«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ισόβια στην μητέρα και τον πατριό του Κωστή Πολύζου

Ένοχοι για τη δολοφονία του Κωστή Πολύζου στη Σιάτιστα Κοζάνης κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Καστοριάς η μητέρα του και ο πατριός του.
Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση των ενόρκων και των τακτικών δικαστών που διήρκησε πέντε ώρες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καστοριάς, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επέβαλε στην μητέρα του Κωστή Πολύζου και στον σύζυγο της την ποινή της...
ισόβιας κάθειρξης για την από κοινού δολοφονία του 23χρονου τον Φεβρουάριο του 2011 στην Σιάτιστα. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας περί ισόβιας κάθειρξης, ενώ επέβαλε και την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους δύο κατηγορούμενους.
Κατά την αγόρευση της, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων και παρομοίασε την μητέρα του αδικοχαμένου Κωστή, με την Μήδεια. «Είναι χειρότερη από τη Μήδεια, γιατί η κατηγορούμενη ωθήθηκε από ταπεινά αίτια», είπε και, απευθυνόμενη στους τακτικούς δικαστές και τους ενόρκους, τους κάλεσε «να μην αφήσουν να ξεχαστεί η ψυχή του Κωστή».
Ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αδιάσειστο στοιχείο που να ενοχοποιεί τους δύο κατηγορούμενους, και απευθυνόμενος στους ενόρκους και τους δικαστές τόνισε ότι «θα είστε το μοναδικό δικαστήριο στα ποινικά χρονικά της χώρας, που θα πείτε 'Ένοχοι', χωρίς να έχετε αποδείξεις για τον τρόπο που τον σκότωσαν».
Κατά την απολογία της στο δικαστήριο η μητέρα του Κωστή Πολύζου ισχυρίστηκε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, ούτε αυτή ούτε ο σύζυγός της, και υποστήριξε: «Εγώ πάνω από όλα βάζω το παιδί μου (...) δεν μετράνε ούτε τα λεφτά, ούτε τα σπίτια». Κατά την απολογία σε αρκετές ερωτήσεις της έδρας απαντούσε λέγοντας «δεν θυμάμαι, έχουν περάσει χρόνια» ενώ λίγο πριν την ολοκλήρωση της απολογίας της και υπό τα πιεστικά ερωτήματα της έδρας ξέσπασε σε λυγμούς, επικαλούμενη το παιδί της που δεν θα γυρίσει πια.
Ο έτερος κατηγορούμενος, σύζυγος της μητέρας του Κωστή Πολύζου, καθ'όλη την διάρκεια της κατάθεσης του ήταν ψύχραιμος αλλά και σύντομος στην περιγραφή των περιστατικών. Αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στο θάνατο του Κωστή Πολύζου, λέγοντας: «Δεν έχουμε κάνει εμείς το φόνο».