«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Άρθρο – παρέμβαση του Γ. Γ. της ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής, Γιώργου Χατζηγρηγορίου σχετικά την τρέχουσα κατάληψη στο campus του ΑΠΘ

«Θεωρούμε κρίσιμη τη διοργάνωση ενός διεθνικού No Border Camp αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, καθώς βρίσκεται στην καρδιά των συγκρούσεων γύρω από τον έλεγχο και τη διαχείριση της μετανάστευσης και την ελευθερία μετακίνησης» ανέφερε μεταξύ άλλων το διαδικτυακό κάλεσμα ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου, απευθυνόμενο σε άτομα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Με το παραπάνω μήνυμα άτομα που πρόσκεινται στον χώρο αυτό προσεκλήθησαν να συμμετάσχουν στην...
κατάληψη της Πανεπιστημιούπολης της Θεσσαλονίκης.

Στο άκουσμα της παραπάνω είδησης, τόσο οι πρυτανικές όσο και οι τοπικές αρχές δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα, καθώς επικράτησε – και δικαιολογημένα – η πεποίθηση πως επρόκειτο για μια κακόγουστη φάρσα. Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και είναι μια ακόμη θλιβερή πρωτοτυπία που κατέχει η χώρα μας. Όμως, σύντομα έγινε αντιληπτό ότι πρόθεση των διοργανωτών δεν ήταν απλά να τραβήξουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, αλλά να υλοποιήσουν το σχέδιό τους στο οποίο μετέχουν διαδηλωτές(;) / καταληψίες-κατασκηνωτές από την Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από πενήντα άτομα κατέφθασε την προηγούμενη εβδομάδα, με βασικό της σκοπό να προετοιμάσει το πανεπιστημιακό χώρο που θα φιλοξενούσε τους καταληψίες κατασκηνωτές. Απαραίτητο αξεσουάρ δεν ήταν άλλο από τα τέσσερα μεγάλα καζάνια που θα τους εγγυόνταν σίτιση κατά την παραμονή τους στο χώρο του Πανεπιστημίου.(!)

Σημειώνεται εν προκειμένω, πως η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δεν έχει δώσει κάποια άδεια παραμονής στον πανεπιστημιακό χώρο και για την ακρίβεια έχει αρνηθεί ρητά και επίσημα κάθε σχετική διευκόλυνση. Συνεπώς, η παραπάνω ομάδα ατόμων κατασκηνώνει αυθαίρετα εντός του Πανεπιστημίου, μια ανάσα από τη Διεθνή Έκθεση, στο κέντρο της πόλης. Βέβαια, το θέμα δεν είναι τυπικό και δε σχετίζεται με την έλλειψη άδειας. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να δοθεί άδεια για χρήση του πανεπιστημιακού χώρου για μια δραστηριότητα που ουδεμία σχέση έχει με την προαγωγή της παιδείας; Παρά την εγκατάλειψη και τη μακρόχρονη έλλειψη πρόνοιας για τις εξω-πανεπιστημιακές παρουσίες στο χώρο του campus του ΑΠΘ (είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι εκεί βρίσκουν καταφύγιο άτομα με παραβατική συμπεριφορά και η διακίνηση ναρκωτικών λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια σπουδαστών και προσωπικού), το πανεπιστήμιο παραμένει ένας χώρος μάθησης και προαγωγής της επιστήμης και του ελεύθερου λόγου. Φυσικά και πρόκειται για έναν χώρο ανοιχτό στην κοινωνία, αλλά δεν πρόκειται για χώρο αυθαιρεσίας και σίγουρα όχι για καταυλισμό.

Ακόμα, οι κατασκηνωτές προέβησαν σε κατάληψη της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και σε βανδαλισμούς δημόσιας περιουσίας. Οι πανεπιστημιακές αρχές έχουν απευθύνει επανειλημμένως εκκλήσεις στις αρμόδιες αρχές και στην ελληνική πολιτεία σχετικά με την προστασία των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Δηλώνουν δε απερίφραστα ότι αδυνατούν να φιλοξενήσουν τους καταληψίες-κατασκηνωτές. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει παραμείνει απαθής, ενώ σχόλια των μελών τους, με αποκορύφωμα αυτό του κ. Κυρίτση, ο οποίος ανέφερε πως εάν δεν υφίσταται ζημία στη δημόσια περιουσία δεν υφίσταται και πρόβλημα, εγείρουν το κοινό αίσθημα. Τα παραπάνω σχόλια λειτουργούν ενθαρρυντικά για τους καταληψίες και δίνουν την αίσθηση ενός ξέφραγου αμπελιού της ελληνικής πολιτείας, ακριβώς όπως είχε συμβεί στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν με τις δηλώσεις υπουργών σχετικά με την είσοδο προσφύγων στη χώρα μας.

Σίγουρα η σημερινή εικόνα του ΑΠΘ, δεν είναι η εικόνα του δημόσιου πανεπιστημίου που θέλουμε. Για αυτό το λόγο, εκφράζοντας την ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής, αλλά και προσωπικά ως ενεργά μέλη της κοινωνίας αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιδρούμε με την παρούσα παρέμβαση στην παράνομη και αυθαίρετη κατάληψη του χώρου του ΑΠΘ. Δυστυχώς η μετατροπή του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας σε θερινό κάμπινγκ μας γεμίζει με θλίψη, αλλά και ευθύνη για την προάσπισή του. Τα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ) πρέπει να φυλάσσονται, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα από εξωτερικές παρεμβάσεις. Για μια ακόμη φορά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα από αυτό το βήμα που μας δίνεται την καλούμε και εμείς με τη σειρά μας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει το πανεπιστήμιο, που όπως ισχυριζόταν το υπερασπίζεται όλα αυτά τα χρόνια. Η ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής κινητοποιείται και δεσμεύεται πως θα προβεί σε κάθε δυνατό μέσο πίεσης προκειμένου να επανέλθει γρήγορα η κατάσταση στο ΑΠΘ.


Ο Εκπρόσωπος Τύπου                           Ο Γενικός Γραμματέας
ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής                                  ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής
Γιάννης Αρζουμανίδης                                Γιώργος Χατζηγρηγορίου