«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ (ΕΠ.Αν.ΕΚ)
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 8/7/2016 η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων για την «Αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων», την τελευταία από τις τέσσερις νέες δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο...
του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ). Οι τέσσερις δράσεις εντάσσονται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ για τη στήριξητης επιχειρηματικότητας στην κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου. Υποβλήθηκαν συνολικά 46.987 αιτήσεις για τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Αναλυτικά, για κάθε μια δράση: (1) Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (100% χρηματοδότηση). Υποβλήθηκαν 16.193 αιτήσεις νέων προπάντων επιστημόνων (νομικών, γιατρών, μηχανικών κ.ά.) από ολόκληρη την επικράτεια. Με βάση την τεράστια συμμετοχή που καταγράφηκε, μελετάται το ενδεχόμενο μιας επιπλέον αύξησης του προϋπολογισμού της δράσης στον β' κύκλο που θα ακολουθήσει. (2) Νεοφυής Επιχειρηματικότητα (100% χρηματοδότηση). Υποβλήθηκαν 5.626 προτάσεις, εντοπισμένες κατά κύριο λόγο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ιδιαίτερα μεγάλο μέρος των αιτήσεων αφορά τομείς που έχουν επισημανθεί ως βασικοί τομείς προτεραιότητας στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης: προπάντων τον τομέα των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, αλλά και τους τομείς της αγροδιατροφής ή της υγείας. (3) Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (50% χρηματοδότηση). Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 2.552 υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις, προπάντων από τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές όπως το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και το Ιόνιο. (4) Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές (50% χρηματοδότηση). Η δράση συνάντησε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, που δεν αποτυπώνεται μονάχα στον αριθμό των αιτήσεων (9.577), αλλά και στον συνολικό προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν (πάνω από 1 δισ. ευρώ). Οι ενδιαφερόμενοι είναι δηλαδή διατεθειμένοι να επενδύσουν σημαντικά ίδια κεφάλαια για την αναβάθμιση των επιχειρήσεών τους. Στους επόμενους μήνες θα εισρεύσουν 322 εκατ. Ευρώ στην πραγματική οικονομία από τα προγράμματα αυτά.


  • ΥΠΟΙΚ: ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Την Παρασκευή 15/07/2016 λήγει και η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, διαμηνύοντας ότι δεν θα παρατείνει την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πέρα από αυτή την καταληκτική ημερομηνία. Γι' αυτό καλεί τους φορολογούμενους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία στις ημέρες που απομένουν, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει: (α) Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία, (β) πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα, (γ) Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει. Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι εκτός των παραπάνω, η έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα καθυστέρησης στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ( Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.)
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού "Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις των άρθρων 19, 20, 29, 30, 33, 35, 40 έως 46 .......", που ψηφίσθηκε στις 29/6/2016, ισχύουν τα εξής: Η ετήσια Τακτική Γ.Σ. των Α.Ε.-Ε.Π.Ε.-Ι.Κ.Ε. πρέπει να συγκληθεί, μέχρι 15/09/2016. Οι Οικονομικές καταστάσεις πρέπει να υποβληθούν στο Γ.Ε.ΜΗ. 20 ημέρες, πριν την ετήσια Τακτική Γ.Σ.  (μέχρι 26/08/2016). Οι Προσκλήσεις για σύγκληση των Γ.Σ. θα πρέπει να υποβληθούν, μέχρι 25/08/2016. Η υποβολή των πρακτικών Γ.Σ. θα πρέπει να υποβληθούν στο Γ.ΕΜ.Η., μέχρι 5/10/2016.
  • ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Τρεις εναλλακτικές δυνατότητες τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς ΔΟΥ και Τελωνεία έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχει σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου η ισχύουσα νομοθεσία. Σε περίπτωση αδυναμίας ένταξης σε μια από τις ρυθμίσεις αυτές οι οφειλέτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους όπως οι κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων καθώς επίσης και υποχρεωτικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου με τα απλήρωτα χρέη τους. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν προστασία για καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Επίσης ακόμη πιο αυστηρή έγινε από τη 1η Ιουλίου η ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι φορολογούμενοι για να μην τη χάσουν θα πρέπει να εξοφλούν ή να εντάσσουν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων τις νέες οφειλές τους όπως τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης, τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, οι δυνατότητες που έχουν οι φορολογούμενοι για να μην τεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων είναι δύο: (1) Είτε να εξοφλούν εφάπαξ και μέσα σε διάστημα 15 ημερών τις νέες οφειλές τους, (2) Είτε να τις ρυθμίσουν έως και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιο έκτακτο φόρο. Οι φορολογούμενοι που θα τεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

  • ΕΦΟΡΙΑ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ 30.000 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Στη διενέργεια περίπου 30.000 προληπτικών ελέγχων από τις ΔΟΥ και μεγάλο αριθμό στοχευμένων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κλπ), προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

  • Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ: NEO KAΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Στην άμεση δέσμευση του 100% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων των οφειλετών του Δημοσίου, καθώς και των συνυπόχρεων προσώπων και μέχρι του ύψους των χρεών και των συμβεβαιωμένων οφειλών προς τρίτους για δέκα χρόνια θα προχωρεί η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, από τη στιγμή που οι οφειλές, με βάση νέα κριτήρια και προϋποθέσεις, χαρακτηριστούν ανεπίδεκτες είσπραξης. Με νεότερη απόφαση του ΓΓΔΕ Γ. Πιτσιλή καθορίζονται πρόσθετοι όροι για τον χαρακτηρισμό των οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης. 

  • ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 88,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ
Μεγαλώνει μήνα με τον μήνα η αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Έτσι, στο τέλος Μαΐου τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 88,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,58 δισ. ευρώ αποτελούν «φρέσκες» οφειλές (δημιουργήθηκαν από τις αρχές του χρόνου), ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν παλαιό χρέος (έως 31-12-2015). Ο Μάιος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες καθώς έμειναν απλήρωτοι φόροι 1,254 δισ. ευρώ.

  • ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Σε ένα κείμενο 21 σελίδων, ζητούν σαρωτικές αλλαγές που εφόσoν «περάσουν» θα φέρουν τα πάνω-κάτω για τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά θέλουν την ανατροπή όλων όσων ισχύουν σήμερα για τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τα όρια των απολύσεων, τις ομαδικές απολύσεις, την κήρυξη απεργιών, τα προνόμια των συνδικαλιστών και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία. Υπάρχει από την πλευρά των δανειστών, εκτενή αναφορά στο θέμα των αμοιβών των εργαζομένων και στην ανάγκη να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τους μισθούς (wage flexibility). Βασικός όρος για να συμβεί αυτό είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, ώστε να έρθουν και επενδύσεις. Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος, ενώ τονίζουν πως παρά τη μείωσή του στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ (για τους νέους έως 25 ετών) εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω της προσαύξησής του έως 30% λόγω της σύνδεσής του με την προϋπηρεσία των υπαλλήλων έως τα 10 έτη. Ουσιαστικά προτείνουν την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων, δηλαδή την αφαίρεση μέχρι και του 30% της αμοιβής λόγω της προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό (από 761 ευρώ με τρεις τριετίες στα 586 ευρώ με αφαίρεση της προϋπηρεσίας). Στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς η αναφορά των δανειστών είναι ότι από το 2017 η δομή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αλλάξει και να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα, ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόταση-σοκ κάνουν για τις απολύσεις, προτείνοντας ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η αύξηση του ορίου των απολύσεων στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από 5% που είναι σήμερα στο 10%.
  • ΣΤΟ 25% Η ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο 25% εκτιμάται το ποσοστό αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, στη «Διαγνωστική Έκθεση για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα» η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της ΔΟΕ και επικύρωσαν οι κοινωνικοί εταίροι και το υπουργείο Εργασίας. Στα μέτρα καταπολέμησης και αντιμετώπισης του προβλήματος η έκθεση προτείνει την αποθάρρυνση της «εύκολης» πρόσβασης σε μετρητά, την υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών για ποσά πάνω από τα 30 ευρώ σε κλάδους στους οποίους υπάρχει υψηλός κίνδυνος για αδήλωτες συναλλαγές, την πληρωμή του ΦΠΑ από τους αγοραστές (και όχι από τους πωλητές) κλπ.

  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ capital controls
Έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντική χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως από το βήμα της Βουλής, ο κ. Γ. Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ παρουσιάζοντας στην Βουλή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ενδιάμεση νομισματική έκθεση ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση για χαλάρωση των capital controls υποβλήθηκε στους θεσμούς και είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί, εφόσον λάβει την τελική έγκριση, τις επόμενες ημέρες. Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι η θεσμοθέτηση του νέου χρήματος. Για καταθέσεις που έρχονται μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό το σχέδιο προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών. Δηλαδή, το νέο χρήμα (σ.σ ελεύθερα κεφάλαια) δεν θα υπόκειται σε κανένα περιορισμό στην ανάληψη μετρητών. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων.  Επίσης, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα υπολογισμού του ποσού ανάληψης για κάθε φυσικό πρόσωπο στις δύο εβδομάδες από μια που ισχύει σήμερα. Δηλαδή αν κάποιος δεν σηκώσει μέσα στην εβδομάδα το ανώτατο όριο των 420 ευρώ να μπορεί στις δύο εβδομάδες να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού ( 840 ευρώ). Τέλος για τα ελεύθερα κεφάλαια προτείνεται η αύξηση του ποσού ανάληψης από 10% σε 30%. 
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΕΛΑΤΗ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Υποχρέωση αποτελεί εφεξής για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, η ανάρτηση σε εμφανές σημείο της Καρτέλας Ενημέρωσης Πελάτη, σύμφωνα με τον νόμο 4403/2016 ΦΕΚ 125Α που ψηφίστηκε στη Βουλή, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας. Η καρτέλα αυτή αντικαθιστά τον παλιό τιμοκατάλογο και στόχος της δεν είναι μόνο να διαχωρίσει τα νόμιμα από τα παρανόμως λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα, αλλά πρωτίστως να λύσει πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αναφορικά με τους όρους που διέπουν τις σχέσεις ξενοδόχων-πελατών. Ειδικότερα, η Καρτέλα Ενημέρωσης Πελάτη θα αναγράφει σε ελληνικά/αγγλικά τα κύρια δικαιώματα και υποχρεώσεις των πελατών σχετικά με την ακυρωτική πολιτική, τις ώρες άφιξης/αναχώρησης, τον κανονισμό παράτασης της ώρας αναχώρησης, τη χρέωση πρόσθετης κλίνης κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε επιχειρηματίας τουριστικού καταλύματος οφείλει να προμηθεύεται την εν λόγω καρτέλα, καθώς με αυτό τον τρόπο όχι μόνο διασφαλίζεται η νόμιμη λειτουργία της επιχείρησής του, αλλά λύνει και αρκετά προβλήματα σε σχέση με τους πελάτες του. Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στα «Μη Κύρια Τουριστικά Καταλύματα» (ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, κατοικίες, βίλλες), την ευθύνη διάθεσης της Καρτέλας Ενημέρωσης Πελάτη έχει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) με τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους μέλη της. Για τη διασφάλιση της διαδικασίας, βάσει του νόμου, οι Πανελλήνιοι Συλλογικοί Επαγγελματικοί Φορείς τηρούν αρχείο και το υποβάλλουν περιοδικά στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
  • ΑΝΟΔΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ
Διατηρήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους οι μεικτές τάσεις στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση της χώρας, με τις αεροπορικές αφίξεις να κινούνται ανοδικά και τις οδικές να παρουσιάζουν πτωτική τροχιά, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Βάσει των στοιχείων αυτών, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 5%, φθάνοντας σε 5,9 εκατ., ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 8%, φθάνοντας σε 4,2 εκατ. Ετσι, το βάρος για τη διαμόρφωση θετικών αποτελεσμάτων για τον ελληνικό τουρισμό έχει μεταβιβασθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής να παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Και ενώ το αποτέλεσμα της σεζόν για την Ελλάδα θα κριθεί στις λεπτομέρειες, η Ισπανία στέφθηκε από τώρα «πρωταθλήτρια» τουρισμού της Μεσογείου για τη φετινή περίοδο. Ο μεγάλος χαμένος προορισμός της φετινής περιόδου είναι η Τουρκία, καθώς οι διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις που αντιμετώπισε απέτρεψαν για λόγους ασφαλείας μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών να την επισκεφθούν κατά τη φετινή περίοδο.
  • ΠΟΜΙΔΑ: ΜΕ «ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΗ» ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΑ ΣΕ ΑΠΛΑ ΧΩΡΑΦΙΑ
Τη στιγμή ακριβώς που το Υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών και με συμπληρωματικό φόρο, το ΥΠΕΚΑ, με «καμουφλαρισμένη διάταξη» και χωρίς καμιά διαβούλευση, καταργεί ολοκληρωτικά την κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές γεωργικής γης!  Αυτό καταγγέλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων τονίζοντας ότι με βάση τη μέχρι σήμερα νομοθεσία, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κατά παρέκκλιση να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο, ανεξάρτητα από το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων. Με τη διάταξη του άρθρου 50 του σν του ΥΠΕΚΑ και χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, σε όλα αυτά τα ακίνητα, απαγορεύεται ρητά πλέον η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανοικοδόμηση οποιασδήποτε κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου. Πρακτικά, δηλαδή, πρόκειται για εν μια νυκτί μετατροπή χιλιάδων δομήσιμων γεωτεμαχίων σε όλη τη χώρα σε απλά χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και για τον ήδη κατεστραμμένο κλάδο της οικοδομής, και όλα τα συναφή επαγγέλματα! Αλλά πρόκειται επίσης και για έναν ακόμη παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση! Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη συζητήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.
  • ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Αναδιανομή αγροτικών επιδοτήσεων φέρνει η εθνική πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ που θα πρέπει να αποσταλεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το σχέδιο για την τροποποίηση του φακέλου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προβλέπει ανακατανομή της πίτας των συνδεδεμένων ενισχύσεων προς όφελος της κτηνοτροφίας, αύξηση του πριμ για τα ψυχανθή και «κούρεμα» σε κάποια από τα προϊόντα φυτικής παραγωγής που εμφάνισαν υποαπορρόφηση των επιδοτήσεων, ενώ δεδομένου ότι δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση του ποσοστού 2% των άμεσων ενισχύσεων που δίνεται σε νέους αγρότες σχεδιάζεται επιπλέον δράση από τον δεύτερο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης για τη στήριξη των νεοεισερχομένων στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές πρόσθετη χρηματοδότηση το 2016 για την κτηνοτροφία σε όλα τα κράτη-μέλη με επιπλέον κονδύλια συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 33 εκατ. ευρώ θα αναλογούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές του του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι παρεμβάσεις λόγω της αφαρμογής της ΚΑΠ για μόλις έναν χρόνο θα επικεντρωθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις με ισχύ από 2017. Για το 2016 έχουν προβλεφθεί ποσά ύψους 141 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ για το 2017 μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων για 15 τομείς, η παραγωγή των οποίων συνδέθηκε με επιδοτήσεις που ανέρχονται στο 8% του εθνικού φακέλου και για τα ψυχανθή επιπλέον 2%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα , οι 15 κατηγορίες για τις οποίες έρχονται αλλαγές είναι: το ρύζι, τα δημητριακά, τα οοειδή, η βιομηχανική ντομάτα, τα αιγοπρόβατα σε ορεινές και πεδινές περιοχές, τα πορτοκάλια για χυμοποίηση, τα όσπρια, τα ψυχανθή για ζωοτροφές, τα σπαράγγια, οι σπόροι (πολλαπλασιαστικό υλικό), οι μεταξοσκώληκες, τα τεύτλα, τα συμπύρηνα ροδάκινα και οι κτηνοτρόφοι χωρίς εκτάρια.
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/663-nees-yphresies-e-commerce-.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, ανακοινώνει την έναρξη της περιόδου των εγγραφών για το Σχ. Έτος 2016-17, στο ωράριο λειτουργίας του σχολείου 18:30 έως 22:00. Οι Τομείς που θα λειτουργήσουν είναι: 1) ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και ειδικότητα Τεχνικός εφαρμογών λογισμικού, 2) ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ και ειδικότητες : α) Τεχνικός μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων και μηχανικός τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, β) Τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού 3)ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ και ειδικότητες : α) Τεχνικός ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων, εγκαταστάσεων β) Τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων 4) ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και ειδικότητες : α) Τεχνικός φυτικής παραγωγής, β) Τεχνικός τεχνολογίας τροφίμων και ποτών. Για την εγγραφή στο Εσπ. ΕΠΑΛ Ν. Μουδανιών απαιτείται οι υποψήφιοι να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Γυμνασίου ή να κατέχουν ισότιμο τίτλο. Οι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων ή ισότιμου τίτλου εγγράφονται στη Β’ Τάξη και παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα ειδικότητας. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μπορείτε να αποκτείστε ταυτόχρονα Απολυτήριο Λυκείου και Επαγγελματικό Πτυχίο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ, καθημερινά από τις 18:30 - 21:30 στο τηλέφωνο 23730-65406, e mail: mail@epal-esp-n-moudan.chal.sch.gr.