"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σας ενημερώνει

  • ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία προκήρυξης των τεσσάρων νέων χρηματοδοτικών δράσεων του ΕΣΠΑ, καθώς εντός της εβδομάδας - το πιθανότερο την Πέμπτη - αναμένεται να ξεκινήσει. Οι δράσεις αφορούν στην ενίσχυση νεοφυών, μικρών και τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και άνεργων πτυχιούζων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιδοτήσεις ανά κατηγορία μπορεί να φτάσουν...
ακόμα και το 100% της επένδυσης, ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις ύψους από 6.000 έως και 100.000 ευρώ για δαπάνες εκσυγχρονισμού, λειτουργικού κόστους, εξοπλισμού και πρόσληψης προσωπικού. Τα προγράμματα αφορούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγροδιατροφή, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, δημιουργική βιομηχνία, υλικά και κατασκευές, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας καθώς και στην υγεία. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αλλάζει η διαδικασία υποβολής επενδυτικών προτάσεων με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά ο χρόνος αναμονής καθώς περιορίζεται η γραφειοκρατία. Τα τέσσερα προγράμματα θα αφορούν σε: 1. «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», 2. «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών», 3. «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», 4. «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
  • ΚΛΙΜΑΚΩΤΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διορθώσεις στις επιβαρύνσεις που έφερνε η αρχική πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος. Πλέον οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από 2,72% για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ και φτάνουν ως 34,11% σε εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 60.000 ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν από το 2017 γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι που ασκούν τη δραστηριότητά τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Η νέα πρόταση προβλέπει ότι για μια τριετία (2017, 2018, 2019) η επιβάρυνση που προκαλεί το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών θα μετριάζεται ανάλογα με το εισόδημα. Όσοι εργάζονται με μπλοκάκια, θα καταβάλουν το 6,5% των εισφορών και οι εργοδότες τους το υπόλοιπο. 
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016 – ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ενίσχυση του τουριστικού τμήματος και της εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων, ανακοινώνει ότι θα λάβει μέρος σε Τουριστικές Εκθέσεις και θα πραγματοποιήσει Οδικές Επιχειρηματικές Αποστολές σε χώρες του εξωτερικού. Για το σκοπό αυτό θα επιδοτήσει με ποσοστό 20% του κόστους συμμετοχής στις εκθέσεις, για τα μέλη του που είναι οικονομικά ενήμερα και το έτος 2014. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής αποφάσισε να συμμετέχει στις παρακάτω τουριστικές εκθέσεις:
1) Βελιγράδι από 17/02 έως 21/02/2016 στην Έκθεση ITTFA Belgrade 2016 και διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο SUMADIJA - BEST WESTERN, (Κόστος συμμετοχής για τα μη μέλη 227,00 €/άτομο, επιχορήγηση Επιμελητηρίου -20% για τα μέλη 182,00 €).
2) Βουκουρέστι από 24/02 έως 28/02/2016 στην Έκθεση TTR ROMANIA 2016 και διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο RAMADA PARK HOTEL, (Κόστος συμμετοχής για τα μη μέλη 265,00 € / άτομο, επιχορήγηση Επιμελητηρίου -20% για τα μέλη 212 € / άτομο).
Τα μέλη του Επιμελητηρίου που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις τουριστικές αποστολές, θα πρέπει να αποστείλουν δήλωση συμμετοχής καταβάλλοντας και το κόστος συμμετοχής τους, στο γραφείο γενικού τουρισμού του κου Πέτκογλου Νικολάου στην Κασσανδρεία. Υπεύθυνος επικοινωνίας κος Πέτκογλου Νικόλαος, τηλ. 23740 25350, fax 23740 25023, e-mail: petkogloutours@gmail.com. Στο κόστος των αποστολών περιλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς, τα έξοδα μετακίνησης με λεωφορείο από τις εκθέσεις στο ξενοδοχείο και αντίστροφα, τέσσερις διανυκτερεύσεις στα προαναφερόμενα ξενοδοχεία με πρωινό σε δίκλινα δωμάτια, συνοδό κατά τη διάρκεια της αποστολής, ασφάλεια αστικής ευθύνης. Οι αιτήσεις συμμετοχής βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/695-prosklisi-simmetoxis-se-apostoles-2016.html. Παρακαλούνται οι επιχειρηματίες - μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις τουριστικές αποστολές, να επικοινωνήσουν με το τουριστικό γραφείο που προαναφέρεται.
Επιπλέον οφείλουμε να διευκρινίσουμε και να ενημερώσουμε τα μέλη μας, ότι το γραφείο γενικού τουρισμού του κου Πέτκογλου Νικολάου από την Κασσανδρεία Χαλκιδικής, έχει επιλεγεί μετά από διαγωνισμό ανάμεσα σε άλλα τουριστικά γραφεία του Nομού μας και ανέλαβε την διοργάνωση των συγκεκριμένων αποστολών. Ως εκ τούτου, συναφείς ανακοινώσεις από άλλα τουριστικά γραφεία του νομού μας για ανάληψη διοργάνωσης ίδιων δράσεων, πρόκειται για παραπλάνηση, χωρίς να δίνεται από αυτά η αρμόζουσα βαρύτητα που απαιτεί η οργάνωση μιας επιχειρηματικής αποστολής, σε αντίθεση με τις επιχειρηματικές αποστολές που πολύ καλά ξέρει να διοργανώνει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, που αποβλέπουν σε συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών και τουριστικών φορέων για σύναψη συνεργασιών.


  • ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ INFACOMA & AQUA-THERM
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του, ότι προσκλήσεις για τις εκθέσεις INFACOMA & AQUA-THERM οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 11 έως 14 Φεβρουαρίου 2016 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης διατίθενται από το Επιμελητήριό μας για τους επαγγελματίες των κλάδων Ενέργειας και Δόμησης καθώς και όσους ενδιαφέρονται να επισκεφτούν την έκθεση.
  • ΟΑΕΔ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ο ΟΑΕΔ καλεί άμεσα τους εγγεγραμμένους στα Μητρώα του ανέργους άνω των 50 ετών, με χρονικό διάστημα ανεργίας άνω των 12 μηνών να συμπληρώσουν Βιογραφικό Σημείωμα ή, όσοι ήδη διαθέτουν, να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του Βιογραφικού τους με τους εξής τρόπους: (1) Μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.oaed.gr) - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - Είσοδος πιστοποιημένου χρήστη- Βιογραφικό Σημείωμα (προηγείται η λήψη κλειδαρίθμου από το ΚΠΑ της περιοχής τους), (2) Με επίσκεψη στους εργασιακούς συμβούλους του ΚΠΑ στο οποίο ανήκουν, με την βοήθεια των οποίων θα συμπληρώσουν τα στοιχεία του βιογραφικού τους σημειώματος. Oι παραπάνω ενέργειες είναι αναγκαίες καθώς ο ΟΑΕΔ εγκαινιάζει τη χρήση εργαλείων και μεθόδων για τη σύζευξη ζήτησης και προσφοράς εργασίας μέσω των Ηλεκτρονικών του Υπηρεσιών, προκειμένου να προσδιορίσει τους ωφελούμενους του προγράμματος "Επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών", του οποίου επίκειται άμεσα η δημοσίευση της πρόσκλησης. Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, για πρώτη φορά, οι επιχειρήσεις - εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής υποψηφίων, είτε μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (πρόσβαση με τη χρήση κλειδάριθμου σε στοιχεία του βιογραφικού των ανέργων που αφορούν την ειδικότητα και τα προσόντα της θέσης εργασίας), είτε μέσω των εργασιακών συμβούλων στα ΚΠΑ.

  • ΤΕΛΟΣ ΤΑ 5ΜΗΝΑ – 8ΜΗΝΑ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Τέλος για τα 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Στο εξής τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του Οργανισμού θα είναι 8μηνα, όπως ανακοίνωσε αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ ενέκρινε το σχετικό αίτημα που κατέθεσε το υπουργείο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Αντωνοπούλου, μέσα στο 2016, θα υπάρξουν 150.000 θέσεις εργασίας στα προγράμματα κοινωφελούς. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για το 2016, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από την κ. Αντωνοπούλου θα αφορά περίπου 100.000 ανέργους ενώ θα προβλέπει και αυστηρότερα πλαίσια για την προστασία των ανέργων από περιπτώσεις τοποθέτησής τους σε άλλες θέσεις από αυτές που προσλαμβάνονται, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις σε ΟΤΑ. Το νέο πρόγραμμα προσλήψεων με οκτάμηνα πλέον αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη. 


  • ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα διατηρείται στην τέταρτη θέση του περιβόητου «δείκτη οικονομικής δυστυχίας» του πρακτορείου Bloomberg και για το 2016, ωστόσο η βαθμολογία που συγκεντρώνει η χώρα μας είναι αρκετά χειρότερη από αυτήν του 2015, κυρίως εξαιτίας του πολύ υψηλού επιπέδου της ανεργίας. Ο δείκτης οικονομικής δυστυχίας περιλαμβάνει 63 οικονομίες και καταρτίζεται αθροίζοντας το ποσοστό ανεργίας και το επίπεδο του πληθωρισμού. Οσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα, τόσο σε πιο δύσκολη θέση βρίσκεται μια οικονομία. Οι 14 από τις 28 οικονομίες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις του δείκτη οικονομικής δυστυχίας ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη, ιδίως εξαιτίας του υψηλού επιπέδου ανεργίας που επικρατεί στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διατηρεί για το 2016 τη διόλου αξιοζήλευτη τέταρτη θέση στον δείκτη οικονομικής δυστυχίας του Bloomberg, ωστόσο η βαθμολογία της έχει επιδεινωθεί σημαντικά από το 23,4, που κατέγραψε το 2015, στο προβλεπόμενο 27. Οι τιμές για το τρέχον έτος προκύπτουν αθροίζοντας την πρόβλεψη για το ποσοστό του πληθωρισμού και αυτή για το ποσοστό της ανεργίας. Σε αντίθεση με τη Βενεζουέλα και την Αργεντινή που καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις για το 2016 εξαιτίας του πολύ υψηλού επιπέδου του πληθωρισμού, η Ελλάδα μαζί με τη Νότιο Αφρική και την Ουκρανία προσπαθούν απελπισμένα να μειώσουν το πολύ υψηλό επίπεδο της ανεργίας.

  • ΣΤΑ 5,386 ΔΙΣ. ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟ 2015
Ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 5,386 δισ. ευρώ άφησε το Δημόσιο στους ιδιώτες το 2015 έναντι 3,83 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014, παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο παρουσίασαν μείωση. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν στο ποσό των 4,647 δισ. ευρώ έναντι 5,080 δισ. ευρώ το Νοέμβριο. Από το ποσό αυτό το μεγαλύτερο μέρος αφορά ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ οι οποίες περιορίστηκαν τον Δεκέμβριο στα 2,771 δισ. ευρώ έναντι 2,848 δισ. ευρώ το Νοέμβριο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων διαμορφώθηκαν και αυτές σε χαμηλότερα επίπεδα στα 931 εκατ. ευρώ από 1,118 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς τους ιδιώτες ανήλθαν τον Δεκέμβριο σε 739 εκατ. ευρώ έναντι 715 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο.


  • ΤΟ 40% ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΑΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Στα 31,489 δισ. ευρώ ανήλθαν οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για συντάξεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα το 2015. Αυτό αποκαλύπτει το προσωρινό δελτίο στοιχείων της γενικής κυβέρνησης για χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2015. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40,9% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης (31,489 δισ. ευρώ έναντι 76,848 δισ. ευρώ) και στο 17,9% του ΑΕΠ (31,849 δισ. ευρώ έναντι 175,568 δισ. ευρώ βάσει των επίσημων προβλέψεων του ΥΠΟΙΚ). Το 2014 η συνολική δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνη ανήλθε στα 31,530 δισ. ευρώ. Με άλλα  λόγια, φέτος ήταν ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2014 (-41 εκατ. ευρώ ή – 0,1%). Ωστόσο οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για τις συντάξεις ήταν χαμηλότερες τόσο ως ποσοστό των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα το 2014 ανήλθαν στο 39,6% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης (έναντι 40,9% το 2015) και στο 17,5% του ΑΕΠ (έναντι 17,9% του ΑΕΠ το 2015).
  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ
Παράταση έως και τις 30 Απριλίου στην επικαιροποίηση των στοιχείων των δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη, των οποίων εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης τους από τις 19 Αυγούστου 2015 στα Ειρηνοδικεία, δίνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, δίνεται παράταση ενός μήνα και στην πώληση των στεγαστικών καταναλωτικών και δανείων των μικρομεσαίων σε εταιρείες διαχείρισης. Η παράταση στην επικαιροποιηση αυτή την οποία είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, δίνεται, καθώς, εξαιτίας του μεγάλου όγκου των στοιχείων που πρέπει να επικαιροποιηθούν και των δικαιολογητικών που πρέπει να εκδώσουν οι τράπεζες και κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο μέχρι τις 19 Φεβρουάριου 2016 που λήγει η αρχική προθεσμία. Έτσι, σύμφωνα με την τροπολογία, «παρατείνεται έως 30 Απριλίου 2016 η προθεσμία για την επικαιροποίηση των στοιχείων των εκκρεμών, κατά την 19η Αυγούστου 2015, κύριων αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο 3869/2010". Παράλληλα, με την τροπολογία παρατείνεται μέχρι την 15 Μαρτίου 2016 (από 15 Φεβρουαρίου που ήταν αρχικά) η αναστολή για την εφαρμογή της δυνατότητας πώλησης και μεταβίβασης από πιστωτικά ιδρύματα σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων, απαιτήσεων σε καθυστέρηση στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δανεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
  • ΟΑΕΕ: ΠΟΤΕ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ
Τη δυνατότητα να ενταχθούν στο «νόμο Κατσέλη» (ως «υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα») επαγγελματίες που χρωστούν και εισφορές, δίνει εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΟΑΕΕ. Με βάση την εγκύκλιο, ο ΟΑΕΕ θα χορηγεί βεβαίωση ασφαλιστικών οφειλών, όπως έχουν διαμορφωθεί με τα τέλη καθυστέρησης και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εντός 5 εργασίμων ημερών από τη μέρα υποβολής σχετικού αιτήματος. Στη βεβαίωση θα περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί και στο ΚΕΑΟ. Μετά την ολοκλήρωση κατάθεσης της αίτησης στο αρμόδιο Δικαστήριο, ο οφειλέτης υποχρεούται εντός 15 ημερών να επιδώσει στον ΟΑΕΕ αντίγραφο και το Ταμείο, εντός μηνός από την επίδοση, να καταθέσει τις απόψεις του, δια των πληρεξούσιων δικηγόρων. Οι δόσεις αποπληρωμής θα είναι μηνιαίες, θα καθορίζονται από το Δικαστήριο, με προσωρινή διαταγή ή οριστική απόφαση, ενώ απώλεια της ρύθμισης θα επέρχεται όταν το ποσό σε καθυστέρηση ξεπερνά αθροιστικά το ποσόν 3 μηνιαίων δόσεων.
  • ΥπΟικ: ΑΠΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 2016
Τρεις εκκρεμότητες αναμένεται να διευθετήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Στόχος είναι η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και αν είναι δυνατόν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Οι τρεις εκκρεμότητες αφορούν: (1) την προστασία και για φέτος των φοιτητών, ανέργων και άλλων πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τα τεκμήρια διαβίωσης. Το μέτρο αυτό ίσχυε πέρυσι, αλλά η ανανέωσή του και για φέτος απαιτεί νομοθετική διάταξη, (2) τον καθορισμό των διαδικασιών βάση των οποίων θα δηλώνεται στις κατά τόπους ΔΟΥ (στο Μητρώο) το σύμφωνο συμβίωσης, (3) τον επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Και φέτος θα γίνει σε τρεις δόσεις αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες λόγω αλλαγής του χρόνου υποβολής των δηλώσεων. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τονίζουν πάντως ότι το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε επίπεδο υποδομής για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.

  • ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ : ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ
Στο άγνωστο κινούνται οι καταναλωτές, αλλά και οι επιχειρηματίες, όσον αφορά στην έκπτωση φόρου μέσω της κατάθεσης αποδείξεων που θα ισχύσει για το 2016, καθώς διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα του έτους και η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ανακοινώσει στους φορολογούμενους πολίτες τι θα ισχύσει. Αν και πολλάκις έχει προαναγγελθεί από κυβερνητικά στελέχη πως μόνο οι ηλεκτρονικές αγορές θα λαμβάνονται υπόψιν, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εν τούτοις πολλά καταστήματα δεν έχουν προμηθευτεί καν τα απαραίτητα μηχανήματα, ενώ και οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν το πώς θα οριστεί ο τρόπος καταγραφής και συλλογής των αποδείξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες μόνο μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών ώστε μισθωτοί και συνταξιούχοι να κερδίσουν την έκπτωση φόρου ως και 2.100 ευρώ από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ. Ουσιαστικά για το αφορολόγητο οι πολίτες θα κληθούν να καταθέσουν στην φορολογική τους δήλωση ποσά ίσα με το 10% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων. Την ίδια ώρα παρατηρούνται φαινόμενα με καταστήματα και επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονική διασύνδεση να μην δέχονται πληρωμές μέσω καρτών, είτε για να φοροδιαφύγουν, είτε για να γλιτώσουν την προμήθεια που παίρνουν οι τράπεζες. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πολύ βαριών ποινών, φυλάκιση, κλείσιμο της επιχείρησης και υψηλά χρηματικά πρόστιμα, για όσους δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν τα ειδικά τερματικά μηχανήματα. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού χρήματος» σε όλες τις συναλλαγές.Τα χρηματικά πρόστιμα θα φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ, το κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως 1 χρόνο, ενώ θα υπάρχει και η περίπτωση εξάμηνης φυλάκισης για εκείνους που αρνούνται να δεχθούν πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν μηχανάκια POS.


  • ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ
Αλλαγή στο ημερολόγιο των φόρων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός μεν να αρχίσει τα εισπράττεται νωρίτερα ο φόρος από το φετινό εκκαθαριστικό και αφετέρου να μην πέσουν πολύ βαριές οι φετινές φορολογικές υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της Καραγιώργη Σερβίας προβλέπει ότι φέτος η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει πολύ νωρίς, πιθανόν έως την ερχόμενη εβδομάδα 15 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, δηλαδή θα κλείσει το αργότερο έως το τέλος Μαΐου. Μετά το κλείσιμο της εφαρμογής θα ξεκινήσει και η πληρωμή του φόρου. Το προσχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο προβλέπει ότι ο φόρος εισοδήματος πρόκειται να πληρωθεί ακόμη και σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις. Πρακτικά ο σχεδιασμός προβλέπει την πληρωμή δόσης τους μήνες Ιούνιο, Αύγουστο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο. Με βάση αυτό το σχέδιο ο φόρος θα πέσει λίγο πιο ομαλά στους φορολογούμενος καθώς αντί για τρεις δόσεις στις οποίες εξοφλείται συνήθως, πρόκειται να εξοφληθεί σε τέσσερις δόσεις. Παράλληλα, τα έσοδα θα ενισχυθούν νωρίτερα καθώς ο φόρος θα αρχίσει να εισπράττεται από τον Ιούνιο αντί για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο που ξεκινάει συνήθως τα τελευταία χρόνια. Το δεύτερο συστατικό αυτού του σχεδίου αφορά στον νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αυτός θα πρέπει να πληρώνεται κατά τους μήνες που δεν υπάρχει πληρωμή δόσης του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος. Συνολικά οι φορολογούμενοι θα κληθούν από τον Ιούνιο να πληρώσουν ποσό που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα περίπου 2,65 δισεκατομμύρια αφορούν στον νέο φόρο ακινήτων (θα εισπραχθούν δηλαδή όσα εισπράττονται και με τον ΕΝΦΙΑ)  και άλλα περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν με τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος.
  • ΠΟΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΤΕ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»
Σε εννέα ανέρχονται μέχρι στιγμής τα πιστοποιητικά που το Δημόσιο μπορεί να παρέχει στους πολίτες με ένα απλό κλικ στον υπολογιστή τους. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ήδη κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, μπορούν να αποκτούν χωρίς πρόσθετες διαδικασίες πρόσβαση στις υπηρεσίες της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης της δημόσιας διοίκησης, ΕΡΜΗΣ (www.ermis.gov.gr), και να παραλαμβάνουν τα εννέα αυτά πιστοποιητικά μέσω του υπολογιστή τους. Είναι μία υπηρεσία που εξυπηρετεί και τους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι, όπως και οι υπόλοιποι, με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν τη χρονοβόρα διαδικασία ταυτοποίησης μέσω φυσικής παρουσίας στα ΚΕΠ. Στην Πύλη αναφέρονται ως «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – Άμεση παραλαβή αποτελέσματος» ή «Κατηγορίας 02» και είναι απευθείας προσβάσιμες . Οι εννέα υπηρεσίες- πιστοποιητικά που μπορείτε να βγάλετε με ένα απλό κλικ από τον υπολογιστή σας είναι οι εξής: 1. Απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ΙΚΑ, 2. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου (Ειδικό Ληξιαρχείο), 3. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης (Ειδικό Ληξιαρχείο), 4. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου (Ειδικό Ληξιαρχείο), 5. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (για επιχειρήσεις – εργοδότες), 6. Χορήγηση βεβαίωσης γέννησης (Εθνικό Δημοτολόγιο), 7. Χορήγηση βεβαίωσης ιθαγένειας (Εθνικό Δημοτολόγιο), 8. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης για ΟΓΑ (Εθνικό Δημοτολόγιο), 9. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης (Εθνικό Δημοτολόγιο). Επισημαίνεται ότι το έγγραφο αυτό ο πολίτης μπορεί να το εκτυπώσει και να το χρησιμοποιήσει στις συναλλαγές του με τη δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 4325/2015. Τα ηλεκτρονικά έγγραφα της συγκεκριμένης κατηγορίας φέρουν στο κάτω μέρος τους ένα μοναδικό «Κωδικό Επαλήθευσης» προκειμένου να μπορούν να επαληθευτούν από οποιονδήποτε αποδέκτη μέσω του μηχανισμού ελέγχου εγκυρότητας εγγράφων που παρέχει η Πύλη «ΕΡΜΗΣ». Για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, απαιτείται υποχρεωτικά να έχει προηγηθεί η σύνδεσή του στην Πύλη «ΕΡΜΗΣ»
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/663-nees-yphresies-e-commerce-.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η Δ/ΝΣΗ Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης Χαλκιδικής απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς κάθε ενδιαφερόμενο ταξιδιωτικό γραφείο , προκειμένου να του αναθέσει την μεταφορά των μαθητών και μαθητριών που θα συμμετάσχουν στους σχολικούς αγώνες Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης , Πετοσφαίρισης και Στίβου Λυκείων. Η μεταφορά των μαθητών θα γίνει με λεωφορείο από Φεβρουάριο 2016 έως Απρίλιο 2016 και οι συμμετέχοντες κατά άθλημα θα είναι 19 για το ποδόσφαιρο, 13 για την καλαθοσφαίριση, 13 για την πετοσφαίριση. Οι προσφορές πρέπει να παραδοθούν σε κλειστό φάκελο στο γραφείο της Δ/νσης (Γαληνού 23 – Πολύγυρος Χαλκιδικής, τηλ 2371021019, 2371022134, fax 2371022600, e mail : grfa@dide.chal.sch.gr , mail@ dide.chal.sch.gr. ) αποκλειστικά μέχρι την Πέμπτη 11-02-2016 ως τις 3 μμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: