"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΣΗΣ «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» - ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανακοινώνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Η Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ, Ευγενία Φωτονιάτα, υπέγραψε την...
προσωρινή λίστα 2.444 εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 62.033 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ενισχυθούν σε ποσοστό 100%. Η λίστα έχει αναρτηθεί στους δικτυακούς τόπους: www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr και www.efepae.gr. Στο αμέσως προσεχές διάστημα, οι δικαιούχοι θα κληθούν να καταθέσουν τον φυσικό φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε με την κατακύρωση των τελικών αποτελεσμάτων να πραγματοποιηθούν οι εντάξεις και να προχωρήσει η εκταμίευση των πρώτων χρηματοδοτικών ενισχύσεων εντός του 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των επενδυτικών σχεδίων εγκρίθηκε για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. Ενισχύεται έτσι σημαντικά η περιφέρεια και δίνεται η ευκαιρία στους νέους επιστήμονες να μείνουν στον τόπο τους, δραστηριοποιούμενοι με τρόπο βιώσιμο και δυναμικό, προσδίδοντάς του αναπτυξιακή προοπτική.

  • ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΒΟΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
Δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις για τα τέσσερα βασικά καθεστώτα του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, «Γενική επιχειρηματικότητα», «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού», «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους», με ποσοστά ενίσχυσης έως 55% με βάση τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων και στα τέσσερα καθεστώτα είναι η 19η Οκτωβρίου 2016 και μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής με την εκκίνηση του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων. Σημαντικές αλλαγές προωθήθηκαν μετά την δημόσια διαβούλευση των νέων προκηρύξεων , με σημαντικότερη τη δυνατότητα τεκμηρίωσης της χρηματοδότησης του κόστους του επενδυτικού σχεδίου μέσω επιστολής του Νόμιμου Εκπροσώπου του φορέα για την πρόθεση λήψης δανείου και άρα την μη υποχρέωση απόδειξης της ιδίας συμμετοχής του φορέα, ούτε της προέγκρισης δανείου από την τράπεζα κατά την υποβολή της πρότασης. Παράλληλα δόθηκε μικρή παράταση στο περιθώριο υποβολής των προτάσεων μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2016 για τα καθεστώτα της «Γενικής επιχειρηματικότητας» και τις «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ». Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού : www.ependyseis.gr

  • ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΝΕΩΝ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΥΛΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σας ενημερώνει ότι την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Οργανισμού των Νέων Μουδανιών (οδός Γεωργίου Παπανδρέου 12) ενημερωτική ημερίδα που αφορά τις νέες καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής μέσω της αναβαθμισμένης διαδικτυακής του πύλης σε όλους του επιχειρηματίες, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ανοίξουν ένα παράθυρο συνεργασίας με όλο τον κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τις νέες ψηφιακές δράσεις του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής μέσω των οποίων θα αποκτήσουν τις παρακάτω Υπηρεσίες:
  • Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη. Αφορά τα καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων (e-booking), που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την τουριστική πύλη.
  • Ιστοσελίδα της επιχείρησης στον Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά.
  • Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) μέσα σε μια Πανελλήνια Ηλεκτρονική Αγορά που μπορεί να ενσωματωθεί και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης.
  • Υπηρεσία Online Συμβούλου του Επιχειρηματία με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα.
Αναλυτική παρουσίαση θα γίνει από εκπρόσωπο της εταιρείας Knowledge με την οποία συνεργάζεται ο φορέας για την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών.

  • ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Χαλκιδικής Α.Ε. – Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α. (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. Α.Ε.) συνδιοργανώνουν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο, ημερίδα με θέμα « Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος (Ν. 4339/2016)». Εισηγητής της ημερίδας θα είναι ο κος Λαμπριανίδης Λόης, Γενικός Γραμματείας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ Detrop – Oenos 2017 & FoodExpo 2017
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συνεχίζοντας την προσπάθειά του για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων προτίθεται να λάβει μέρος με επιχειρήσεις μέλη του στις παρακάτω εκθέσεις τροφίμων και ποτών: (α) 03 έως 06 Μαρτίου 2017 Detrop – Oenos στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη και (β) 18 έως 20 Μαρτίου 2017 FoodExpo στο Metropolitan Expo στην Αθήνα. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θα συμμετάσχει στην έκθεση που θα δηλώσουν ενδιαφέρον τα περισσότερα μέλη του. Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου αποφάσισε και φέτος να επιδοτήσει όλες τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν με το Επιμελητήριο με ποσοστό 20% στην κατασκευή του περιπτέρου έως 20 τ.μ.. Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων –μελών του, όπως και τις προηγούμενες χρονιές θα είναι σε ένα ενιαίο περίπτερο. Ελάχιστη συμμετοχή ανά εκθέτη εννέα (9) τετραγωνικά μέτρα. Η αίτηση συμμετοχής, οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες της έκθεσης, υπάρχουν αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις ανωτέρω εκθέσεις με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής πρέπει να αποστείλουν υπογεγραμμένη την δήλωση συμμετοχής, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 04/11/2016 στο fax: 2371021355 ή στο e-mail: info@epichal.gr . Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ (21 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου 2016)
Κατόπιν ενημέρωσης της Πρεσβείας μας στα Τίρανα της Αλβανίας από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, πληροφορούμε τα μέλη μας ότι το «Ελληνικό Φεστιβάλ Τροφίμων και Ποτών», θα λάβει χώρα από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016, στα Τίρανα. Το χρονικό διάστημα έχει επιλεγεί με γνώμονα την μέγιστη αξιοποίηση από την πραγματοποίηση της Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης στα Τίρανα (24-28/11/2016) και την προ-εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα και την Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας, σε συνεργασία με το ξενοδοχείο πέντε αστέρων PLAZA ΤΙΡΑΝΑ HOTEL και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ BIG MARKET. Συγκεκριμένα το «Ελληνικό Φεστιβάλ Τροφίμων και Ποτών» περιλαμβάνει τις εξής δράσεις: (1) «Γιορτή Ελληνικής Κουζίνας και Υγιεινής Διατροφής» (22 Νοέμβρη του 2016, 17:30 - 20:30, αίθουσα Queen Geraldina, PLAZA, ΤΙΡΑΝΑ HOTEL), (2) «Greek Gourmet Dinners» (23 & 24/11/2016 20:30), αίθουσα Queen Geraldina, PLAZA ΤΙΡΑΝΑ HOTEL, (3) «Ελληνικές Εβδομάδες στην αλυσίδα σουπερμάρκετ BIG MARKET» (21.11 - 04.12.2016). Για την καλύτερη οργάνωση των εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα στο PLAZA TIRANA HOTEL, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες παρακαλούνται να επικοινωνήσουν απ’ ευθείας με το Γραφείο ΟΕΥ (τηλ. 003554-2228980) στην ηλεκτρονική διεύθυνση ecocom-tirana@mfa.gr , αποστέλλοντας τα εξής: (1) Την επωνυμία της εταιρείας τους και στοιχεία επικοινωνίας υπευθύνου (όνομα, τηλέφωνο, e-mail) για τις οργανωτικές λεπτομέρειες της εν λόγω έκθεσης, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ Τροφίμων και Ποτών. (2)   Μια λίστα με όλα τα προϊόντα, που πρόκειται να συμμετάσχουν στην έκθεση ελληνικών τροφίμων και ποτών. Αναφορικά με τις «Ελληνικές Εβδομάδες στο BIG MARKET» (21.11 - 04.12.2016), οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να επικοινωνήσουν απ’ ευθείας με την εταιρεία, για το πλαίσιο ενδεχόμενης συνεργασίας σας (ποσότητες, τιμές, διαδικασίες εισαγωγής και εκτελωνισμού). Τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμοδίου στελέχους είναι: κ. Vladimir Lleshi (ομιλεί ελληνικά) και κινητό:+355 694055777.

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΠ

Σας ενημερώσουμε για την επίσημη έναρξη του προγράμματος «Επιχειρηματική Ανάπτυξη», το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ. Το πρόγραμμα έχει στόχο να δώσει μια μοναδική προοπτική στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε μέσα από την εξέλιξή τους να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να διευρύνουν τους επιχειρηματικούς τους ορίζοντες. To πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ» υλοποιείται σε συνεργασία με το ελληνικό σκέλος του διεθνούς μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor, που στηρίζει τις πιο υποσχόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και τις βοηθά, σε συνεργασία με ένα ασυναγώνιστο δίκτυο κορυφαίων επαγγελματιών, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Στις επιλεγμένες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος και με την αρωγή της Endeavor Greece θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρήγορα, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να συνεισφέρουν στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις, θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες καθώς και σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό δίκτυο, που θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να εξελιχθούν σε μεγάλες και επιτυχημένες επιχειρήσεις που καινοτομούν, εξάγουν, αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο τους και κατ’ επέκταση δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, οι άξονες που θα υποστηριχθούν μέσω του προγράμματος είναι: (1) προοπτικές σε διεθνείς αγορές, , (2) πρόσβαση σε επενδύσεις και δανεισμό, (3) στρατηγική καθοδήγηση σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, branding και επικοινωνίας. Η υποβολή των αιτήσεων, ξεκίνησε από 29 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2016. Θα γίνεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ www.somethingbetter.gr.

  • ΔΑΝΕΙΑ ΕΩΣ 25.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Μικροδάνεια συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε επιχειρήσεις κάτω των 10 ατόμων και άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν μια δική τους επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά για διάφορους λόγους δεν έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σχεδιάζει να κινητοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ). Το ανώτατο ποσό της δανειοδότησης φτάνει τις 25.000 ευρώ. Τρεις ελληνικές τράπεζες, η Εurobank Ergasias, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και η Παγκρήτεια Τράπεζα, έχουν οριστεί μέχρι τώρα ως ενδιάμεσοι πάροχοι για την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI), με τη βοήθεια και του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, ενώ η πρωτοβουλία απευθύνεται σε ανέργους μικροεπιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους νεαρής ηλικίας, μειονότητες, γυναίκες και αγροτικές κοινότητες, όπου η μικροχρηματοδότηση μπορεί να συμβάλει στην επαγγελματική ένταξη, την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική στέγαση και την εκπαίδευση. Οι όροι χορήγησης μικροδανείων σε επιχειρηματίες, δηλαδή το ποσό, η διάρκεια, το επιτόκιο, τα έξοδα και το χρονικό πλαίσιο του δανείου, εξαρτώνται από τον εκάστοτε πάροχο μικροπιστώσεων. Οι χρηματοδοτήσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη πιστωτικών ορίων, όπως υπεραναλήψεις ή βραχυπρόθεσμες ανανεούμενες διευκολύνσεις. Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, στο πρόγραμμα μικροχρηματοδότησης μπορούν να συμμετάσχουν: (1) Ελεύθεροι επαγγελματίας που θέλουν να συστήσουν/επεκτείνουν μια μικροεπιχείρηση (με λιγότερους από 10 υπαλλήλους), ιδίως μια κοινωνική επιχείρηση, (2) άνεργοι ή άτομα που έχουν αποσυρθεί προσωρινά από την αγορά εργασίας, (3) άτομα που δεν μπορούν εύκολα να λάβουν μια συμβατική πίστωση (επειδή: είναι γυναίκες, είναι νέοι ή πολύ νέοι ή ηλικιωμένοι, ανήκουν σε μειονοτική ομάδα, έχουν αναπηρία, κ.λπ).


  • «ΒΟΜΒΑ» ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Στο 128% του ΑΕΠ φθάνει το ιδιωτικό χρέος που αποτελεί πλέον μια ενεργή «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Πρόκειται για τις οφειλές των φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και τη ΔΕΗ, που δεν εξυπηρετούνται κανονικά ή καθόλου. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φτάνουν σε 92 δισ. ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 100 δισ. ευρώ, οι οφειλές προς τα Ταμεία (οι συνολικές, όχι μόνο τα 17 δισ. ευρώ που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ) έφτασαν σε 31 δισ. ευρώ. Επίσης νοικοκυριά και επιχειρήσεις οφείλουν στη ΔΕΗ ποσό ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο και μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος βρίσκεται πλέον πάνω από 225 δισ. ευρώ, που φτάνει στο 128% του ετήσιου ΑΕΠ. Η έκρηξη του ιδιωτικού χρέους, που καταγράφεται από το 2009 και μετά είναι φυσική εξέλιξη της βαθιάς ύφεσης που οδήγησε στην απώλεια του 26% του ΑΕΠ, στο λουκέτο χιλιάδων επιχειρήσεων και στην αύξηση των ανέργων κατά 900.000 άτομα. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν συνυπυλογισθεί και υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο στην Ελλάδα φτάνει σε 320 δισ. ευρώ, ή στο 180% του ΑΕΠ. Αθροιστικά δηλαδή το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε πάνω από 540 δισ. ευρώ.
  • On line ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ρύθμιση και διαγραφή επιχειρηματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών με δύο ταχύτητες φέρνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός που θα λειτουργεί μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πλατφόρμα αυτή σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και μέσα από προκαθορισμένες διαδικασίες και online διαπραγμάτευση οφειλετών και πιστωτών θα αποφασίζονται οι δόσεις και οι διαγραφές, αλλά μόνο για τις βιώσιμες εταιρείες. Οι διαδικασίες θα είναι αυτοματοποιημένες για τις μικρές επιχειρήσεις, όπου θα απαιτείται μόνο μία συνάντηση υπό τον διαμεσολαβητή μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών. Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα γίνονται μέχρι τρεις συναντήσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σε σχέδιο εξυγίανσης. Εφόσον το 60% των πιστωτών «ως προς το ύψος του χρέους» συμφωνήσουν σε συγκεκριμένη λύση, τότε θα πραγματοποιείται συνάντηση με διαμεσολαβητή, όπου και θα επικυρώνεται το σχέδιο εξυγίανσης. Η διαδικασία αυτή προβλέπει μία συνάντηση και αφορά κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις. Η διαδικασία της εξεύρεσης λύσης θα κρατά μέχρι δύο μήνες. Γι' αυτό το διάστημα θα παύουν προσωρινά τα όποια καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών προς τον οφειλέτη επιχειρηματία. Αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και απαιτείται κι άλλο χρονικό διάστημα τότε, εφόσον συμφωνεί το 60% των πιστωτών, θα δίνεται κι άλλη παράταση, με το ανώτατο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα να φτάνει μέχρι τους έξι μήνες.
Οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 1,2 τρισ. ευρώ και πιθανώς θα μείνουν με αυτά για δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG. Η αναιμική οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή καθιστά δυσκολότερο για τις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τοξικά περιουσιακά στοιχεία που πλήττουν την κερδοφορία, τη στιγμή που τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν νέα πίεση από τους σκληρούς κανόνες για τα κεφάλαια και τα πρόστιμα για κακοδιαχείριση. Οι τράπεζες θα χρειαστούν «δεκαετίες και όχι χρόνια» μέχρι να μειώσουν την έκθεσή τους. Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια είναι κατά μέσο όρο 1,2% στην Ευρώπη, έναντι περίπου 3% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνολική αξία των τοξικών δανείων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί από περίπου 1,5% από το 2008 και μετά, σε πάνω από 5% από το 2013 και μετά, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία λόγω των μη πληρωμένων τόκων, των αυξανόμενων προβλέψεων και τις απώλειες όταν οι τράπεζες «ξεφορτώνονται» το κακό χρέος, υπογραμμίζει η KPMG.
  • ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ
Σειρά ρυθμίσεων που θα αποφέρουν την απλοποίηση και την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης πρατηρίων καυσίμων και θα ενισχύσουν σημαντικά την δραστηριότητα του κλάδου εμπορίας καυσίμων, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τα πρατήρια καυσίμων που δόθηκε στη διαβούλευση από το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, μειώνονται τα διοικητικά βάρη και κόστη, καθώς μεταξύ άλλων καταργείται η αυτοψία καταλληλότητας θέσης οικοπέδου που διενεργείται από τις αρμόδιες και θεσπίζεται μέγιστος χρόνος αδειοδότησης τριάντα (30) εργάσιμων ημερών.

  • ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΡΙΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΤΕΑΝ
Έως τις 31 Ιανουαρίου του 2017 παρατάθηκε η ημερομηνία ολοκλήρωσης των δράσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), το οποίο διαχειρίζεται το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Συγκεκριμένα, η παράταση αφορά στις Δράσεις για Επιχειρηματική Επανεκκίνηση, Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα, καθώς και το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ. Η παράταση ολοκλήρωσης των δράσεων συνεπάγεται την αντίστοιχη παράταση της παραλαβής των αιτήσεων επιχειρήσεων από τις τράπεζες για περίπου ακόμη ένα τρίμηνο.

  • ΩΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΕ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΔΕΗ
Η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, να παρατείνει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στις 31 Οκτωβρίου ήταν η τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας, ωστόσο ελήφθη η απόφαση για παράταση μετά από ατέλειωτες ουρές και επεισόδια έξω από τα γραφεία της Επιχείρησης.
  • ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΕ-ΚΑΝΑΔΑ
Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA), δίνοντας ένας «τέλος» στη μακρά πορεία διαπραγματεύσεων, η οποία ξεκίνησε το 2009. Η σημερινή εξέλιξη επιτρέπει στις δύο πλευρές τη σταδιακή εφαρμογή του συμφώνου από τις αρχές του 2017. Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η CETA θα καταργήσει το 99% των εμπορικών δασμών και θα συμβάλλει στην τόνωση των εμπορικών σχέσεων με τον Καναδά κατά 12 δισ. ευρώ ετησίως, συντελώντας στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας. Στον αντίποδα, οι πολέμιοι της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι η CETA παραχωρεί σημαντικά προνόμια στις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα δύνανται να ανατρέπουν νομικές αποφάσεις των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε. Ειδική μνεία γίνεται και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως και στην ποιότητα των τροφίμων. Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για τουλάχιστον επτά χρόνια, έως ότου καταλήξουν στο τελικό κείμενο. Η συνθήκη θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το ευρωπαϊκό και το καναδικό κοινοβούλιο προτού τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή. Στη συνέχεια ακολουθεί η υποχρεωτική επικύρωση της συνθήκες από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια των κρατών-μελών της ώστε να καταστεί οριστική.
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

  • ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες,  Clubs.  Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.