«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η προστασία του εθνικού μας συμβόλου

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος , πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε πανεπιστημιακός μου δάσκαλος στον τομέα του Ποινικού Δικαίου, και μπορώ να πω ότι τον εκτιμώ ως νομικό.
Η προσέγγιση του όμως σχετικά με την αποποινικοποίηση της καταστροφής των συμβόλων και δη του εθνικού συμβόλου της σημαίας, δεν αποτελεί απλά πολιτικό ολίσθημα (ειδικά σε δύσκολες συνθήκες όπως οι σημερινές) αλλά και επιστημονικό του ολίσθημα , αντίθετο με τις αρχές του δικαιϊκού μας συστήματος .
Η αποδοκιμασία της... καταστροφής ενός εθνικού συμβόλου δεν μπορεί να είναι μόνο κοινωνική , πολιτική ή ηθική όπως υποστήριξε ο ίδιος. Αυτό είναι κάτι πολύ ρευστό και αμφίσημο.
Η αποδοκιμασία θα πρέπει να είναι και ποινική, δηλαδή και νομικά κατοχυρωμένη, προστατεύουσα το νομικό αγαθό του αρθ. 181 του ΠΚ.
Το να μην επιτρέπεις ως οργανωμένη πολιτεία το κάψιμο ενός εθνικού συμβόλου δεν σημαίνει μόνο την απόδοση σεβασμού σε όσα αυτό αντιπροσωπεύει.
Πρωτίστως σημαίνει απόδοση σεβασμού στο δικαίωμα της μεγάλης εκείνης μερίδας του πληθυσμού, που έχει επιλέξει να αποδίδει τιμές στο εν λόγω σύμβολο , ως απεικόνιση της συλλογικής του ιστορίας και της εθνικής κυριαρχίας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την κρατική κυριαρχία .
Πρωτίστως σημαίνει προστασία του δικαιώματος μιας πλειοψηφίας που επιθυμεί να ταυτίζεται με το σύμβολο αυτό, να του αποδίδει στοιχεία της δικής της ταυτότητας και να εκφράζει δι αυτού την εθνική και ιστορική του υπόσταση. Και το δικαίωμα αυτό πρέπει να είναι αναφαίρετο και προστατευτέο έναντι μιας μειοψηφίας που οφείλει να ανακαλύψει άλλους τρόπους αντίδρασης και έκφρασης μίσους προς την οργανωμένη πολιτεία . 
Ως εκ τούτου θεωρώ οτι ορθώς αποδίδεται και ποινική απαξία στην εν λόγω πράξη από το νομικό μας σύστημα, καθώς το ίδιο το κυρίαρχο κράτος είναι το πρώτο που οφείλει , διά νόμου, να προστατεύει τα εαυτού του αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών του.

Στυλιανός Θ. Βαλιάνος
Δικηγόρος-Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ΚΜ