«Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα μεταλλεία Χαλκιδικής

Η EldoradoGold ανακοίνωσε τον περιορισμό των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα. Για τη Χαλκιδική αυτό σημαίνει να σταματήσουν οι εργασίες στις Σκουριές και να υπάρξουν αλλαγές των δραστηριοτήτων της στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.
Το ΚΚΕ από την αρχή της επένδυσης αυτής της EldoradoGold με την Ελληνικός Χρυσός, όπως και παλιότερα με την TVXGold έχει συγκεκριμένη θέση στο πλαίσιο των θέσεων του για τον ορυκτό πλούτο και την αξιοποίησή του.
Συγκεκριμένα:


Οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και ορυκτός πλούτος της χώρας, είναι λαϊκή περιουσία. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρείται και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας από επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
Μόνο αυτός ο τρόπος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει συνδυασμένα :
Την ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των δυνατοτήτων της χώρας.
Την διασφάλιση της δουλειάς, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Τη προστασία του περιβάλλοντος και τη συνδυασμένη ανάπτυξη και των άλλων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μεταποίηση, ο τουρισμός.
Τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των κατοίκων των περιοχών της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ολόκληρου του λαού.

Η υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός (όπως και οι άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων από τις προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και τη σημερινή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), απέδειξαν περίτρανα ότι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας δε θέλει αλλά και δεν μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω. Εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.
Η ιδιωτική επένδυση δε θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη προστασία του περιβάλλοντος. Τη θεωρεί κόστος.
Δε θέλει και δεν μπορεί να ανεχθεί την οποιαδήποτε καθυστέρηση της επένδυσης έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη τεχνολογία για τη περιβαλλοντική προστασία. Την θεωρεί κόστος, ανακοπή της κερδοφορίας της. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρία ΔΕΝ φορολογείται στην Ελλάδα αλλά στην Ολλανδία (μέσω ενός πλέγματος εταιριών) λόγω χαμηλότερου φορολογικοιύ συντελεστή. Είναι αδιανόητο την ώρα που ο λαός ματώνει από την άγρια αντιλαϊκή φορολογία, τη σφαγή μισθών και συντάξεων, η πολυεθνική ELDORADO να μην καταβάλει φόρους (όπως και όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι).
Δε θέλει και δεν μπορεί να συνδυάσει ισόρροπη ανάπτυξη των διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων.
Δε θέλει και δεν μπορεί να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα και των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής.
Ο ιδιώτης επενδυτής ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη γρήγορη εκμετάλλευση και κερδοφορία.
Στη κατεύθυνση αυτή εκμεταλλεύεται την αγωνία των εργαζόμενων για τη δουλειά και τα δικαιώματα τους. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων, των κομμάτων της Ε.Ε., τοπικών παραγόντων, επιδιώκει να διχάσει τους εργαζόμενους από τους υπόλοιπους κατοίκους, να διαιρέσει το λαό για τα συμφέροντα της.
Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός δεν πρέπει να συρθούν στην ταύτιση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στοιχίζεται κάτω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί ΣΗΜΕΡΑ να δώσει διέξοδο προς όφελος των εργαζόμενων αλλά και ολόκληρου του λαού.
Μόνο η σχεδιασμένη ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι η άναρχη ανάπτυξη σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων μπορεί συνδυασμένα και το περιβάλλον να προστατέψει και να διασφαλίσει τη δουλειά στους εργαζόμενους. Αυτή μπορεί να δώσει ώθηση σε τομείς που μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες, να εξασφαλίσουν δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και το λαό της περιοχής να γυρίσουν τη πλάτη στα συμφέροντα της εταιρίας, στη πολιτική και στα κόμματα που θυσιάζουν τα λαϊκά συμφέροντα, παραδίδουν τη λαϊκή περιουσία, βάζουν σε κίνδυνο το περιβάλλον.


Το Γραφείο Τύπου
της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε. 
Δεν υπάρχουν σχόλια: