"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ Grow Greek Tourism Online - Χαλκιδική - 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
H Google, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενημερώνει για τις νέες δράσεις της πρωτοβουλίας « Grow Greek Tourism Online» για το 2016. Ανταποκρινόμενη σε αυτήν την...
ανάγκη, η Google επεκτείνει και φέτος την πρωτοβουλία σημαντικά με τη δημιουργία νέων σεμιναρίων που πραγματοποιούνται δωρεάν , διάρκειας 1 - 1,5 ώρας, και εκπαιδευτικών εργαλείων, με στόχο να βοηθήσει τους επαγγελματίες όχι μόνο του τουρισμού στην Ελλάδα αλλά όλους τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες ανεξαρτήτου επαγγελματικής δραστηριότητας, προκειμένου να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο για να βελτιώσουν την επιχείρησή τους. Με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της πρωτοβουλίας σε όλους όσοι ενδιαφέρονται, η Google δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα διαδικτυακής εκπαίδευσης για τον τουρισμό την http://greektourism.withgoogle.com. Μέσα από ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε όλα όσα χρειάζονται, από το πώς να βελτιώσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο μέχρι να υιοθετήσουν βέλτιστες πρακτικές ψηφιακού μάρκετινγκ και να λάβουν με την ολοκλήρωση του, πιστοποιητικό παρακολούθησης με την υπογραφή της πρωτοβουλίας GGTO και του ΙΑΒ Europe (Interactive Advertising Bureau). Μέσω της ίδιας ιστοσελίδας, μπορούν επίσης να εγγραφούν δωρεάν για να παρακολουθήσουν τα ειδικά σεμινάρια διαδικτυακής εκπαίδευσης της πλατφόρμας. Στην Χαλκιδική , θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τα εκπαιδευτικά εργαλεία της Google, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής την Τετάρτη 01 Ιουνίου από ώρα 18.00 έως 20.00 . Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε πως μπορείτε να αναπτύξετε την επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ακόμα και με δωρεάν εργαλεία, απαραιτήτως πρέπει να δηλώστε συμμετοχή στο παρακάτω link, https://events.withgoogle.com/grow-greek-tourism-online-makedonia/registrations/new/.
Η εκδήλωση - σεμινάριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, τον Τουριστικό Οργανισμός Χαλκιδικής, τον Εμπορικό Σύλλογο Πολυγύρου και τον Εμπορικό Σύλλογο Γαλάτιστας.

  • ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ 2016 - Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 1ος ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Χαλκιδική φέτος βραβεύτηκε με 54 «Γαλάζιες σημαίες»!  Κατά την 1η επίσημη τελετή ανακοίνωσης των ακτών και μαρίνων 50 χωρών που βραβεύονται για το 2016 από το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Χαλκιδική με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE) και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, η Ελλάδα απέσπασε βράβευση για 430 βραβευμένες ακτές. Η Ελλάδα διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες από όλο τον κόσμο με τις καθαρότερες παραλίες. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 54 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, στη Χαλκιδική βραβεύτηκαν 52 παραλίες και 2 μαρίνες . Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Η διοργάνωση στην Ελλάδα, της τελετής βράβευσης της Γαλάζιας Σημαίας είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την χώρα μας, αφού μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, γινόταν κάθε χρονιά με Δελτίο Tύπου από την έδρα του FEE στην Δανία. Συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς, την αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματίες του τουρισμού για την κατάκτηση της 1ης θέσης Πανελλαδικά!
  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κο Δρίτσα Θεόδωρο, Υποδομών κο Σπίρτζη Χρήστο & Οικονομίας κο Σταθάκη Γεώργιο, απέστειλε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαμαρτυρόμενη για το κλείσιμο των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης από τα Σωματεία Υπαλλήλων των λιμανιών, λίγες μόλις μέρες μετά την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής στον καταυλισμό της Ειδομένης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας & ΠΓΔΜ, που είχε καταλειφθεί και κλείσει από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στην επιστολή τονίζεται ότι οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που είναι καταρχήν μη ενδεδειγμένη λόγω ότι ο χρόνος τους συμπίπτει με την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου αλλά και την αυξημένη κίνηση στον κλάδο της κρουαζιέρας, που γεννούν μεγάλες προσδοκίες για οικονομική τόνωση . Διαπιστώνεται έντονη ανησυχία από τους επιχειρηματίες λόγω του ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά των εμπορευμάτων, με δραματικές επιπτώσεις, τόσο στις εισαγωγές, όσο και στις εξαγωγές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητά τους. Τονίζεται ότι σε μια περίοδο, που οι μόνες παραγωγικές δυνάμεις, οι οποίες αποδίδουν έσοδα στη χώρα είναι το εξαγωγικό και διαμετακομιστικό εμπόριο, οι χερσαίες και οι θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές, είναι σίγουρο πως, εάν συνεχιστούν κι άλλο οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα τραυματίσουν περαιτέρω την Εθνική μας Οικονομία. Καταλήγει η επιστολή επισημαίνοντας ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση που να ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της αγοράς, είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μελών του με όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα.
  • ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ
Την εγκύκλιο για την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ και την κατάργηση του ειδικού προνομιακού καθεστώτος με τους μειωμένους συντελεστές σε έντεκα νησιά του Αιγαίου εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα στην εγκύκλιο ορίζεται ότι από 01.06.2016 ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 23% σε 24%, ενώ καταργείται η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (για τα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο, η κατάργηση ισχύει ήδη από 01.10.2015).
  • ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΩΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ
Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Ιουλίου το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συναλλαγών μέσω του πλαστικού χρήματος με τις οποίες θα«χτίζεται» το αφορολόγητο όριο. Ολες οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, στο οποίο θα προστεθούν και διατάξεις για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πληρώνουν υποχρεωτικά με κάρτα για ποσά άνω των 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ, που ισχύει σήμερα) ενώ οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο (χρεωστικές, πιστωτικές, e-banking) για ποσά άνω των 50 ευρώ. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις, που θα ανοίγουν από την 1η Ιουλίου θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εγκαταστήσει μηχανάκια POS. Επίσης, αναφέρεται ότι για το χτίσιμο του αφορολογήτου, η εφορία θα κάνει δεκτές και για το 2016  τις αποδείξεις, ενώ από το 2017 θα γίνονται δεκτές, μόνο όσες δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Διευκρινίζεται επίσης, ότι από το 2017 οι συναλλαγές των φορολογουμένων με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων, θα πρέπει να γίνονται, μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Σε διαφορετική περίπτωση θα απορρίπτονται από την εφορία και θα χάνουν την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος.
  • «AΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΘΥΡΙΔΕΣ, ΑΚΙΝΗΤΑ, ΤΙΜΑΛΦΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ
Από «ακτινογραφία» ετοιμάζονται να περάσουν οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών μετρητά - καταθέσεις, τραπεζικές θυρίδες, ακίνητα, αυτοκίνητα, τιμαλφή, επενδύσεις, έργα τέχνης, καθώς σχεδιάζεται η νέα «δήλωση πλούτου». Η εν λόγω δήλωση αποτελεί προάγγελο του περιουσιολογίου, το οποίο, παρά τις αναβολές στην υλοποίησή του, αναμένεται ότι θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή από το επόμενο έτος, ανοίγοντας και τον δρόμο για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν: (α) Διαθέσιμα μετρητά: ποσά σε ευρώ, δολάρια ή άλλο νόμισμα, καθώς και σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν, (β) Ακίνητα: ως αξία κτήσης των ακινήτων θα πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο, (γ) Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα, (δ) Επενδύσεις: μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις επενδύσεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό, (ε) Τραπεζικές θυρίδες: θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ύπαρξή τους και θα κατονομάζεται η τράπεζα στην οποία τηρούνται, (στ) Τιμαλφή και έργα τέχνης: θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή.
  • ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ – ΕΞΠΡΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ
Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμού εξπρές σε ακίνητα, ακόμη και σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία,  ξεκινούν από τον Ιούνιο σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών «κόκκινων» δανείων αλλά και πολιτών που χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από τον επόμενο μήνα τα άρθρα 993 και 995 του νέου τροποποιημένου από το καλοκαίρι του 2015 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τα οποία προβλέπουν ότι κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεπών δανειοληπτών και λοιπών χρεοφειλετών θα λαμβάνονται πλέον υπόψη ως τιμές εκκίνησης οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς που έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και όχι οι πολύ πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως προέβλεπε ο Κ.Π.Δ πριν αλλάξει το καλοκαίρι του 2015. Το Π.Δ. προβλέπει ότι η εμπορική αξία ακινήτου που κατάσχεται προσδιορίζεται με ευθύνη του αρμόδιου δικαστικού επιμελητή από πιστοποιημένο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμητή, που μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
  • ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ: ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΠΟΣΑ
Όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, από την δόση των 7,5 δις ευρώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup, τα 3,5 δις θα διατεθούν σταδιακά για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Επιπλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που ήταν στα 5,6 δις ευρώ τον Μάρτιο του 2016, κατανέμονται ως εξής: (α) ΕΟΠΠΥ σε νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά, γιατρούς, φαρμακευτικές στα 1,68 δις ευρώ, (β)Νοσοκομεία σε προμηθευτές και φαρμακευτικές στα 1,14 δις ευρώ, (γ) Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων σε εφάπαξ και μερίσματα στα 600 εκατ. Ευρώ, (δ) Υπουργείο Οικονομικών σε επιστροφές φόρων εισοδήματος στα 700 εκατ. ευρώ και σε επιστροφές ΦΠΑ στα 180 εκατ. Ευρώ, (ε) Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε προμηθευτές και εργολάβους στα 360 εκατ. Ευρώ, (στ) Νομικά πρόσωπα σε προμηθευτές και μελετητές στα 640 εκατ. Ευρώ.
  • ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟ 2015 ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Μετά από επεξεργασία δεδομένων που πραγματοποιήθηκε μέσα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων για το έτος 2015 ανέρχεται στους 1.809.552 εργαζομένους σε επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια. Από αυτές, ο αριθμός των προσλήψεων εργαζομένων με πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε ποσοστό 44,49% ενώ ο αριθμός των προσλήψεων με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής απασχόληση ανέρχεται σε ποσοστά 37,44% και 18,07% αντίστοιχα. Προκειμένου να αποτραπεί η καταχρηστική αξιοποίηση της ελαστικής απασχόλησης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Σ.ΕΠ.Ε. πραγματοποιούν ελέγχους στις επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια δίνοντας έμφαση στην τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Σ.ΕΠ.Ε, κατά έτος 2015, τα Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων σε όλη την επικράτεια πραγματοποίησαν 28.263 ελέγχους. Για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις που αφορούσαν στη μη τήρηση των χρονικών ορίων, τα Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων επέβαλαν 1.563 πρόστιμα και υπέβαλαν 23 μηνύσεις. Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας κος Γ. Κατρούγκαλος  στην βουλή, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης βουλευτού.
  • Eurostat: ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΕ 24,2%
Στην πρώτη θέση των χωρών με την υψηλότερη ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Η ανεργία στη χώρα μας βρίσκεται στο 24,2% (στοιχειά Φεβρουαρίου 2016), με την Ισπανία να βρίσκεται δεύτερη με 20,1%. Όπως αναφέρει η Eurostat, η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο του 2016 έπεσε στο 8,7% (το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και επτά χρόνια), ενώ στην Ευρωζώνη η ανεργία βρίσκεται στο 10,2%. Τα κράτη μέλη με την χαμηλότερη ανεργία είναι η Τσεχία (4,1%), η Γερμανία (4,2%) και η Μάλτα (4,3%), ενώ η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στην Ελλάδα και την Ισπανία. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη πτώση της ανεργίας στην Κύπρο, λίγες εβδομάδες μετά το τέλος των Μνημονίων, καθώς η ανεργία στην χώρα έπεσε από το 15,7% στο 11,6%, ενώ μεγάλη πτώση της ανεργίας παρατηρείται στην Λεττονία και την Εσθονία. Η Eurostat εκτιμά πως 21,2 εκατ. Ευρωπαίοι είναι άνεργοι εκ των οποίων οι 16,4 εκατ. είναι πολίτες κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει για ακόμα μια φορά η Ελλάδα και στην ανεργία των νέων, καθώς η χώρα μας καταγράφει ποσοστό 51,4% (στοιχεία Φεβρουαρίου) και ακολουθεί η Ισπανία με 45%. Η χαμηλότερη ανεργία στους νέους κάτω των των 25 ετών καταγράφεται στην Γερμανία (7%), την Μάλτα (8,9%) και την Τσεχία (9,5%). Συνολικά, 4,2 εκ νέοι ήταν άνεργοι τον Απρίλιο του 2016, εκ των οποίων οι 2,9 εκ ήταν πολίτες κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

  • ΣΤΗΝ 57η ΘΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 61 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ
Κατά έξι θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υποχώρησε η Ελλάδα στην παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας του 2016, που καταρτίζει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη του Μάνατζμεντ (IMD), με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 56η θέση μεταξύ 61 χωρών. Μάλιστα, σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στη συνολική κατάταξη, μετά από εκείνη του Καζακστάν, που υποχώρησε κατά 13 θέσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), εθνικού εκπροσώπου του IMD, "capital controls, πολιτική αβεβαιότητα, κυβερνητική αναβλητικότητα, αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και έλλειμμα διεθνούς αξιοπιστίας, είναι οι βασικοί παράγοντες που φέρνουν την Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας πάνω μόνον από την ευρισκόμενη σε κοινωνική αναταραχή Βραζιλία, την Ουκρανία που βιώνει εμπόλεμη κατάσταση και τη Βενεζουέλα, η οποία πωλεί τα αποθέματά της σε χρυσό για να εισάγει είδη πρώτης ανάγκης".
  • ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΛΟΥΚΕΤΩΝ , +45,87% ΣΤΟ 5ΜΗΝΟ
Από την αρχή του χρόνου μέχρι χθες κατέβασαν ρολά 15.435 επιχειρήσεις, όλων των νομικών μορφών (στοιχεία ΓΕΜΗ). Αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το τι συνέβη το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο 10.581 εταιρείες. Όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 διαγράφηκαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) 14.810 εταιρείες, 15.043 επιχειρήσεις το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και 14.403 εταιρείες το πρώτο πεντάμηνο του 2012. Η κατάσταση όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΓΕΜΗ, είναι ακόμη πιο απογοητευτική αν στη μεγάλη εικόνα, εκτός από τις διαγραφές εταιρειών μπουν και οι ιδρύσεις επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς συστάθηκαν μόλις 12.486 επιχειρήσεις, όταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν είχαν ιδρυθεί 15.379 από 18.030 που ήταν το πρώτο πεντάμηνο του 2014, 20.024 το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και 19.646 εταιρείες που είχαν ιδρυθεί τους πρώτους πέντε μήνες του 2012. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ 2016 και 2015, έχει καταγραφεί "απροθυμία" 3.000 τουλάχιστον νέων, ή -18,81% σε ποσοστό, να δοκιμάσουν την τύχη τους στον επιχειρηματικό στίβο κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει όσους υποστήριζαν ήδη από την περασμένη χρονιά ότι υπάρχει κόπωση. Πάντως η μόνη νομική μορφή που "αντιστέκεται” ακόμη σθεναρά, καταγράφοντας διψήφια ποσοστά ανάπτυξη, περί το 14% τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2015, είναι η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία – ΙΚΕ.
  • ΓΛΚ: ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ Α' 4ΜΗΝΟ 2016
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,715 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος 2016 έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,103 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 566 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

  • ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
Μειώθηκαν περαιτέρω οι χορηγήσεις των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 1,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, έναντι μειώσεως 2,1% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 16 - Μάρτιος 15). Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2016, ήταν θετική κατά 118 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 224 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,0%, από 1,4% τον προηγούμενο μήνα.

  • Γ.Γ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ
Τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τις τραπεζικές χρεώσεις σε βασικά πιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε αφενός μεν να βελτιωθεί η ποιότητα της πληροφόρησης που λαμβάνουν οι προμηθευτές και καταναλωτές αφετέρου δε να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Αυτό ανακοίνωσε ο γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, σε συνέδριο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

  • ΑΠΟ 27.5.2016 Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ
Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος ΠΟΛ. 1064/2016 σχετικά με τις μεταβολές ως προς τον υπολογισμό του παρακρατούμενου φόρου και της παρακρατηθείσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις μετά την ψήφιση του ν.4387/2016 και του ν.4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η παρακράτηση του φόρου και της εισφοράς από τους μισθούς και τις συντάξεις με τις νέες κλίμακες αρχίζει να πραγματοποιείται από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4389/2016. Συνεπώς, οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με βάση τις προαναφερόμενες μεταβολές, διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4389/2016 δηλαδή, από 27.5.2016 και μετά και δεν τίθεται θέμα αναδρομικής παρακράτησής τους. Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, και θα συμψηφισθούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών που θα διενεργηθεί σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.
  • ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΜΕΧΡΙ 100 ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ
Απόφαση με την οποία μειώνεται από τα 200 στα 100 ευρώ το όριο για την πληρωμή φόρων στα ταμεία των ΔΟΥ με μετρητά, υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.. Το μέτρο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του ΥΠΟΙΚ για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. Σημειώνεται ότι σε όλες τις εφορίες υπάρχουν συσκευές ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 

  • ΥΠΟΙΚ: ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει στους φορολογούμενους, ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2015, είναι η Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016. Επισημαίνει δε, ότι ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου (αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό) είναι η 29η Ιουλίου 2016.

  • ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας IRENA, υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες από 8,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, της βιοενέργειας και της γεωθερμίας.Ακόμα 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Η μεγαλύτερη δυναμική σημειώνεται στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Σύμφωνα με τον IRENA, η παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω της ηλιακής ενέργειας έχει συμβάλλει στη δημιουργία περίπου 2,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το 2015, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξεως του 11% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η Κίνα είναι η χώρα που προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον εν λόγω κλάδο, σύμφωνα με την έκθεση. Υπολογίζονται σε 1,7 εκατομμύρια. Ακολουθούν η Ιαπωνία (377.000), οι ΗΠΑ (194.000) και το Μπαγκλαντές (127.000). Στο Μπαγκλαντές μάλιστα κατασκευάστηκαν πέρυσι περίπου 700.000 ηλιακά οικιακά συστήματα στην επαρχία, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτροδότηση για πρώτη φορά. Η Γερμανία κατείχε κάποτε μια πρωτοπόρα θέση σε αυτό τον τομέα, ωστόσο στο μεταξύ έχουν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας. Το 2015 μόλις 38.000 άνθρωποι εργάζονταν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πριν από δυο χρόνια υπήρχαν σχεδόν οι τριπλάσιες θέσεις. Σημαντική όμως είναι και η δυναμική που δημιουργήθηκε και στον τομέα της ηλιοθερμίας. Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας IRENA 940.000 άνθρωποι εργάζονται στην παραγωγή και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών.

  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/663-nees-yphresies-e-commerce-.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .