«Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων με ρίψεις εμβολιακών δολωμάτων από αέρος

Ανακοίνωση για τη διενέργεια εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων με ρίψεις εμβολιακών δολωμάτων από αέρος για την άνοιξη 2016, προς ενημέρωση των πολιτών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέδωσε το Τμήμα Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ανακοίνωση είναι η εξής:


«Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 982/39091/31.03.2016 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μεταξύ των 21 Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) «της χώρας, στις οποίες θα διενεργηθεί το πρόγραμμα του δια του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας, την άνοιξη του 2016» περιλαμβάνονται και οι επτά Π.Ε. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).
Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα του ΥΠ.Α.Α.&Τ., οι πτήσεις για τις ρίψεις των εμβολιακών δολωμάτων, οι οποίες πραγματοποιούνται από ώρα 08:00’ έως 18:00’ περίπου, ξεκίνησαν την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο 2016.
Το πρόγραμμα των πτήσεων, μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες ή λόγω ενδεχόμενων προβλημάτων στους αερολιμένες. Ήδη στις 4, 5 και 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν πτήσεις στην Π.Κ.Μ., αν και αυτές είχαν προγραμματισθεί για τον Μάιο.
Το Τμήμα Υγείας Ζώων της Δ/νσης Κτην/κής Π.Κ.Μ. πληροφορείται ηλεκτρονικά για τις πτήσεις στην Π.Κ.Μ. και ενημερώνει τους Δήμους και άλλους φορείς (Γενική Δ/νση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Κ.Μ., ΚΕΕΛΠΝΟ, Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο Βορείου Ελλάδος, Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης,, Εγνατία Οδός Α.Ε., κ.ά.), ώστε, μέσω αυτών, να ενημερωθούν σχετικά πολίτες, υπάλληλοι και μαθητές.

«Ο εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες, αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες, κ.ά.».

Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου υπενθυμίζουμε τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:

-Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα και ειδικά με γυμνά χέρια.
-Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα.
-Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
-Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Πληροφορίες για τη νόσο (τηλεοπτικό spot – video, ενημερωτικό φυλλάδιο, νομοθεσία, κ.τ.λ.) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr: Πολίτης, Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, Λύσσα), η οποία είναι διαθέσιμη και μέσα από την ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ. (www.pkm.gov.gr: Ενδιαφέρουν τον πολίτη - Ενημέρωση για τη Λύσσα). Το προαναφερόμενο video είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ.Σας ενημερώνουμε ότι στην περιοχή Χαλκιδικής πραγματοποιούνται από 6/4/2016 εναέριες ρίψεις - διανομής εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας, στις ακόλουθες περιοχές: ΝΕΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ, ΔΟΥΜΠΙΑ, ΣΑΝΑ, ΚΡΗΜΝΗ, ΜΑΡΑΘΟΥΣΑ, ΡΙΖΑ, ΓΕΡΟΠΛΑΤΑΝΟΣ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ, ΠΛΑΤΑΝΟΧΩΡΙ, ΑΓ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ, ΟΛΥΝΘΟΣ, ΑΓ. ΜΑΜΑΣ, ΚΑΛΥΒΕΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, ΓΕΡΑΚΙΝΗ, ΨΑΚΟΥΔΙΑ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΒΑΤΟΠΕΔΙ, ΟΡΜΥΛΙΑ, ΒΡΑΣΤΑΜΑ, ΚΕΛΛΙ, ΜΕΤΑΓΚΙΤΣΙ, ΠΛΑΝΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΑ, ΓΟΜΑΤΙ, ΔΕΒΕΛΙΚΙ, ΙΕΡΙΣΣΟΣ, ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ, ΝΕΑ ΡΟΔΑ, ΤΡΥΠΗΤΗ, ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ, ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ, ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΟΡΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΝΙΚΗΤΗ.
 
Οι ρίψεις των δολωμάτων ήταν προγραμματισμένες σύμφωνα με το αρ.πρωτ.898/36349/23-3-2016 έγγραφο του Υπουργείου  να  πραγματοποιηθούν στην Π. Ε. Χαλκιδικής μέσα στο Μάιο, αλλά πραγματοποιήθηκαν εκτάκτως νωρίτερα.
Σχετικό δελτίο τύπου με όλες τις πληροφορίες καθώς και οδηγίες για τους πολίτες όσον αφορά ενδεχόμενη επαφή με τα δολώματα θα εκδοθεί από τη Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. και θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Περιφέρειας  http://www.pkm.gov.gr
Οδηγίες προφύλαξης για τους ανθρώπους:
 
ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ.
Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) τότε πρέπει:
Μόνο εάν είναι απαραίτητο να πιάσετε το δόλωμα  αυτό να γίνει αποκλειστικά με γάντι ή πλαστική σακούλα και να το μεταφέρετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μην έρθει. σε επαφή με ανθρώπους.

ΑΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΙΚΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΤΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ, ΩΣΤΟΣΟ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ.
 
Οδηγίες προς τους κατόχους ζώων (κτηνοτρόφους, κυνηγούς,   ιδιοκτήτες σκύλων):
Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα σκυλιά διότι αν το εμβόλιο δόλωμα καταποθεί η ανοσία γίνεται στη στοματική κοιλότητα και η ουσία καταστρέφεται στη συνέχεια από τα γαστρικά υγρά.
Για οποιοδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Κτηνιατρικής Χαλκιδικής στα τηλέφωνα 2371351486, 51313, 51489.

Δεν υπάρχουν σχόλια: