«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Καινοτομία, Χρήση Νέων Τεχνολογιών, Υψηλό Επίπεδο Μόρφωσης, τα δυνατά σημεία της Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από την εκδήλωση του ΤΟΓΜΕ-ΕΕΔΕ Μακεδονίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Η ανάγκη και η πρόκληση για την ενίσχυση της Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη των δυνατών τους χαρακτηριστικών ήταν ένα από τα βασικά θετικά μηνύματα της εκδήλωσης «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΜΕ ΑΞΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΚΡΙΣΗΣ – ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» που διοργανώθηκε από τον Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) του Τμήματος Μακεδονίας της...
Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την Πέμπτη 3/3/2016.
Σύμφωνα με την Έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που παρουσίασε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας όπως αυτή διεξήχθη στο πλαίσιο του Global Entrepreneurship Monitor (GEM) για το 2015, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα στον καιρό της οικονομικής κρίσης αυξήθηκε, αλλά με χαρακτηριστικά «ρηχής επιχειρηματικότητας»: επιχειρηματικότητα ανάγκης και όχι ευκαιρίας, με χαμηλό καινοτομικό περιεχόμενο, με επικέντρωση σε τεχνολογίες που είναι ήδη ευρέως διαδεδομένες, με αυξημένο τον φόβο της αποτυχίας. Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, οι θετικές επισημάνσεις της Μελέτης αφορούν τις Γυναίκες και του Νέους Επιχειρηματίες: Καινοτομία, Χρήση Νέων Τεχνολογιών, Υψηλό Επίπεδο Μόρφωσης, είναι τα δυνατά σημεία τους, στα οποία υπερτερούν σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο, και τα οποία είναι απαραίτητα για την επιχειρηματικότητα που μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας. Εστιάζοντας στα δεδομένα του Επιχειρείν σε καιρό κρίσης, ο κος Βέττας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει –μεταξύ άλλων- την ανάγκη Εξωστρέφειας, Καινοτομικότητας και επένδυσης στην Παιδεία.
Η Ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών της ΕΕ (FEMM) και δικηγόρος, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, παρουσίασε ευρωπαϊκά στοιχεία και πολιτικές, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών που θα ενισχύσουν τις επιχειρηματικές προσπάθειες των Γυναικών και των Νέων. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κα Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα της ΕΕ που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των στερεοτύπων και την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας είτε μέσω μηχανισμών προώθησης της ισότητας των φύλων είτε μέσω μεθόδων αποτελεσματικότερης χρηματοδότησης.
Η επόμενη ομιλήτρια, κα Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner της εταιρίας FOCUS BARI ΑΕ, παρουσίασε, μέσα από την εξιστόρηση της δικής της πορείας, ορισμένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν μία επιχειρηματική κίνηση, όπως η ύπαρξη οράματος, αξιών και η δημιουργία μίας καλά δομημένης ομάδας. Επιπλέον, τονίστηκε από την ομιλήτρια ο συμπληρωματικός χαρακτήρας των προσόντων των δύο φύλων, ο οποίος κρίνεται απαραίτητος για την επιτυχία και τη διάρκεια μίας επιχείρησης.
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας μεταξύ διακεκριμένων και υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών. Οι κ.κ. Κατερίνα Νένδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΣΤ. ΝΕΝΔΟΣ ΑΕ – SELECT και Μέλος Δ.Ε. ΣΒΒΕ, Γυναίκα Επιχειρηματίας 2015 και Κωνσταντία Παπαποστόλου, Διευθύντρια Τομέα Καταστημάτων Β. Ελλάδος της ΤΡΑΠΕΖΑΣ EUROBANK, μοιράστηκαν με το κοινό τις προσωπικές τους ιστορίες, αναφερόμενες στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο δρόμο προς την κορυφή. Ο κ. Φώτης Δραγανίδης, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της MICROSOFT HELLAS, έκανε λόγο για τις startup επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την άμεση σύνδεσή τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ενώ ο κ. Δημήτρης Σουμπενιώτης, Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης, του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης όχι μόνον της αλληλεγγύης που πρέπει να υφίσταται μεταξύ εταιριών και προσώπων, αλλά και της παιδείας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα μίας χώρας που θέλει να εξελιχθεί.
Τέλος, η κ. Λιάνα Γούτα, Πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας, αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας στην οικονομία του «σήμερα», η οποία υπολείπεται των προσόντων της, των σπουδών και των ακαδημαϊκών της διακρίσεων, που πλέον δε πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτα. «Τα θετικά μηνύματα της εκδήλωσης για την Αξία του Γυναικείου και Νεανικού Επιχειρείν πρέπει να γίνουν αντιληπτά σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, από όσους λαμβάνουν αποφάσεις, διαμορφώνουν πολιτικές, τους Φορείς Χρηματοδότησης και τους Επενδυτές, τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους και τον επιχειρηματικό κόσμο. Και δεύτερον από τις ίδιες τις Γυναίκες και του Νέους οι οποίοι πρέπει να πιστέψουν στις δυνάμεις και τα θετικά τους στοιχεία και να τολμήσουν να βάλουν ψηλούς στόχους στο Επιχειρείν και όχι μόνο».
  Ακολούθησε δημόσια συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχαν οι ομιλητές αλλά και μεγάλο μέρος του κοινού, το οποίο αποτελείτο από φοιτητές και μελλοντικούς ενδεχομένως επιχειρηματίες. Η έκφραση προβληματισμών από τις νεότερες γενιές και η επισήμανση εμποδίων και παροχή συμβουλών από τις μεγαλύτερες αποτέλεσαν το δίχως άλλο σημαντικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της εκδήλωσης, καθώς αποτυπώθηκε σε μεγάλο βαθμό η πραγματικότητα που χαρακτηρίζει τους σημερινούς νέους και την αντιμετώπιση αυτών απέναντι στην έννοια της επιχειρηματικότητας.
Όλη την εκδήλωση και τη συζήτηση τη συντόνισε με έναν μοναδικό τρόπο η δημοσιογράφος κ. Πόπη Τσαπανίδου, η οποία με την αμεσότητα του λόγου της, τα εξαιρετικά εύστοχα σχόλια και τις ερωτήσεις της προκάλεσε μια πολύ ζωντανή συζήτηση με τους προσκεκλημένους και το κοινό.
Τη συζήτηση χαιρέτισαν ο κ. Αχιλλέας Ζαπράνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο κ. Γιάννης Χατζηδημητρίου, Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο κ. Απόστολος Αιγυπτιάδης, Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), η κ. Λιάνα Γούτα, Πρόεδρος ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας, καθώς και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Η εκδήλωση διεξήχθη υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ΣΒΒΕ, με την υποστήριξη του ΠΑΜΑΚ, με την ευγενική χορηγία της τράπεζας EUROBANK, και χορηγό αερομεταφορών την AEGEAN AIRLINES, χορηγούς επικοινωνίας το TV100, FM100, voria.gr και τις εκδόσεις ΚΤΙΡΙΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: