«Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Η ανομβρία χτύπησε την παραγωγή πράσινης ελιάς στη νότια Καλαμαριά - Στέρεψαν γεωτρήσεις

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται πλέον πολλοί ελαιοπαραγωγοί στη νότια Καλαμαριά, καθώς η ανομβρία των τελευταίων μηνών έπληξε τις παραγωγές τους. Οι ελιές «σταφίδιασαν» πράσινες πάνω στα δέντρα και θα χαθούν λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί έχει να βρέξει πάνω από 5 μήνες σε περιοχές της νότιας Χαλκιδικής και έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλες οι τοπικές γεωτρήσεις.  

Οι ελαιοπαραγωγοί αναγκάζονται να αφήσουν απότιστα χωράφια με σχεδόν...
έτοιμες ελιές για να σώσουν τον καρπό από κάποια άλλα. Μόλις δεκαπέντε μέρες πριν την συγκομιδή…


«Η κατάσταση φέτος είναι δραματική. Κάθε μέρα συνάδελφοί μας αφήνουν τα κτήματά τους χωρίς νερό. Πρέπει να αφήνεις κτήματα υποχρεωτικά, για να σώσεις τα υπόλοιπα» αναφέρουν οι παραγωγοί στο halkidikinews.gr.
Το  μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε ελαιώνες στη Ν. Τενεδο, στη Ν. Τριγλια, και στην Πορταριαάάς.

 «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το νερό δεν επαρκεί για να ποτιστούν όλα τα κτήματα που έχουν ελιές βρώσιμες, είναι ότι αφήσαμε και όλες τις άλλες καλλιέργειες χωρίς να τις συντηρούμε με νερό, όπως είναι τα βερίκοκα. Σίγουρα θα έχουμε και κει προβλήματα την επόμενη χρονιά στην παραγωγή...» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αγρότες της περιοχής.


Τι θα γίνει φέτος με την πράσινη ελιά;

Στο μεταξύ, εκφράζονται φόβοι ότι η ποσότητα παραγωγής πράσινης ελιάς θα είναι στα περσινά επίπεδα, αν και κάποιοι  λένε ότι θα είναι μια καλή χρονιά. 


Ήδη έχουν βγει πολλά κτήματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής εκτός παραγωγής και θα πάνε για λάδι.


του Θοδωρή Δούκα
halkidikinews.gr