«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

TO KENTΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Το παράδειγμα διάσωσης ενός μνημείου από αυτά που θα δείτε στο video

 του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη
αρχιτέκτονα, π. προέδρου του ΣΑΘ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΕ/Τκμ 

 Πέρα από την απόδοση των επαίνων αναφορά που οφείλουμε στους συντελεστές του video, με το οποίο μας δίνουν μια εικόνα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης κατά τους πρώτους μ. Χ. αιώνα, θα πρέπει να μας προβληματίσει και η διαρκής καταστροφή του μνημειακού πλούτου της χώρας, όχι μόνο της αρχαιότητας αλλά και των νεώτερων χρόνων, των μνημείων δηλαδή  του λαϊκού πολιτισμού μας.
Εύλογα, παρακολουθώντας... το πολύ κατατοπιστικό αυτό video, προκύπτουν τα ερωτήματα. Σκεφτήκατε ποτέ πως θα μπορούσε να ήταν η Θεσσαλονίκη, αλλά και ο ευρύτερος ελλαδικός χώρος (σημ. και έξω από τα σημερινά ελληνικά σύνορα, όπου έλαμψε ο ελληνικός και ο ελληνιστικός Πολιτισμός) αν υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών, αν έφευγε από την ζωή μας η μονομερής απαίτηση αύξησης του κέρδους με οποιαδήποτε "θυσία", αν διαχρονικά ασκούσαν  δίκαιη εξουσία οι ιθύνοντες, αν... αν... αν...
Το Οκτάγωνο του Γαλεριανού συγκροτήματος, που παρουσιάζεται στο video και κατά πολλούς ιστορικούς ερευνητές χρησιμοποιήθηκε ως ο πρώτος χριστιανικός ναός της πόλης, δεν θα υπήρχε σήμερα αν δεν γινόταν μια απελπισμένη ενέργεια από μια ομάδα πολιτών, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της δικτατορίας... Μεγαλοπαράγοντας της χουντικής περιόδου πραγματοποίησε το 1973 ...εκσκαφή (!) και έριξε -ούτε λίγο, ούτε πολύ- πέλματα θεμελίωσης από μπετόν αρμέ καταμεσίς του Οκταγώνου με πρόθεση να αναγείρει "πολυόροφον οικοδομήν" !. Καμιά ντροπή και κανένας προβληματισμός ...σε μια περίοδο που ο "πατριωτισμός" των όσων ασκούσαν εξουσία εξαλντλούνταν σε ανέξοδους πανηγυρικούς  "περί της δόξας των αρχαίων ημών προγόνων... κ.λπ. κ.λπ.. 
Κι εδώ είμαι αναγκασμένος να αναφερθώ στην ενέργεια μιας ομάδας αρχιτεκτόνων,πριν 43 περίπου χρόνια, που συνετέλεσε στην καθοριστική  διάσωση ενός από τα πλέον σημαντικά του Γαλεριανού συγροτήματος. Ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια, που όσο κι αν ταλαιπώρησε, στη συνέχεια, ορισμένους από αυτούς, έφερε αποτέλεσμα! Το μνημείο, καθώς το ζήτημα δημοσιοποιήθηκε και πήρε διαστάσεις, έφερε -ω του θαύματος- αποτελέσματα! Το μνημείο σώθηκε και πριν από μερικά χρόνια έγινε η αφαίρεση των πελμάτων... Πολλοί από τους υπογράφοντες δεν είναι σήμερα στη ζωή. Επισυνάπτω το έγγραφο με τις υπογραφές και η αναφορά των ονομάτων τους ας αποτελέσει  "μνημόσυνον ειώνιον...".

2-3-2016



Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο πως ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: