«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σας ενημερώνει

  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
Την άμεση ενεργοποίηση 4 δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω του νέου ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Οι δημοσιεύσεις των προσκλήσεων για τις τέσσερις νέες δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 έχουν αναρτηθεί στην...
ιστοσελίδα www.espa.gr, www.antagonistikotita.gr. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιδοτήσεις ανά κατηγορία μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 100% της επένδυσης, ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις ύψους από 6.000 έως και 100.000 ευρώ για δαπάνες εκσυγχρονισμού, λειτουργικού κόστους, εξοπλισμού και πρόσληψης προσωπικού. Τα προγράμματα αφορούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγροδιατροφή, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, δημιουργική βιομηχνία, υλικά και κατασκευές, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας καθώς και στην υγεία. Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής είναι υποχρεωτική και οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων www.ependyseis.gr/mis . Οι δράσεις και το χρονοδιάγραμμά τους έχουν ως εξής: (1) Η ημερομηνία έναρξης υποβολής της πρότασης για τη δράση "ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" και η έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 8η Μαρτίου 2016 και ημερομηνία λήξης της υποβολής είναι η 15η Απριλίου 2016, επιδότηση 100% του συνολικού για επενδυτικά σχέδια έως 25.000,00 € για την ενίσχυση ανέργων ή αυτοαπασχολούμενων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους (2) Για τη “νεοφυή επιχειρηματικότητα” η ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων και η ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 17η Μαρτίου 2016 και η ημερομηνία λήξης υποβολής των προτάσεων είναι η 27η Απριλίου 2016, επιδότηση 100% του συνολικού προϋπολογισμού για επενδυτικά σχέδια έως 60.000,00 € που αφορούν στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών , βιώσιμων επιχειρήσεων από ανέργους ή ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα , με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια και την ενίσχυση της απασχόλησης (3) Για την δράση "αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές" η ημερομηνία έναρξης της υποβολής είναι η 7η Απριλίου 2016, η ημερομηνία λήξης της υποβολής των προτάσεων είναι η 20η Μαΐου 2016 με ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών την 11η Φεβρουαρίου 2016, επιδότηση έως 50% για την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές. Αφορά επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από 15.000,00 € έως 200.000,00 € (4) Για τη δράση "ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών" η ημερομηνία έναρξης της υποβολής προτάσεων είναι η 29η Μαρτίου 2016 και η ημερομηνία λήξης της υποβολής είναι η 17η Μαΐου 2016 και ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 11η Φεβρουαρίου 2016, επιδότηση έως 50% για τον εκσυγχρονισμό , την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υφιστάμενων ΜΜΕ στον κλάδο του Τουρισμού. Αφορά επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από 15.000,00 € έως 150.000,00 €..
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του και επιτελώντας έναν από τους βασικούς του ρόλους, αυτόν της πιο έγκυρης, αλλά και έγκαιρης ενημέρωσης κάθε επιχειρηματία και κάθε εν δυνάμει επιχειρηματία που σχεδιάζει επενδύσεις και μπορεί να τύχει ενισχύσεων από τα Προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠ.Αν.ΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προγραμματίζει δύο ενημερωτικές ημερίδες για τα τέσσερα νέα προγράμματα που προκηρύχθηκαν . Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 17.30 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου και την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά σε συνεργασία με τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους.
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΜΥΡΝΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του για τη διοργάνωση της 1ης Εμπορικής Τουριστικής Έκθεσης στη Σμύρνη που θα πραγματοποιηθεί από 15-17 Απριλίου 2016 στη Σμύρνη. Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και υποστηρίζεται από ​το ​Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος. Η  1η «Εμπορική Τουριστική Έκθεση Σμύρνης» διοργανώνεται από την εταιρεία ΗΧΩ σε συνεργασία με τον Δήμο Karsiyaka (Κορδελιό) της Σμύρνης.  Στόχος της έκθεσης είναι τόσο η προβολή και προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων στη γείτονα χώρα, όσο και η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στην έκθεση μπορούν να συμμετάσχουν όλων των ειδών επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίου και μεταποίησης, βιοτεχνίες, συνεταιρισμοί , ξενοδοχειακές μονάδες , τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία , επιμελητήρια, ΟΤΑ απ’ όλη την Ελλάδα. Η έκθεση θα προβληθεί από τρία Τουρκικά Τηλεοπτικά Δίκτυα , από Τουρκικές εφημερίδες και ραδιόφωνα . Καταλυτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής η 15η Μαρτίου 2016. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ 22510 48111, fax 22510 48113 e mail:hxw@otenet.gr κος Τσαμουράς (εταιρία ΗΧΩ) , και στο Ελληνο - Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος τηλ.: 2310 365177-8 , φαξ.: 2112 686845, e-mail:    secretary@grtrchamber.org κα Βογιατζή Μαρία.
  • ΟΑΕΔ : ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ 15.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 18-24 ΕΤΩΝ
Την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα με τίτλο «Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους νέους, ηλικίας 18-24 ετών, σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας». Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού, 39,75 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ. Στο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης και πρακτικής άσκησης θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς: (α) Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics), (β) Λιανικό Εμπόριο , (γ) Εξωστρέφεια και Διεθνές Εμπόριο (Έμφαση στον πρωτογενή τομέα), (δ) Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.). Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά και μόνο, αίτηση συμμετοχής, ανάλογα με την ειδικότητα τους, στις ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες:
www.logistics-eede.gr , www.esee-emporio.gr, www.exagogiko-eede.gr , http://edu.sepe.gr
. Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τους δυνητικά ωφελουμένους αρχίζει στις 16/2/2016 και ώρα 16:00 και λήγει στις 31/3/2016 και ώρα 23:59:59. Με τον ανασχεδιασμό του προγράμματος οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν 1471 ευρώ, και όχι 799 ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά. Η αύξηση σε ποσοστό 84% των αποδοχών του καταρτιζόμενου ανέργου προέκυψε διότι αναστράφηκε η αναλογία δαπάνης μεταξύ παρόχων κατάρτισης και ανέργων. Επίσης, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αμοιβή παρόχου για κάθε τμήμα κατάρτισης 1050 ευρώ, ενώ με τον νέο σχεδιασμό ο πάροχος για κάθε τμήμα κατάρτισης θα λαμβάνει 840 ευρώ (μείωση 20%).
  • ΟΑΕΔ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΩΣ 500 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 50ΡΗΔΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Επιχορήγηση ίση με το 50% του μηνιαίου μισθού και των εργοδοτικών εισφορών και έως 500 ευρώ κατ' ανώτατο όριο το μήνα, θα δώσει ο ΟΑΕΔ ως κίνητρο στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν μακροχρόνια άνεργους ηλικίας άνω των 50 ετών σε θέσεις πλήρους απασχόλησης για εννέα μήνες. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε το Δ.Σ. του Οργανισμού και το οποίο θα προκηρυχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα «καλύψει» συνολικά 15.000 θέσεις εργασίας για τουλάχιστον εννέα μήνες με δυνατότητα επιμήκυνσης έως και εννέα ακόμη μήνες εφόσον οι επιχειρήσεις το ζητήσουν, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μη μειώσουν τις θέσεις εργασίας, ούτε να αλλάξουν το καθεστώς απασχόλησης του προσωπικού τους σε όλο το διάστημα της επιχορήγησης και για ένα τρίμηνο μετά τη λήξη του προγράμματος. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν επιχειρήσεις που κατά το προηγούμενο 12μηνο δεν είχαν προβεί σε μειώσεις προσωπικού. Το πλήθος των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών) μέσα στις οποίες συνυπολογίζεται και το προσωπικό με σχέση μερικής ή εποχικής απασχόλησης (αντιπροσωπεύοντας κλάσμα).
Οι ωφελούμενοι άνεργοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης, να διαθέτουν συμπληρωμένο Ατομικό Σχέδιο Δράσης και να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή ομογενείς με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα. Τους άνεργους θα υποδεικνύει, με συστατικό σημείωμα, ο ΟΑΕΔ.
  • ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ Ο.Α.Ε.Ε.
Δεν αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ η νέα βελτιωμένη πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, και προβλέπει τριετή έκπτωση της συνολικής επιβάρυνσης από εισφορές, από 50% για εισοδήματα μεταξύ 7.033 και 10.000 ευρώ έως 5% για εισοδήματα 55.000 ευρώ. Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, για τους περίπου 720.000 ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, θα ισχύσει μόνο η αρχική πρόταση της κυβέρνησης που αφορά τους ηλικιακά νεότερους και τις πλέον αδύναμες κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών. Στην πράξη, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα έχουν δυνατότητα, για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος, να υπολογίζουν τις εισφορές τους στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ. Παράλληλα, για τα δύο πρώτα χρόνια της άσκησης επαγγέλματος η εισφορά για κύρια ασφάλιση θα υπολογίζεται στο 14% αντί για 20% του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος η εισφορά θα ανέρχεται στο 17%, αντί για 20%.Να σημειωθεί ότι η νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας με τις εκπτώσεις από 50% έως 5% για τρία χρόνια (2017-2019) έχει ήδη απορριφθεί από τους επιστημονικούς φορείς.
  • ΣΤΟ 1,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,19 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο 2016, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, για την περίοδο Ιανουαρίου 2016, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.077 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 367 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για πλεόνασμα 197 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υστέρηση 69 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (προ επιστροφών) κατά τον πρώτο μήνα του 2016. Ενώ είχε προϋπολογιστεί να εισπραχθούν 4,007 δισ. ευρώ, τελικώς κατέληξαν στα ταμεία 3,938 δισ. ευρώ. Η απόκλιση καλύφθηκε με «ψαλίδισμα» των επιστροφών φόρου (δόθηκαν 296 εκατ. ευρώ έναντι 346 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί) αλλά και ένα κονδύλι 12 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκε από αποκρατικοποιήσεις και το οποίο δεν ήταν προγραμματισμένο. Υπεραπόδοση υπήρξε στο σκέλος των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς εισπράχθηκαν 565 εκατ. ευρώ αντί για 160 εκατ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένο.

  • ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Χαμηλής ποιότητας απασχόληση, αυξημένη ανασφάλεια, εκτόξευση της ανεργίας και μεγάλη μείωση των αποδοχών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας, κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η κρίση επηρέασε με διαφορετικό τρόπο τις διάφορες χώρες-μέλη του, όμως ειδικά για την Ελλάδα οι συνέπειες ήταν καταστροφικές, καθώς όχι μόνο μειώθηκε η απασχόληση και αυξήθηκε η ανεργία αλλά επιδεινώθηκε δραματικά η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος και αυξήθηκε η ανασφάλεια στην εργασία. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που προκύπτουν από αξιολόγηση μετρήσεων σε 45 χώρες, δείχνουν ότι ενώ η ποιότητα των αποδοχών μειώθηκε στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ (κυρίως όμως στην Ελλάδα και τη Βρετανία), και η ανασφάλεια των εργαζόμενων επιδεινώθηκε στις περισσότερες χώρες (και πάλι, όμως, περισσότερο στη χώρα μας και την Ισπανία), υπήρξαν και χώρες που εμφάνισαν βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αναλυτικά, η βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλή ποιότητα θέσεων εργασίας, αντίστοιχη με αυτήν της Εσθονίας και χαμηλότερα από την αντίστοιχη της Ουγγαρίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας. Στο άλλο άκρο της κατάταξης, με την υψηλή ποιότητα των θέσεων εργασίας, βρίσκονται η Αυστραλία, η Αυστρία, η Δανία και ακολουθούν η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία. Αρνητική πρωτιά κατακτά η χώρα μας και αναφορικά με την ποιότητα των αποδοχών, καθώς κατατάσσεται πρώτη με ποσοστό 10,17%, και την ακολουθούν Πορτογαλία, Τσεχία, Εσθονία και Ουγγαρία.
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφηκε το μήνα Ιανουάριο 2016, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 9.954 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2016, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 110.490, ενώ οι αποχωρήσεις σε 120.444. Από τις 120.444 συνολικά αποχωρήσεις, οι 54.786 ήταν οικειοθελείς και οι 65.658 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
  • ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ
Για το φθινόπωρο, όπως όλα δείχνουν, παραπέμπεται η εφαρμογή του περιουσιολογίου, ενώ δεν αποκλείεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο και να τεθεί σε λειτουργία από το 2017. Η καθυστέρηση στην κατάθεση των σχετικών διατάξεων αλλά και το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα taxis καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία του περιουσιολογίου, στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι μέχρι την εφαρμογή του μένουν να ξεκαθαριστούν πολλά, όπως, για παράδειγμα, η βασική ανησυχία των πολιτών που σχετίζεται με το αν τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την επιβολή νέων φόρων, με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και με την αξιοπιστία του συστήματος taxis. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει, προς το παρόν, καμία ενημέρωση για τα δεδομένα που θα εισαχθούν στον φάκελο του κάθε φορολογούμενου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει ακόμα εάν η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενώ υπογραμμίζουν ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στις υπάρχουσες εφαρμογές.
  • ΕΝΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚ. ΕΤΟΣ 2015 ΣΤΟ TAXISnet
Από τον μήνα Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, ενώ εντός Μαρτίου σχεδιάζεται να ανοίξει η πύλη του ΤΑΧΙSnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και την πληρωμή του φόρου. Σε ό,τι αφορά στις δόσεις, το ισχύον πλαίσιο προβλέπει τρεις διμηνιαίες δόσεις, ωστόσο υπάρχουν σενάρια ότι πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η πληρωμή του φόρου να γίνει σε 5 ή 8 μηνιαίες δόσεις  προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι αλλά και να εξομαλυνθεί η ροή είσπραξης των εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου. 
  • ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ – ΑΝΗΛΘΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΕ 20,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Μικρή μείωση εμφάνισαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος «Τειρεσίας», στα 20,5 εκατ. ευρώ έναντι 21 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015. Συγκεκριμένα, μόνο τον προηγούμενο μήνα οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 14,7 εκατ. ευρώ, από 14,9 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 5,7 εκατ. ευρώ, από 7 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο. Οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 1.327, κατά 20,53% περισσότερες σε σχέση με το 2015, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 3.719, καταγράφοντας μείωση 9,60% εν συγκρίσει με την περίοδο Ιανουαρίου 2015. Σημειώνεται πως οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 ανέρχονταν σε 1.101 τεμάχια και οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε 4.114 τεμάχια.
  • ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΒΟΣΝΙΑ
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατέθεσε επίσημο αίτημα ένταξης στην ΕΕ, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Μογκερίνι διευκρίνισε ότι οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ θα αναλύσουν τώρα την αίτηση ένταξης, ενώ η κατάθεσή της, ήταν καλή είδηση τόσο για το ευρωπαϊκό μπλοκ, όσο και για τη Βόσνια, την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία που στη δεκαετία του ’90 μέτρησε 100.000 νεκρούς από τον πόλεμο. Ωστόσο, το εν λόγω αίτημα είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας διαβουλεύσεων με την ΕΕ. Σύμφωνα με αναλυτές, η Βοσνία δεν αναμένεται να ενταχθεί στην Ένωση πριν από το 2025.
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/663-nees-yphresies-e-commerce-.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .


Δεν υπάρχουν σχόλια: