«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΛΑΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο καλός φίλος και συνάδελφος Α. Π. μου έστειλε, πριν από λίγο, ένα video με την διπλωματική εργασία νεαρής συναδέλφου μας, της Αναστασίας Στέλλα, με θέμα την αξιοποίηση του πυρήνα του μεταλλευτικού συγκροτήματος Θάσου για χρήσεις στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Είναι παρηγορητικό το γεγονός ότι η νεολαία μας αντιλαμβάνεται σήμερα την ανάπτυξη της χώρας με διαφορετικούς όρους και προοπτικές!
Πολλές φορές, θα πρέπει να επισημάνω, οι τοπικοί φορείς της Β. Α. Χαλκιδικής πρότειναν στους αρμοδίους των εκάστοτε κυβερνήσεων εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης των εργαζομένων σε έργα...

αποκατάστασης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης των εκεί εγκαταστάσεων από προηγούμενες μεταλλευτικές χρήσεις (Ολυμπιάδας, κοντά στα Αρχαία Στάγειρα κ.λπ.) για τουριστικούς -και όχι μόνο- σκοπούς. Είναι γνωστό επίσης ότι και σήμερα δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους για  εξόρυξη με συμβατικούς όρους -όπως γινόταν μέχρι τώρα μέσα σε στοές-  και αυτή των ανοιχτών ορυγμάτων με χρήση τόνων καθημερινά εκρηκτικών και "υπό προϋποθέσεις" (το σημείο τριβής) και επικίνδυνων ουσιών, όπως προβλέπεται στη σύμβαση επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας με την Eldorado...
Ο ίδιος θα αναφερθώ σε μια δική μου εμπειρία. Επισκέφτηκα παλαιότερα μια περιοχή της Αυστραλίας, όπου λειτουργούσαν πριν χρόνια ορυχεία, που ωστόσο δεν εγκυμονούσαν και τόσο μεγάλους κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων, για το νερό, για το γύρω πανέμορφο δάσος με τους ευκαλύπτους και γενικότερα για το περιβάλλον. Παρά ταύτα οι Αυστραλοί είδαν με άλλο μάτι την "ανάπτυξη". Έκλεισαν το ορυχείο και βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης των εργαζομένων κατοίκων. Τώρα η περιοχή, αφού απαλλάχτηκε από τη ρύπανση, αποκαταστάθηκε και αποτελεί μαζί με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ένα ενδιαφέροντα πόλο προσέλκισης τουριστών (τελεφερίκ, βαγόνια κινούμενα πάνω στις παλιές ράγες, βιοτεχνίες κατασκευής μικροαντικειμένων και τοπικών προϊόντων, αξιοποίηση του δάσους κ.λπ. κ.λπ.)!
Είναι καιρός, λοιπόν, να δούμε το ζήτημα των Σκουριών, πέρα από μικρόψυχες κομματικές αντιπαραθέσεις... Στο κάτω κάτω εδώ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα -σε σχέση με αυτά της Αυστραλίας- περισσεύουν (μοναδικές παραλίες, Αρχαία Στάγειρα. Άγιο Όρος...). 


Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης
αρχιτέκτων, π. πρόεδρος του ΤΕΕ/τ. Κεντρικής Μακεδονίας









Δεν υπάρχουν σχόλια: