«Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ρωγμές σε σπίτια και δρόμους στην ΤΚ Στρατονίκης του Δήμου Αριστοτέλη στην ΠΕ Χαλκιδικής

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και
Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Ρωγμές σε σπίτια και δρόμους στην ΤΚ Στρατονίκης του Δήμου Αριστοτέλη στην ΠΕ Χαλκιδικής.

Συνεχίζεται, ολοένα και πιο οξυμένο, το φαινόμενο των ρωγματώσεων στους δρόμους και στα σπίτια της Τοπικής Κοινότητας Στρατονίκης του Δήμου Αριστοτέλη στην ΠΕ Χαλκιδικής. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς καθημερινά η γη τρέμει εξαιτίας των...
εκρήξεων που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται. Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι να φοβούνται για την ίδια τους τη ζωή, να διαμαρτύρονται και να καταγγέλλουν ότι οι ρωγματώσεις στο έδαφος και στα σπίτια τους ολοένα και διευρύνονται.
Να θυμίσουμε ότι το φαινόμενο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002 με την εξόρυξη που τότε έκανε η TVX, με φουρνέλα του μεταλλείου κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης.
Σήμερα το αποτέλεσμα των τριών εκρήξεων, που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται καθημερινά και από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στις στοές κάτω από τον οικισμό, είναι οι ρωγμές να εξακολουθούν να παρατηρούνται σε σπίτια, χώρους συνάθροισης και στο δημοτικό σχολείο. Υποχωρήσεις και καθιζήσεις παρατηρούνται σε πολλά σημεία των λιθόστρωτων δρόμων λόγω της διατάραξης του εδάφους. Επιπλέον προβλήματα δημιουργούνται καθώς τα όμβρια ύδατα διεισδύουν στις θεμελιώσεις των κτισμάτων, γεγονός που προκαλεί ανομοιόμορφη ρευστοποίηση του εδάφους και καθίζηση των θεμελίων, ενώ επιπτώσεις υπάρχουν και στο δίκτυο υποδομής του οικισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας που υπέβαλε το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη τον Φεβρουάριο του 2014, διαπιστωνόταν η «δημιουργία και μάλιστα κατά τρόπο έντονο επάλληλων εξάρσεων και βυθίσεων του εδάφους σε πλατείες και δρόμους, δημιουργώντας κυματισμούς σε άλλοτε επίπεδες επιφάνειες». Ενώ τον Αύγουστο του 2015 το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου συνέταξε «έκθεση επικινδύνου κατασκευής» για το δημοτικό σχολείο από δομική και στατική άποψη με αποτέλεσμα να διαταχθεί η εκκένωση του χώρου και η απαγόρευση διέλευσης κατοίκων πλησίον και εντός του κτιρίου. Λίγο καιρό αργότερα τον Σεπτέμβριο του 2015 και έπειτα από αυτοψία του, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, διαπίστωσε την επέκταση του φαινομένου σε σχέση με το 2008 και το 2014.
Να σημειώσουμε ότι για το θέμα αυτό το κόμμα μας έχει καταθέσει σχετική ερώτηση (αρ. πρωτ. 1632/01.08.2014), στην οποία δεν απάντησε το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι επιβεβαίωνε την ύπαρξη του προβλήματος και με σχετική έκθεση αυτοψίας, δεν έχουν ληφθεί, έως και σήμερα, ουσιαστικά μέτρα επίλυσης του προβλήματος.

Με βάση και τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
  • Να σταματήσουν άμεσα οι εκρήξεις αφού θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων.
  • Να ελεγχθούν τα κτίρια στην Στρατονίκη, ξεκινώντας απ’ αυτά που συγκεντρώνουν καθημερινά πλήθος ατόμων και να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές αποκαταστάσεις με ευθύνη του κράτους και των υπαιτίων.
  • Καθώς επίσης και αν θα επιτρέψουν τη συνέχιση του έργου όσο δεν επιλύονται τα ως άνω προβλήματα και όσο τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων της περιοχής, η ασφάλεια των κατοικιών, το περιβάλλον.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής


Γιάννης Δελής