«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ
Οι μισές ρυθμίσεις των οφειλετών του ΟΑΕΕ που είχαν ενταχθεί στις 100 δόσεις βάσει του ν.4321/2015 έως την 26.8.2016 έχουν χαθεί, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει ο Ο.Α.Ε.Ε. Τη ρύθμιση έχασαν 51.144 οφειλέτες από 105.094 που είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους εδώ και ένα έτος. Μετά την απώλεια, το ποσοστό των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνει το...
80%, ήτοι 538.087 οφειλέτες σε σύνολο 701.148 ασφαλισμένων.
  • ΜΕΙΩΣΗ 8,1% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ Α' 6ΜΗΝΟ
Μείωση κατά 8,1% σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2016 η αξία των εξαγωγών, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ -πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση από το 2012-, ανέφερε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων παρουσιάζοντας την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
  • ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που θα ισχύσει. Έτσι αναμένεται να ξεκινήσει η εξωδικαστική ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, που αποτελούν «βραχνά» για επαγγελματίες, τράπεζες και οικονομία. Αυτό που πιθανόν θα δούμε στο νέο πλαίσιο, θα είναι μία μετεξέλιξη του νόμου Δένδια. Δηλαδή θα συνδυάζεται η διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και με τις οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ταυτόχρονο «κούρεμα» μέρους ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ και Ταμεία, αλλά μόνο για προσαυξήσεις και πρόστιμα και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους. Βέβαια, απαραίτητο κριτήριο για την ένταξη στη ρύθμιση θα αποτελεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών.
  • ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»- ΣΤΑ 110 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ
Ο κλάδος της εστιάσης είναι αυτός που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μεγάλες καθυστερήσεις εμφανίζονται και στα καταλύμματα παρά τη θετική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Γενική εικόνα μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις  στελεχών τραπεζών,  στο  τέλος  Ιουνίου  2016  τα  μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s) μειώθηκαν στο 34,5% έναντι 35,6% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2015. Αντίθετα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE’s, περίπου 110 δις €) συνεχίζουν να ενισχύονται φτάνοντας το 46,0% από 44,2% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Στο 55,2% διαμορφώνονται  τα  πιστωτικά  ανοίγματα (NPE’s) στον  τομέα  της καταναλωτικής πίστης, στο 44,6% για τα επιχειρηματικά δάνεια και στο 42,0% για τα  στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΣΕΕ. Κλαδικά, ο υψηλότερος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων εντοπίζεται: στην Εστίαση με 76%, στην Κλωστοϋφαντουργία με 73%, στη Βιομηχανία Χάρτου – Ξύλου με 72%, στις Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική -Ενημέρωση με 59%, στις Κατασκευές με 52%, στην Μεταποίηση με 52%. Εξαιρετικά υψηλές καθυστερήσεις,  49%, εμφανίζουν και τα Καταλύματα, παρά  την εξαιρετική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, και στο Εμπόριο με 48%. Η ΤτΕ επισημαίνει ότι τα 2/3 του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που  εμπίπτουν  στην  κατηγορία  καθυστέρησης  άνω  των  90  ημερών  βρίσκονται  σε καθυστέρηση άνω του έτους, στοιχείο που καταδεικνύει μια παγιωμένη κατάσταση και την αναποτελεσματικότητα στην  αντιμετώπισή τους. Κλαδικά, ο υψηλότερος δείκτης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων εντοπίζεται: στη Γεωργία με 59%, στα Εμπορικά ακίνητα με 55%, στον Τουρισμό με 54%, στις Κατασκευές με 52,5%, στη Μεταποίηση με 52%, στο Εμπόριο με 48,5% .
  • ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΕΝΤΕ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΦΠΑ
H χώρα χάνει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ που θα έπρεπε να εισπράξει αλλά ποτέ δεν εισέπραξε. Αποκαλυπτική είναι ως προς αυτό η έρευνα της Κομισιόν για το «Ελλειμμα ΦΠΑ», η οποία και υπολογίζει ότι συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση χάνονται ετησίως 160 δισεκατομμύρια ευρώ από τον φόρο προστιθέμενης αξίας. Αν και τα στοιχεία αφορούν το 2014 και έκτοτε μεσολάβησαν οι γνωστές αυξήσεις στους συντελεστές, που είναι πιθανό να διεύρυναν το πρόβλημα, είναι αρκούντως αποκαλυπτικά: (1) Η χώρα έχασε δυνητικές εισπράξεις από τον φόρο ύψους 4,926 δισ. ευρώ το 2014 καθώς θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του κράτους 17,6 δισ. ευρώ και τελικά η είσπραξη περιορίστηκε στα 12,67 δισ. Ως μέτρο σύγκρισης θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει ότι το πακέτο που κλήθηκε να συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης αφορούσε μέτρα 5,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό και στα φορολογικά (αυξήσεις ΦΠΑ, συντελεστές κ.τλ.), (2) Το 2014 η χώρα κατάφερε να περιορίσει το «έλλειμμα ΦΠΑ», το οποίο είχε διαμορφωθεί σε 6,3 δισ. ευρώ το 2013 ή ποσοστό 34% σε 4,9 δισ. ευρώ το 2014 ή 28%. Ομως το ποσοστό αυτό που αντιπροσωπεύει τις απώλειες από τα δυνητικά έσοδα είναι και πάλι το πέμπτο χειρότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών και σχεδόν τριπλάσιο του μέσου όρου. Σε μειονεκτικότερη θέση από εμάς βρίσκονται χώρες όπως η Λιθουανία και η Μάλτα.
  • 800 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΑ «ΣΤΡΩΜΑΤΑ» ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες μετά από την τελευταία χαλάρωση των capital controls, δηλαδή μέσα σε διάστημα περίπου ενός μηνός. Σύμφωνα με πληροφορίες από εγχώριες τραπεζικές πηγές, πρόκειται για ρευστό που ήταν κυρίως εντός Ελλάδας, ή, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, «ήταν λεφτά που βρίσκονταν στο στρώμα». Οι συγκεκριμένοι παράγοντες αποδίδουν την «επανεισαγωγή» των 800 εκατ. ευρώ, στο γεγονός, κατά κύριο λόγο, ότι με την τελευταία απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (ΦΕΚ Β' 2282/22-07-2016), αναλήψεις χωρίς το όριο των 420 ευρώ ανά εβδομάδα μπορούν να πραγματοποιούν όσοι καταθέτουν «φρέσκο» χρήμα στις τράπεζες, καθώς το ποσό που κατατίθεται στις τράπεζες θεωρείται «νέο χρήμα» και δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε περιορισμό. Το «νέο χρήμα» αναγνωρίζεται αυτόματα, καθώς τα μηχανογραφικά των τραπεζών «διαβάζουν» τις συναλλαγές και είναι σε θέση να «γνωρίζουν» πότε έγινε η κατάθεση. Επίσης, με την ίδια απόφαση για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, όπως και η πρόωρη (μερική ή ολική) εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα. Ειδικότερα, για το «νέο χρήμα» είχε αποφασιστεί ότι επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.
  • Ο ΕΝΦΙΑ ΦΕΥΓΕΙ, Ο ΝΕΟΣ ΦΑΠ ΕΡΧΕΤΑΙ

Στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που θα επιβάλλεται στη συνολική ακίνητη περιουσία και με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αξία της προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευματα, με στόχο τη δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών, αλλά χωρίς αλλαγές στα έσοδα που παραμένουν στα 2,65 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: (1 ) Καταργούνται οι δύο φόροι του ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός) και καθιερώνεται ένας φόρος που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου, (2) Καταργείται ο υπολογισμός του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο της αξίας των ακινήτων κάθε φορολογούμενου, (3) Ο υπολογισμός του φόρου για τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας θα γίνεται με βάση προοδευτική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο. Στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου ήταν να καθιερωθεί ένα μικρό αφορολόγητο όριο της τάξης των 30.000 - 50.000 ευρώ που θα οδηγούσε σε φοροελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών ακινήτων, (4) Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει πολλούς συντελεστές και αντίστοιχα πολλά κλιμάκια αξίας περιουσίας. Ο πρώτος συντελεστής θα είναι χαμηλός και θα υπολογίζεται για τα πρώτα 30.000 ή 50.000 ευρώ αξίας ακίνητης περιουσίας. Οι συντελεστές θα αυξάνονται ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.


  • ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στα 800 εκατ. ευρώ φθάνουν οι φόροι που άφησαν απλήρωτους τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε κατά 125.000, φθάνοντας στα 4.128.962.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών εντείνει την πίεση στους οφειλέτες, αυξάνοντας αλματωδώς τις κατασχέσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με τα 800 εκατ. ευρώ που προστέθηκαν τον Ιούλιο (έναντι 1,2 δισ. τον Ιούλιο), οι απλήρωτες υποχρεώσεις των φορολογούμενων στις εφορίες έφθασαν στα 7,618 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Ο πέλεκυς των κατασχέσεων έχει πέσει πλέον σε 774.282 οφειλέτες από 755.806 τον Ιούνιο, ενώ οι οφειλέτες επί των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έφτασαν στο 1.573.858 από 1.492.088 τον Ιούνιο. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων και τον Ιούλιο οδήγησε σε υστέρηση 272 εκατ. ευρώ στον φόρο εισοδήματος, καθώς χιλιάδες υπόχρεοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν την πρώτη δόση. Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ακόμα ότι: (1) Από τον συνολικά οφειλόμενο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του 1,146 δισ. ευρώ πληρώθηκαν 811 εκατ. Ευρώ, (2) Από τα 521,5 εκατ. ευρώ των νομικών προσώπων πληρώθηκαν τα 459 εκατ. ευρώ, ενώ (3) Επί συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ 1,122 δισ. ευρώ αποδόθηκαν 965 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) έφθασε στο τέλος Ιουλίου στα 90,5 δισ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο ποσό εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 10 δισ. ευρώ, καθώς μόνο τα παλαιά χρέη των ΔΕΚΟ, δημοτικών επιχειρήσεων και πτωχευμένων εταιριών, φθάνουν τα 20 δισ. ευρώ. Από τα παλαιά χρέη (προ 2016), από την αρχή του έτους, εισπράχθηκαν περίπου 1,674 δισ. ευρώ, και από τα νέα περίπου 1 δισ. ευρώ.
  • ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τάξη στην άναρχη κατάσταση του υπαίθριου εμπορίου, από τις λαϊκές αγορές και τα κυριακάτικα παζάρια μέχρι τους πλανόδιους πωλητές αγροτικών προϊόντων και ζωγράφους, επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μέσα από νομοσχέδιο το οποίο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Οι βασικότερες αλλαγές του νέου πλαισίου στο υπαίθριο εμπόριο είναι: (1) Θεσπίζεται και δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο με τους κατόχους αδειών πωλητών σε λαϊκές αγορές, πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, (2) Στο μητρώο θα καταγράφονται τα είδη πώλησης, οι ποσότητες και η χρονική διάρκεια της δραστηριότητας, (3) Άδειες αριθμημένες και προσωποποιημένες, με ΑΦΜ, αριθμό ταμειακής μηχανής, (4) Χορήγηση αδειών με μόρια και κοινωνικά κριτήρια, (5) Η αδειοδότηση θα γίνεται από τους δήμους διαμονής των παραγωγών, επαγγελματιών και λοιπών υπαίθριων εμπόρων, (6) Οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα κατανέμονται από τις Περιφέρειες, (7) Οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών θα πωλούν τα προϊόντα τους σε μια Περιφέρεια, (8) Οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα πωλούν τα προϊόντα τους είτε σε δύο έως τρεις Περιφέρειες της επιλογής τους είτε σε όλη τη χώρα (υπό εξέταση τα δύο σενάρια), (9) Θεσπίζεται πλαίσιο για αγορές χωρίς μεσάζοντες, (10) Άδειες θα παίρνουν ακόμη και οι πλανόδιοι χειροτέχνες καλλιτεχνίας(π.χ. ζωγράφοι) αλλά και οι χειροτέχνες βιομηχανικών προϊόντων.
  • Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ» ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ –ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ & ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
Σαρωτικές αλλαγές για τα πρόστιμα στα αυθαίρετα και μια κρυφή επιβάρυνση φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Νόμος για τον Έλεγχο και την Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος», που βρίσκεται σε διαβούλευση. Η «Ταυτότητα Kτιρίου» είναι ο νέος θεσμός που δημιουργεί το κράτος προκειμένου να αποκτήσει εικόνα για όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά. Δημόσια κτίρια και χώροι συνάθροισης κοινού (νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα κ.ά.) είναι υποχρεωμένα να συμπληρώσουν την ταυτότητα κτρίου εντός τριετίας από τη δημοσίευση του νόμου, οι ιδιοκτήτες σπιτιών και παρεμφερών κτιρίων (γραφεία, ιατρεία, καταστήματα, γραφεία ελευθέρων επαγγελματιών, χώροι παροχής υπηρεσιών) εντός πενταετίας, ενώ οι ιδιοκτήτες αποθηκών και αποθηκευτικών χώρων εντός οκταετίας. Η συμπλήρωση του φακέλου για την «Ταυτότητα Κτιρίου» θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια επιβλέποντος μηχανικού και θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του ακινήτου. H επίβλεψη του μηχανικού για τη δημιουργία του φακέλου «Ταυτότητας Κτιρίου» συνεπάγεται και αμοιβή αυτού και άρα έξτρα επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, που τα τελευταία χρόνια πληρώνουν «χρυσό» τις ιδιοκτησίες τους με τον ΕΝΦΙΑ. Ο αρμόδιος μηχανικός θα πρέπει να  επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε επτά χρόνια από την υποβολή τους. Βασικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να καταγραφούν τα εκατομμύρια των αυθαίρετων οικοδομών θεσπίζοντας αλλαγές σε ό,τι ισχύει μέχρι τώρα στα παράβολα και τα πρόστιμα, τη δήλωση αλλά και τον έλεγχο των παραβάσεων. Τα πρόστιμα για ψευδή στοιχεία κυμαίνονται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μηχανικός κινδυνεύει με αναστολή της άδειας λειτουργίας του. Χωρίς την ηλεκτρονική ταυτότητα το ακίνητο δεν θα μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί. 
  • ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΟΙΚ - ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Με συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στον τρόπο λειτουργίας του Ειδικού Επαγγελματικού Λογαριασμού, μέσω του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, και των εκπροσώπων των φορέων της αγοράς. Στη σύσκεψη υπήρξε συμφωνία επί των αρχών του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο στοχεύει στην επέκταση των συναλλαγών με κάρτες (μέσω POS) και τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού, στον οποίο θα εισέρχονται τα έσοδα του κάθε επαγγελματία ή επιχείρησης από τις συναλλαγές μέσω POS, τα έσοδα από τις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, καθώς και ποσά που θα καταθέτει ο υπόχρεος για την πληρωμή υποχρεώσεων του.
  • ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 8/2016 Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ 20 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΒ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ
Σύμφωνα με το Γενικό Έγγραφο Ε40/627/5.9.16 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στους υπόχρεους εργοδότες γνωστοποιείται με μήνυμα κατά την υποβολή της Α.Π.Δ., στο αποδεικτικό παραλαβής, ότι «η εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καταβλητέα από τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) θα καταβληθεί ταυτόχρονα και παράλληλα με τις ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικής περιόδου 8/2016». Διευκρινίζεται ότι για τους υπόχρεους εργοδότες δεν απορρέει άλλη υποχρέωση (υποβολή Α.Π.Δ. για την εν λόγω εισφορά) καθώς η απεικόνιση θα υλοποιηθεί σε Κεντρικό Επίπεδο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΙΚΑ- ΕΤΑΜ χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς εργοδοτών και σύμφωνα με στοιχεία υποβολής Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 8/2016.

  • ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ
Την επιβολή ουσιαστικών προστίμων για τις επιχειρήσεις που δεν δημοσιεύουν τους ισολογισμούς στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), αλλά και τη λήψη μέτρων για την ταχεία ανάρτησή τους (ισολογισμών) στον ιστοτόπο του Μητρώου εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Η αφορμή για τις σκέψεις - προθέσεις του υπουργείου, προήλθε από την άρνηση χιλιάδων υπόχρεων επιχειρήσεων να καταθέτουν τους ισολογισμούς τους στο ΓΕΜΗ, πρόβλημα που πήρε διαστάσεις από την υπόθεση Μαρινόπουλος η οποία επί τρία συναπτά έτη, δεν είχε προβεί στη δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Σύμφωνα δημοσιεύματα, εντός του επομένου διαστήματος, ή με το νομοσχέδιο για την αλλαγή της επιμελητηριακής νομοθεσίας, ή με τροπολογία σε κάποιο άσχετο νομοσχέδιο, θα υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις: (Α) Θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις δεν δημοσιεύουν ισολογισμούς, το ύψος των οποίων θα συναρτάται από τον ετήσιο κύκλο εργασιών της εταιρείας και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής του ισολογισμού, (Β) Θα υποχρεώνεται το ΓΕΜΗ να αναρτά αυθημερόν στον ιστοτόπο του τον ισολογισμό μιας εταιρείας, με την υποσημείωση ότι αυτός (ισολογισμός) τελεί υπό τον έλεγχο των αρμοδίων αρχών, δηλαδή των Περιφερειακών Διευθύνσεων ΑΕ και ΕΠΕ. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο επιβολής διοικητικών κυρώσεων στους υπαλλήλους του ΓΕΜΗ, οι οποίοι δεν θα αναρτούν άμεσα τα κατατεθέντα στοιχεία.
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 81η ΔΕΘ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) πρόκειται να συμμετάσχει στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα λάβει χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται από την HELEXPO στις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016.  Η ΚΕΕΕ μαζί με όλα τα Επιμελητήρια της Ελλάδος έχουν κλείσει το κεντρικό Περίπτερο 2 της Έκθεσης εμβαδού 2.750 m2.  Φέτος το στοιχείο που χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την Έκθεση είναι αυτό της διεθνοποίησης, αφού μεγάλες αγορές του εξωτερικού της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης με την εθνική τους συμμετοχή. Η έκθεση συνιστά στιγμή-ορόσημο για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα και αναμένεται να προσελκύσει υψηλό αριθμό επισκεπτών, παρέχοντας σημαντική ευκαιρία στις επιχειρήσεις να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Οι επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής μπορούν στο περίπτερό του κατά τη διάρκεια της έκθεσης , να προβάλλουν την επιχείρηση τους και να διαφημίσουν τα προϊόντα τους μέσω έντυπου διαφημιστικού υλικού ή δειγμάτων των προϊόντων τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Υπεύθυνος Επικοινωνίας: κα Τζηρίτη Γεωργία, Τηλ. Επικοινωνίας: 23710-24200 & 24300, email: info@epichal.gr
  • ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!



Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες,  Clubs.  Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: