«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ 15 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ, ΜΕΡΙΚΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΟΜΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Eurogroup
Το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων στη συνεδρίασή της το μεσημέρι της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, ωστόσο τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την...
εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αποφασίστηκε έτσι η εκταμίευση υποδόσης του ποσού 1,1 δισ ευρώ, από τα 2,8 δισ. της δόσης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού (1,7 δισ.) θα εξεταστεί στο Euroworking Group της 24ης Οκτωβρίου και αφού πρώτα η ελληνική πλευρά παρουσιάσει τα στοιχεία που λείπουν σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Πιθανολογείται ότι, σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η συνολική εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα. Αναλυτικά από την δόση των 2,8 δισ. που προορίζεται για τα ελληνικά ταμεία, τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δισ) να έχει απορροφηθεί.

  • ΑΠΟ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
Από σήμερα 12 Οκτωβρίου, ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για την υπαγωγή επενδυτικών προτάσεων στα τέσσερα βασικά καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Για τα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», η προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2016 και για τα άλλα δύο, «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους», στις 28 Απριλίου 2017. Με τη λήξη του ανωτέρω κύκλου, τα δύο πρώτα καθεστώτα θα επαναπροκηρυχθούν το Μάρτιο του 2017 και τα δύο επόμενα το Μάιο του 2017. Και τα τέσσερα προγράμματα τέθηκαν σε διαβούλευση.


  • ΣΤΑ 71,8 ΔΙΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2000 - 2015
Τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση μεταξύ όλων των χωρών-μελών, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, έχει λάβει η ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ελλάδα έχει λάβει κατά την περίοδο 2000 - 2015 συνολικές ενισχύσεις από την Ε.Ε. ύψους 71,8 δισ. ευρώ, δηλαδή, περίπου 4,5 δισ. ευρώ, κατά μέσον όρο, ετησίως. Πρόκειται για χρήματα (όχι δάνεια) που κατευθύνονται για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, την κατασκευή έργων υποδομής, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη χρηματοδότηση επενδύσεων, επιχειρήσεων κ.ά. και είναι εντελώς ανεξάρτητα από τη χρηματοδότηση-δάνεια που έχει λάβει η χώρα μας μέσω των τριών μνημονίων, για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού αδιεξόδου. Οι κοινοτικές ενισχύσεις που έχει λάβει η χώρα μας είναι –σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας– κατά 35% υψηλότερες των κεφαλαίων που έχει λάβει στο αντίστοιχο διάστημα η Πορτογαλία, κατά 250% υψηλότερα σε σχέση με τη χρηματοδότηση που έχει λάβει η Ιρλανδία και κατά 320% σε σχέση με αυτή της Ισπανίας. Οι καθαρές ευρωπαϊκές ενισχύσεις που λαμβάνει κάθε χρόνο ο εγχώριος προϋπολογισμός αντιστοιχούν, κατά μέσον όρο, στο 2,36% του ΑΕΠ. Οι κοινοτικές ενισχύσεις που λαμβάνουμε, ως ποσοστό του ΑΕΠ, συγκρίνεται μόνο με τις ενισχύσεις που λαμβάνουν τα νεότερα μέλη της Ε.Ε., κυρίως χώρες από το πρώην ανατολικό μπλοκ (Λιθουανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία).
  • Ε.Ε.: 21.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ 2007-2013
Η δημιουργία 21.000 νέων θέσεων εργασίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η σύσταση 2.611 νέων επιχειρήσεων και η κατασκευή 144 χιλιομέτρων νέου οδικού δικτύου. Αυτά είναι μεταξύ άλλων, τα κύρια αποτελέσματα των επενδύσεων του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2013, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή εκτιμά ότι, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, η υλοποίηση των επενδυτικών έργων της ΕΕ την περίοδο 2007-2013, ήταν «επωφελής» για τις οικονομίες όλων των κρατών-μελών. Συγκεκριμένα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι χάρη στις επενδύσεις της ΕΕ την περίοδο 2007-2013, δημιουργήθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας (ένα τρίτο της συνολικής καθαρής δημιουργίας θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου) και πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις σε σχεδόν 400 000 ΜΜΕ και νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι στην Ελλάδα διατέθηκαν περίπου 2,9 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την καινοτομία ( περίπου το 19% της συνολικής κατανομής της χρηματοδότησης για την Ελλάδα), ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης (το 45%) διατέθηκε στην Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη και την καινοτομία. Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2014, το ΕΣΠΑ χρηματοδότησε στην Ελλάδα 561 έργα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, μαζί με 30 έργα καινοτομίας, βοηθώντας να ξεκινήσουν 2.611 νέες επιχειρήσεις και 25.347 συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά έργα σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Συνολικά εκτιμάται ότι οι επενδύσεις του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2015 αύξησαν το ΑΕΠ της χώρας κατά 2% και εκτιμάται ότι ως το 2023 η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 3%.
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΚΕΠΑ) ΜΕ ΘΕΜΑ «ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ»

Το Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μικροπιστώσεων σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες με οδηγό τις Μικροπιστώσεις» την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 και ώρες 17.00 – 21.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου 1). Στόχος της εκδήλωσης είναι η προώθηση των μικροπιστώσεων ως σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανέργων που σκοπεύουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση , καθώς και η παρουσίαση καλών πρακτικών που υλοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης , του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και στελέχη ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρηματικών φορέων και οργανισμών (ΣΕΒΕ, Συνεταιριστική Τράπεζα της Καρδίτσας, Microfinance Center κλπ). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ design: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ »
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), σε συνεργασία με τον Κοινοτικό Οργανισμό European Union Intellectual Property Office (EUIPO, https://euipo.europa.eu/ohimportal/el/home), διοργανώνει σειρά εξειδικευμένων Σεμιναρίων/ Workshops με θέμα «Προστασία των design: Ο δρόμος για την αγορά» σε Σύρο, Αθήνα & Θεσσαλονίκη. Τα Σεμινάρια απευθύνεται σε όλο το χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού (industrial design) και το περιεχόμενο του προγράμματος αφορά τόσο σε θέματα προστασίας των δημιουργημάτων όσο και «εισόδου τους  στην αγορά». Θα πραγματοποιηθούν ως εξής: (1) Σύρος, Εργαστήρια "Studio" Πανεπιστημίου Αιγαίου, 17.10.16, (2) Αθήνα, Ξενοδοχείο Royal Olympic, 19.10.16, (3) Θεσσαλονίκη, Ξενοδοχείο Mediterranean Palace, 21.10.16 . Βασικοί ομιλητές και συντελεστές των εκδηλώσεων είναι ο Δανός expert κ. Steinar Valade Amland, καθώς και ο κ. Κώστας Αμπατζής, Διευθυντής Καταθέσεων και Χορηγήσεων Τίτλων του ΟΒΙ. Για το πρόγραμμα, τις φόρμες συμμετοχής κάθε εκδήλωσης και τα βιογραφικά των εισηγητών, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, στο link που επισυνάπτουμε στη συνέχεια: https://www.obi.gr/obi/?tabid=60&ncId=21&ncode=582 . Η συμμετοχή στα Σεμινάρια προσφέρεται χωρίς χρηματική επιβάρυνση και θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους ενδιαφερόμενους. Συμμετοχές έως την Παρασκευή 14.10.2016. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες, κα Βιβή Μακρή, Τμήμα Επικοινωνίας: Τηλ: 210-6183618, fax: 210-6183530 e-mail: mpara@obi.gr .

  • ΙΟΒΕ: ΕΤΟΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2017
Ηπιότερη θα είναι εφέτος η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ενώ η οικονομία εκτιμάται ότι θα ανακάμψει το 2017 με ρυθμό χαμηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και των δανειστών. Το ΙΟΒΕ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% εφέτος έναντι της πρόβλεψης του Ιουλίου για ύφεση 1%, λόγω κυρίως της ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης στο δεύτερο εξάμηνο και της ενίσχυσης των επενδύσεων. Το 2017 το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 1,5 έως 2,0%. Η οικονομική ανάκαμψη θα προκύψει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της συνεχούς υποχώρησης της ανεργίας, την αναθέρμανση των επενδύσεων, αλλά και την αναμενόμενη ρύθμιση των μη-εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Όσον αφορά στην ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, εκτιμάται ότι το 2017 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 22,5%.

  • ΔΝΤ: ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ  – ΣΟΪΜΠΛΕ :  ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Την πεποίθηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο επανέλαβε από την Ουάσιγκτον η  κ. Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό. Στον αντίποδα, ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε τόνισε πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος  αλλά η ανταγωνιστικότητα.

  • ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 80% ΣΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Ένα νέα σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια επεξεργάζονται τα πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, αυτό που προτείνεται είναι η εξαγορά των «κόκκινων» δανείων από τον ίδιο τον δανειολήπτη, πριν από την πώληση της οφειλής του σε fund. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σχέδιο για εξαγορά «κόκκινων» οφειλών θα ξεκινήσει από τα καταναλωτικά δάνεια και μάλιστα για δανειολήπτες που δεν έχουν περιουσία, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια η βασική κατεύθυνση είναι η τιμή εξαγοράς να μην είναι χαμηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου. Πλέον, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και καθώς τα funds προσφέρουν στις τράπεζες για την αγορά, ειδικά των κόκκινων καταναλωτικών δανείων, ελάχιστα χρήματα, από 7 ως 10 ευρώ για κάθε 100 ευρώ δανείου, οι τράπεζες ενημερώνουν τους πολίτες ότι μπορούν οι ίδιοι να αγοράσουν το δάνειό τους προσφέροντας μειώσεις που μπορούν, υπό προϋποθέσεις να φτάσουν ως και το 80%.
  • ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Έτσι εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η διαφορετική αντιμετώπιση που υπάρχει ανάμεσα στους οφειλέτες των τραπεζών και όσων έχουν οφειλές προς το δημόσιο για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς. Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προ τις τράπεζες. Αυτά προβλέπουν προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά,.
  • ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ Ο ΟΑΕΕ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ
Ενα βήμα πριν το κράχ είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, καθώς η υποβολή νέου διπλού αιτήματος για ενίσχυση 350 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ αποδεικνύει την οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκεται.
Για να καλύψει τις ανάγκες του σε ρευστότητα μέχρι το τέλος του 2016, το Δ.Σ. του δεύτερου μεγαλύτερου ταμείου της χώρας ζήτησε με δύο επιστολές του προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο ζητά συνολικά 350 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα το δεύτερο αίτημα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης και αφορά την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τον λεγόμενο “μικρό” κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, που διαθέτει περίπου 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων. Η αδυναμία των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους επιτείνει την οικονομική ασφυξία στον ΟΑΕΕ. Η εισπραξιμότητα του Οργανισμού ανέρχεται μόλις στο 50% των οφειλών του, καθώς όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του ΚΕΑΟ από τους 697.876 ενεργούς ασφαλισμένους, οι 320.883 είναι ενεργοί οφειλέτες, δηλαδή ασφαλισμένοι οι οποίοι χρωστούν εισφορές και έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Όμως το πλήθος των ασφαλισμένων οφειλετών οι οποίοι διέκοψαν τις πληρωμές των οφειλών ανέρχεται σε 246.612.

  • ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει τετράμηνη προθεσμία για την υπαγωγή στον ισχύοντα Νόμο 4178/2013 “Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες Διατάξεις”. Συγκεκριμένα, ο παλιός Νόμος λήγει την 8η Φεβρουαρίου 2017, με την πάροδο συνολικά 42 μηνών από την δημοσίευσή του. Η προθεσμία αυτή δύναται να λήξει νωρίτερα από το τετράμηνο, με την ισχύ του νέου “Νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος”, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 10/10.
  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ – ΠΕΛΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015
Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών, έτους 2015, λήγει την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με νεώτερη της απόφαση .Η απόφαση ελήφθη λόγω των τεχνικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στη σχετική εφαρμογή.
  • ΝΕΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Γ.Γ.Δ.Ε.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ενημερώνει το κοινό ότι για την επικοινωνία των πολιτών με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από 10/10/2016 τίθεται σε λειτουργία αποκλειστικά, ο δεκαψήφιος αριθμός κλήσεων 213-1621000 (ώρες: 7:00-17:00). Ο πενταψήφιος αριθμός κλήσεων 15515 καταργείται.
  • ΑΠΟ ΤΑ 0,92 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Έναρξη σε τιμή υψηλότερη της περυσινής σεζόν αναμένεται να κάνει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η ανοδική τάση της διεθνούς τιμής του αργού των τελευταίων ημερών (13% σε μία εβδομάδα), σε συνδυασμό με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, ανατρέπει τις μέχρι πρότινος προβλέψεις για τιμές στα περυσινά επίπεδα. Με βάση τις τιμές που διαμορφώθηκαν στην αγορά μέχρι και χθες, στις 15 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 92 λεπτά το λίτρο έναντι των 87 λεπτών το λίτρο πέρυσι. Εάν δεν υπήρχε αύξηση της φορολογίας (ΕΦΚ και ΦΠΑ ), τότε το πετρέλαιο θέρμανσης θα έβγαινε τον Οκτώβριο στην αγορά στα 85 λεπτά το λίτρο, δηλαδή κατά δύο λεπτά χαμηλότερα από πέρυσι. Για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαφοροποιηθεί το ύψος του από τα 25 λεπτά το λίτρο που ορίστηκε πέρυσι, η τιμή διαμορφώνεται στα 67 ευρώ το λίτρο έναντι 62 λεπτά πέρυσι. Υπενθυμίζουμε ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι : (α) άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, κατοικία και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000, (β) Έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000 ευρώ, αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να διαφοροποιείται η επιδότηση στην τιμή όχι ανάλογα με τον νομό, αλλά και εντός αυτού, ανάλογα με το αν είναι ορεινή ή πεδινή περιοχή. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να βγάλει μέσα στην εβδομάδα τη σχετική απόφαση, επανεκτιμώντας το νέο δεδομένο της αυξημένης φορολογίας που οδηγεί σε επιβάρυνση των τιμών και καθιστά ακόμη δυσκολότερη την πρόσβαση των νοικοκυριών στο καύσιμο. Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι δικαιούχοι επιδόματος ήταν 700 χιλιάδες, έναντι 1,1 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

  • ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες,  Clubs.  Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.

Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.