«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

"Ψίχουλα" στους δήμους για την πυροπροστασία

Στην κατανομή πιστώσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2016 (ΣΑΤΑ), συνολικού ποσού, ύψους 348.300 ευρώ, στους δήμους της Χαλκιδικής  για την κάλυψη αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το υπουργείο, αποφασίστηκε πριν από μερικές ημέρες η κατανομή, από το λογαριασμό του υπουργείου, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», ποσού ύψους 16.890.000 ευρώ στους δήμους της χώρας και στους συνδέσμους αυτών, για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Αναλυτικά τα ποσά για τους δήμους της Χαλκιδικής είναι:


  • Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ:  84.000
  • Δ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: 49.000
  • Δ. ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ:  55.800
  • Δ. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ:  90.600
  • Δ. ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:  68.900

Τα χρήματα αυτά δίνουν μικρή ανάσα στους δήμους της Χαλκιδικής για να ξεκινήσουν οι εργασίες αντιπυρικής προστασίας. Αν και η αντιπυρική περίοδος άρχισε την 1η Μαϊου, οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών δεν είχαν ξεκινήσει λόγω έλλειψης πόρων.

 Πάντως, αυτοδιοικητικά στελέχη της Χαλκιδικής τόνισαν στο halkidikinews.gr  ότι τα ποσά που δόθηκαν δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση, καθώς μόνο για τον καθαρισμό ολόκληρου του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας απαιτούνται θα διπλάσια χρήματα…

Οι δήμοι πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο, μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας. Επίσης  εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης καθ' υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες κυρίως στη ζώνη μίξης δασών - πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.

Επίσης οι δήμοι του νομού θα προχωρήσουν στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες, ενώ μπορούν με τα χρήματα αυτά να προχωρήσουν στην κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Η κατανομή πραγματοποιήθηκε με βάση την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κατάρτιση της οποίας λήφθηκαν υπόψη κριτήρια που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, περιοχές δικτύου NATURA 2000 κλπ.

της Βικτωρίας Καρακούση
halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: