«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σας ενημερώνει

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του και επιτελώντας έναν από τους βασικούς του ρόλους, αυτόν της πιο έγκυρης, αλλά και έγκαιρης ενημέρωσης κάθε επιχειρηματία και κάθε εν δυνάμει επιχειρηματία που σχεδιάζει επενδύσεις και μπορεί να τύχει ενισχύσεων από τα ...
Προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠ.Αν.ΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προγραμματίζει δύο ενημερωτικές ημερίδες για τα τέσσερα νέα προγράμματα που προκηρύχθηκαν . Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 17.30 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου και την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά σε συνεργασία με τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους.
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΜΥΡΝΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του για τη διοργάνωση της 1ης Εμπορικής Τουριστικής Έκθεσης στη Σμύρνη που θα πραγματοποιηθεί από 15-17 Απριλίου 2016 στη Σμύρνη. Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και υποστηρίζεται από ​το ​Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος. Η  1η «Εμπορική Τουριστική Έκθεση Σμύρνης» διοργανώνεται από την εταιρεία ΗΧΩ σε συνεργασία με τον Δήμο Karsiyaka (Κορδελιό) της Σμύρνης.  Στόχος της έκθεσης είναι τόσο η προβολή και προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων στη γείτονα χώρα, όσο και η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στην έκθεση μπορούν να συμμετάσχουν όλων των ειδών επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίου και μεταποίησης, βιοτεχνίες, συνεταιρισμοί , ξενοδοχειακές μονάδες , τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία , επιμελητήρια, ΟΤΑ απ’ όλη την Ελλάδα. Η έκθεση θα προβληθεί από τρία Τουρκικά Τηλεοπτικά Δίκτυα , από Τουρκικές εφημερίδες και ραδιόφωνα . Καταλυτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής η 15η Μαρτίου 2016. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ 22510 48111, fax 22510 48113 e mail:hxw@otenet.gr κος Τσαμουράς (εταιρία ΗΧΩ) , και στο Ελληνο - Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος τηλ.: 2310 365177-8 , φαξ.: 2112 686845, e-mail:    secretary@grtrchamber.org κα Βογιατζή Μαρία.

  • ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στην ακύρωση του υφιστάμενου μνημονίου μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ προχώρησαν από κοινού οι 2 πλευρές, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Όπως διευκρινίζουν, η απόφαση αυτή ελήφθη για να αποφευχθούν διοικητικά κόστη που συνδέονται με την παραμονή του μνημονίου σε ισχύ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την σύνταξη νέου μνημονίου. Σημειώνεται ότι επισήμως το Μνημόνιο του 2012 έληγε τέλος Μαρτίου του 2016. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα - όπως και όλα τα κράτη σε πρόγραμμα -  συνάπτουν ξεχωριστό μνημόνιο με ΔΝΤ. Το μνημόνιο αυτό (MEFP) είχε συνάφθεί το 2012 και παρέμενε ανενεργό τον τελευταίο χρόνο. Το υπόλοιπο των διαθέσιμων δόσεων ήταν στα 16 δισ. ευρώ. Η συμφωνία  που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους θεσμούς τον Ιούλιο - Αύγουστο του 2015 προέβλεπε την υποβολή έγγραφου αιτήματος του υπ. Ευκλείδη Τσακαλώτου για την σύναψη νέου, τρίτου δάνειου που θα αποφασιζόταν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ευρωπαϊκού μνημονίου (MOU), η οποία τώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το συνολικό ποσό του δανείου που δικαιούται η Ελλάδα από τους 4 θεσμούς (86 δις. ευρώ) θα αναδιαμορφωθεί ανάλογα με την αξία του δανείου που θα αποφασίσει να διαθέσει το ΔΝΤ στο νέο αυτό μνημόνιο, δηλαδή θα παραμένει στα 86 δις.
  • ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ
Στο βάθρο της υπερφορολόγησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ανέβει η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με αυτή, για κάθε 100 ευρώ εισοδήματος, τα 39,9 ευρώ πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο του Δημοσίου, για φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές  (κατά το σκέλος που αφορούν τους εργαζομένους) και έμμεσους φόρους. Το εν λόγω ποσό αφορά μόνο όσα παίρνει το Δημόσιο με απευθείας παρακράτηση από τον μισθό υπό μορφή άμεσου φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αθροιστικά με τους έμμεσους φόρους στην κατανάλωση. Δεν περιλαμβάνονται ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, οι έκτακτες εισφορές, τα δημοτικά τέλη και ότι άλλο επωμίζεται υπό μορφή τέλους ή φόρου ένας μισθωτός στην χώρα μας. Στην Ελλάδα η συνολική φορολογική επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο και δύο παιδιά και εισοδήματα της τάξης των 35.000 είναι η τρίτη υψηλότερη ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ, με τις Δανία και Σουηδία να είναι η μόνες χώρες που βρίσκονται υψηλότερα από την χώρα μας, με συνολική φορολογική επιβάρυνση να βρίσκονται αντίστοιχα στο 41,6% και στο 40,0%. Σύμφωνα με την μελέτη, τα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση είτε της άμεσης ε είτε της έμμεσης φορολογίας, έχουν εξαντληθεί. Στον αντίποδα, την χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση έχουν η Τσεχία (17,8%), η Σλοβακία (17,5%) και η Ιρλανδία (16,1%). Η Γερμανία βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις 21 χώρες, με συνολική φορολογική επιβάρυνση που ανέρχεται στο 31,2%.
  • ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ 2015 - ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ
Με αρνητικά αλλά και θετικά στοιχεία ολοκλήρωσαν την περσινή χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές. Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε για τρίτη συνεχή χρονιά κυρίως λόγω της κάμψης των πετρελαιοειδών, ωστόσο την ίδια στιγμή αρκετοί κλάδοι όπως τα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα πέτυχαν ιστορικές επιδόσεις εξωστρέφειας. Αναλυτικότερα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,1% το 2015 σε σχέση με το 2014, και διαμορφώθηκαν στα 25,5 δισ. ευρώ έναντι 26,9 δισ. ευρώ. Αν όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, τα οποία καταλαμβάνουν τη «μερίδα του λέοντος» (27,7%), οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,8% και ανήλθαν στα 17,9 δισ. ευρώ έναντι 16,6 δισ. ευρώ το 2014. Στην κορυφή των ελληνικών προϊόντων που κατευθύνονται στο εξωτερικό παρέμειναν τα πετρελαιοειδή, για να ακολουθήσουν τα φάρμακα, τα φύλλα αλουμινίου, το παρθένο ελαιόλαδο, τα ψάρια, οι ελιές και ακολουθούν οι μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών (smart phones, tablets κ.ά.), τα τυριά, οι σωλήνες, το βαμβάκι και τα τσιγάρα. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο (128,9%) είχε το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο από την 12η θέση το 2014 ανέβηκε στην 4η θέση λόγω και της ευνοϊκής διεθνής συγκυρίας (μειωμένη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία). Σημαντική άνοδο είχαν επίσης η ηλεκτρική ενέργεια (101,1%), τα λιπάσματα (49,6%), οι σωλήνες για αγωγούς πετρελαίου (44,1%), τα τσιμέντα Portland (31,9%), τα τσιγάρα (+30,2%) και τέλος τα αυτοκίνητα(!) με 29,1%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν το σκληρό σιτάρι (-55,5%), του υγροποιημένο βουτάνιο (-49,7%), τα είδη από γουναροδέρματα (-36,9%) και τα πετρελαιοειδή (-27,6%).
  • ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΑΝΕΡΓΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Επτά στους 10 Έλληνες τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και του Ευρώ, παρότι αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει λάθος δρόμο, σύμφωνα με το τακτικό Ευρωβαρόμετρο (Νοέμβριος 2015). Ταυτόχρονα, η ανεργία (55%), η δυσμενή κατάσταση της οικονομίας (45%)  ιεραρχούνται ως κορυφαία εθνικά προβλήματα, ενώ ως μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πρόκληση θεωρούν τις υψηλές μεταναστευτικές ροές και (52%). Παράλληλα, οι Έλληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, καθώς το 45% αναμένει επιδείνωση της ζωής του, ενώ το συντριπτικό 92% δηλώνει ότι η ποιότητα της ζωής του έχει υποτιμηθεί.

  • ΟΑΕΔ: ΚΑΤΑ 2% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
Στο 1.065.337 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 17.676 άτομα (2,09%). Ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν εργασία διαμορφώθηκε στα 876.752 άτομα έναντι 858.802 ατόμων τον Δεκέμβριο του 2015. Εξ αυτών, το 51% βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 12 μηνών. Μεταξύ των δύο φύλων, το 60% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι γυναίκες και το 40% άνδρες.


  • ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Στο δυσθεώρητο ύψος των 15 δισ. ευρώ ανέρχονται σήμερα οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 το τρέχον υπόλοιπο ανερχόταν στο ποσό των 14.891.161.014 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας σε ερώτηση: Πάνω από 1 εκατ. ευρώ οφείλουν 1468 οφειλέτες   που προέρχονται από τον ιδιωτικό, το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι από τις 1468 εταιρίες μόνο 381 βρίσκονται εν λειτουργία, άρα  το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών είναι αμφίβολο αν και πότε θα εισπραχθεί. Οφειλέτες με συνολική οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΚΕΑΟ που ανήκουν στο δημόσιο τομέα είναι 9, με συνολικό ποσό οφειλής 53.355.161 ευρώ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα 66 με συνολικό ποσό οφειλής 799.151.193. Αντίστοιχα οφειλέτες με συνολική οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΚΕΑΟ που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα είναι 1393, με συνολικό ποσό οφειλής 4.957.804.012 ευρω.

  • Γ.Ε.ΜΗ: Η ΕΣΤΙΑΣΗ Ο ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ 2015
Η κατηγορία της εστίασης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσων θέλουν να ξεκινήσουν μία επιχείρηση στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Οι πέντε στις δέκα πιο συνήθεις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2015 ανήκουν στην κατηγορία της εστίασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία το Γενικού Εμπορικού Μητρώου, οι συστάσεις εταιρειών όλων των νομικών μορφών για τη χρονιά που πέρασε ήταν 29.993 και οι διαγραφές, επίσης όλων των νομικών μορφών ήταν 26.347. Αντίστοιχα στη λίστα με τις πιο συχνές διαγραφές εταιρειών συναντάμε και πάλι στην πρώτη από τις δέκα πρώτες θέσεις τις καφετέριες και στη δεύτερη τα σνακ μπαρ αλλά στην τρίτη θέση είναι τα σουβλατζίδικα - ψητοπωλεία με δυνατότητα σερβιρίσματος, ακολουθούν τα παντοπωλεία, τα καφενεία. 

  • ΚΛΕΙΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΤΟ Taxisnet ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κλειστή παραμένει η πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι να κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θα διευθετούνται εκκρεμότητες για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2015 και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως: 1. Το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, 2. Την προστασία έναντι των τεκμηρίων για φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. 3. Τον καθορισμό των διαδικασιών βάσει των οποίων θα δηλώνεται στο Μητρώο των ΔΟΥ το σύμφωνο συμβίωσης.
  • ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΤΑ stress tests ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σήμερα, Tετάρτη, θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) τις ασκήσεις αντοχής (stress tests) των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της. Ταυτόχρονα, θα ανακοινώσει η EBA τα οικονομικά σενάρια, στα οποία θα βασισθούν οι ασκήσεις, όπως το σενάριο μίας σημαντικής οικονομικής ύφεσης. Οι εποπτικές Αρχές δήλωσαν πέρυσι ότι το 2016 θα εξετασθούν 53 τράπεζες, λιγότερες από ό,τι στις προηγούμενες ασκήσεις, από τις οποίες οι 39 είναι της Ευρωζώνης. στις φετινές ασκήσεις θα ελεγχθεί για πρώτη φορά η συναλλαγματική έκθεση κάποιων τραπεζών σε δυσμενείς μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι σχεδιαζόμενες ασκήσεις αντοχής, που αποσκοπούν στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της δυνατότητάς τους να έχουν κέρδη, γίνονται μετά το πρόσφατο κύμα αναταραχής, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν σφυροκοπηθεί από ανησυχίες της αγοράς για τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και των χαμηλών επιτοκίων. Από το 2016, τα stress tests θα διεξάγονται κάθε δεύτερο έτος.

  • ΑΚΙΝΗΤΑ: ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2018
Παγκόσμιο ρεκόρ διατήρησης της κρίσης θα καταγράψει η ελληνική κτηματαγορά, αν επιβεβαιωθούν οι αναλύσεις εκτιμητών και ειδικών για συνέχισης της βουτιάς στις τιμές και τη ζήτηση την επόμενη διετία. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, κι ενώ η αγορά ακινήτων έχει μπει στον όγδοο έτος της κρίσης, φως στο τούνελ θα προκύψει έπειτα από δύο χρόνια, δηλαδή από το 2018 και μετά θα αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι η κτηματαγορά θα «γράψει» δέκα ολόκληρα χρόνια συνεχούς πτώσης των τιμών, πλήρους απαξίωσης της περιουσίας των Ελλήνων, αλλά και τεράστιας απώλειας σε έσοδα για το κράτος αλλά και σε ανεργία. Δύο έρευνες που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, από την Eurobank Property Services και από την Εθνική Τράπεζα, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ούτε και το 2016 θα αποτελέσει έτος ανάκαμψης, αντιθέτως θα καταγραφεί νέα μείωση τιμών. Μάλιστα, οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί η «κατηφόρα» και το 2017 και μόνο από το 2018 θα υπάρξουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης. Με βάση τα στοιχεία όπως παρουσιάστηκαν οι βασικές αιτίες για τη διάλυση της αγοράς ακινήτων είναι: η έλλειψη ρευστότητας, τα capital controls, η αβεβαιότητα στην οικονομία, το μεγάλο απόθεμα, τα σενάρια για μαζικό ξεπούλημα κατοικιών που είναι συνδεδεμένα με «κόκκινα» δάνεια, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, η είσοδος ξένων funds στην Ελλάδα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο για την αγορά.
  • ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ (ODR)
Από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016, τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών (Online Dispute Resolution - ODR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επιτρέπει τόσο σε καταναλωτές όσο και σε εμπόρους να επιλύουν ηλεκτρονικά τις διαφορές τους, είτε αυτές αφορούν σε εγχώριες, είτε σε διασυνοριακές συναλλαγές. Η ΗΕΔ συνδέεται απευθείας με τους αρμόδιους φορείς Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ΕΕΔ) σε κάθε χώρα, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των καταγγελιών. Κάθε φορέας επίλυσης διαφορών εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες και διαδικασίες. Αυτοί είναι συνήθως απλούστεροι, ταχύτεροι και λιγότερο δαπανηροί από ό, τι η προσφυγή στο δικαστήριο. Ωστόσο, η επιλογή του φορέα πρέπει να συμφωνηθεί και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Στη χώρα μας οι αρμόδιοι φορείς είναι Α) η Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτήκαι Β) ο Μεσολαβητής Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών . Η διαδικασία πραγματοποιείται σε τέσσερα στάδια: (α) Υποβολή καταγγελίας, (β) Συμφωνία σχετικά με έναν φορέα επίλυσης διαφορών, (γ) Διεκπεραίωση της καταγγελίας από τον φορέα επίλυσης διαφορών, (δ) Αποτέλεσμα και περάτωση της καταγγελίας. Η διαδικασία είναι εύκολη, ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και εξυπηρετεί όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο φορέας οφείλει να αποφασίσει εντός 90 ημερών. Η ΗΕΔ εντάσσεται στο πλαίσιο της Οδηγίας 2013/11/ΕΚ, η οποία πρόσφατα εναρμονίστηκε στην ελληνική νομοθεσία (με την ΚΥΑ 70330/2015) και προβλέπει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών με τη διαδικασία Alternative Dispute Resolution στο σύνολο της ΕΕ. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ .: 2106460284, fax: 2106460784, email: info@eccgreece.gr .

  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/663-nees-yphresies-e-commerce-.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ & ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, προκηρύσσει διεθνή ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την προμήθεια υγρών καυσίμων : α) κίνησης & θέρμανσης για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών της Π.Ε. Χαλκιδικής για τα έτη 2016 και 2017, και β) θέρμανσης για την κάλυψη των αναγκών των ΝΠΔΔ χωρικής αρμοδιότητας της Π.Ε. Χαλκιδικής για το έτος 2016. Η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται σε : α) τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ (400.000,00 €) - συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. – για τις υπηρεσίες της ΠΕΧ για τα 2 έτη, ήτοι 200.000,00 € για το κάθε έτος, και β) σε τρεις χιλιάδες τριακόσια είκοσι ένα ευρώ (3.321,00 €) – συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ – για τα ΝΠΔΔ χωρικής αρμοδιότητας της ΠΕ Χαλκιδικής. Κριτήριο κατακύρωσης είναι η χαμηλότερη τιμή , και υπάρχει η δυνατότητα τμηματικής κατακύρωσης ανά Ομάδα καυσίμων ( για τις υπηρεσίες της ΠΕΧ, και μόνο για 2 έτη), ή μόνον για ολόκληρη την αιτούμενη ποσότητα (για τα ΝΠΔΔ, δηλαδή για το ΚΠΑ2 Αρναίας του ΟΑΕΔ).

Ημερομηνία διαγωνισμού η 10-03-2016 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10 πμ , ημερομηνία υποβολής προσφορών μέχρι 06-03-2016 ημέρα Κυριακή και ώρα 23.00. Η Διακήρυξη είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ, Πληροφορίες στα τηλέφωνα επικοινωνίας του Διοικητηρίου στον Πολύγυρο 23713 51483, fax : 23713 51292, e mail : od10@halkidiki.gov.gr κος Νεκτ. Μαυρομουστάκης (ΑΔΑΜ 16PROC003666516 2016-01-21).

Δεν υπάρχουν σχόλια: