«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Η Υγεία νοσεί στη Χαλκιδική

Του Στέλιου Βαλιάνου

Τεράστιο πρόβλημα έχει ανακύψει εδώ και μήνες στο σύστημα Υγείας στο Νομό μας.
Δίπλα στις μονιμοποιημένες πλέον παθογένειες που ενδημούν στη Χαλκιδική αλλά και στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ήρθε να προστεθεί και το σοβαρότατο θέμα της υποστελέχωσης των μονάδων υγείας του Νομού , πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής έναντι των...


82 οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, καλύπτει μόνο 39 θέσεις , υπό κανονικές συνθήκες , αριθμός που μπορεί να χειροτερέψει επιπλέον λόγω έκτακτων αναγκών (αναρρωτικές άδειες κλπ). Η ίδια εικόνα και στα περισσότερα από τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής.
Το άμεσο πρόβλημα που γεννά η μη κάλυψη του προβλεπόμενου ιατρικού προσωπικού είναι η αδυναμία εκτέλεσης των απαραίτητων εφημεριών τόσο των κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου όσο και των Κέντρων Υγείας. Κάθε γιατρός μπορεί να κάνει μέχρι πέντε εφημερίες ανά μήνα ενώ αν παρίσταται ανάγκη θα πρέπει να εφημερεύει επιπρόσθετα από μία έως πέντε φορές στον ίδιο μήνα. Ο υπάρχον αριθμός των γιατρών του Νοσοκομείου δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των εφημεριών.Έτσι, για να καλυφθεί ο ελάχιστος αριθμός εφημεριών του Νοσοκομείου (ιδίως δε στο Παθολογικό και Παιδιατρικό τμήμα αλλά και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο) , εντέλλονται ιατροί που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια υγεία (Κέντρα Υγείας Παλαιοχωρίου, Κασσάνδρας, Μουδανιών και Αγίου Νικολάου) να μετακινηθούν στον Πολύγυρο για να πραγματοποιήσουν εκεί τις απαραίτητες εφημερίες.
Με βάση όμως τον ανώτερο αριθμό εφημεριών που επιτρέπεται να κάνει ένας γιατρός στο διάστημα ενός μήνα, το προσωπικό δεν επαρκεί , βρίσκεται υπό φυσική εξάντληση και , λόγω των περικοπών στον τομέα της Υγείας οι εφημερεύοντες ιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις πρόσθετες εφημερίες που καλούνται να εκτελέσουν.
Ταυτόχρονα , μετακινούμενοι στον Πολύγυρο (από τα Κέντρα Υγείας) για να κάνουν τις εφημερίες που τους ζητούνται , παραμένει πλήρως αποδυναμωμένη η πρωτοβάθμια υγεία. Δηλαδή τα Κέντρα Υγείας του Νομού παραμένουν χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς, χάνοντας με αυτό τον τρόπο ο πολίτης της εγγύτητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ενώ καταστρέφεται οριστικά το σχέδιο για αποφόρτιση των Νοσοκομείων μέσω της εξυπηρέτησης του πολίτη από τα Κέντρα Υγείας.
Το Κράτος μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών αποφασίζει ετσιθελικά οριζόντιες περικοπές στα ήδη δεδουλευμένα των γιατρών ενώ καλεί τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να καλύψουν το μισθολογικό κόστος για τις επιπρόσθετες εφημερίες από τα ανύπαρκτα έσοδα τους. Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Χαλκιδικής, ο ΕΟΠΠΥ, ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, οφείλει στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής το ποσό των 23.000.000 ευρώ!!! (τα οποία μάλιστα και με πρόσφατη Υπουργική απόφαση τα …μηδένισε)
Οι γιατροί δεν επαρκούν και εξουθενωμένοι , πιεσμένοι και απλήρωτοι σίγουρα δεν θα παράσχουν στον πολίτη τις αναμενόμενες ιατρικές φροντίδες και υπηρεσίες. Απειλούν δε ότι θα κλείσουν τις κλινικές αν δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Ας ελπίσουμε ότι η αίσθηση του καθήκοντος θα υπερκεράσει τα προβλήματα που γεννά η αναλγησία της Κυβέρνησης για το πρόβλημα. Η λύση αυτή τη στιγμή θα ήταν αφενός η πρόσληψη γιατρών και η έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των δεδουλευμένων σχεδόν δύο ετών.
Το εν λόγω πρόβλημα των εφημεριών (το οποίο γίνεται πολύ πιο έντονο αυτή την περίοδο που ο Νομός δεκαπλασιάζει τον πληθυσμό του) ήρθε να προστεθεί στο μείζον ζήτημα με την έλλειψη πληρωμάτων στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Η Χαλκιδική διαθέτει 15 ασθενοφόρα και το ΕΚΑΒ διαθέτει μόνο 3 πληρώματα ανά βάρδια. Επομένως από τις πέντε μονάδες υγείας της Χαλκιδικής (1 Γενικό Νοσοκομείο και 4 Κέντρα Υγείας , εξαιρώ την Καλλικράτεια) ανά πάσα στιγμή οι δύο δεν διαθέτουν ασθενοφόρο , με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Την ίδια στιγμή που 12 οχήματα- ασθενοφόρα παραμένουν παρκαρισμένα και άχρηστα λόγω της έλλειψης προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Αν σε αυτά προσθέσει κανείς την έλλειψη νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού , τον μειωμένο κατά 800.000 ευρώ προυπολογισμό του ΓΝΧ, ο οποίος μάλιστα δεν πιστώνεται και δεν εκταμιεύεται και στο σύνολο του, το γεγονός ότι δεν έχει στελεχωθεί η εντατική μονάδα της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου , το γεγονός ότι ο ΕΟΠΠΥ δεν θα καταβάλει ποτέ τα οφειλόμενα στο Νοσοκομείο κλπ κλπ τότε συντίθεται ένα ανησυχητικό σκηνικό για την Υγεία στη Χαλκιδική , που πρέπει να απασχολήσει επιτέλους τον κ. Πολάκη και τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες.

Στέλιος Βαλιάνος

Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας-Δικηγόρος