"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Τελεσίδικη δικαίωση του Δημοσίου στη διένεξή του με τη Μονή Βατοπεδίου για τη λίμνη Βιστωνίδα

Μετά από 12 χρόνια δικαστικής διαμάχης της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο, η υπόθεση φαίνεται να τελεσιδικεί με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής.
H με αριθμό 197/2015 δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής, που φέρει ως ημερομηνία έκδοσης την 29η Δεκεμβρίου 2015, αναγνωρίζει την...
κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου επί της λίμνης Βιστωνίδας και όλων των παραλιμνίων εκτάσεων και απορρίπτει την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου, που διεκδικούσε τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων.
Όπως γράφει το ΑΜΠΕ με βάση την πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου είχε γίνει δεκτή εν μέρει και μόνο για 3.000 από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα του Βυζαντίου. Επί της απόφασης αυτής, η Μονή Βατοπεδίου είχε ασκήσει έφεση, διεκδικώντας την κυριότητα όλων των παραλιμνίων εκτάσεων όπως επίσης έφεση είχε ασκήσει και το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που παραστάθηκαν σε δίκες ως συνήγοροι της Μονής Βατοπεδίου και μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ουσία της απόφασης του Εφετείου, είναι ότι δέχεται αφενός ότι οι τίτλοι που προσκομίζει η Μονή δεν αποδεικνύουν την κυριότητά της στην λίμνη, ενώ ακυρώνει παράλληλα, όλες τις προηγούμενες πράξεις που έχουν εκδοθεί από το 2000 και εντεύθεν, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: