«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Οι φωτιές του Αϊ Γιαννιού του Κλήδονα στη Χαλκιδική


Οι πλατείες μοσχοβόλησαν απ’ τα λουλούδια του Κλήδονα. Οι παιδικές φωνές και τα γέλια των μεγάλων πλημμύρισαν κάθε γειτονιά. Οι φωτιές άναψαν, οι φλόγες ζωντάνεψαν, η «ιεροτελεστία» άρχισε,  οι ευχές σιγοψιθυρίστηκαν. Σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής το έθιμο του Κλήδονα αναβίωσε με...
μικρούς και μεγάλους να πηδούν τις φωτιές στις καλοκαιρινές πλατείες…


Ο Κλήδονας ζωντάνεψε παραμονή  τ’ Αη-Γιαννιού, στον ορεινό Ταξιάρχη. Τα μέλη τουΠολιτιστικού Συλλόγου Ταξιάρχη ετοίμασαν από νωρίς τη γιορτή και μόλις άρχισε να πέφτει η νύχτα άναψαν οι φωτιές στην περιοχή του Αγίου Χριστοφόρου.


Τα παιδιά δεν χόρταιναν να πηδούν τις φωτιές και οι μεγάλοι περίμεναν υπομονετικά να πέσει η φωτιά για να μπορέσουν να την περάσουν.


Πιστός στις παραδόσεις και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισοού  "Κλειγένης" αναβίωσε το έθιμο των φωτιών παραμονή του Αϊ Γιάννη, στην παραλία της Ιερισσού.



Στην Κασσανδρεία ο Πολιτιστικός Σύλλογος προτού πέσει η νύχτα και ανάψουν οι φωτιές διοργάνωσε χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία από τα χορευτικά του Συλλόγου. Λίγο αργότερα οι φωτιές φώτισαν την πλατεία και όλοι συμμετείχαν στο έθιμο!



Στις 24 του μηνός τυχαίνει η ακμή του θέρους, οι θερινές αλλαγές του ήλιου, που είναι μια σημαντική, αλλά μερικές φορές κι επικίνδυνη αλλαγή του χρόνου, κυρίως για τους γεωργούς. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ορισμένες συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, σχετικές με το θερινό ηλιοστάσιο, διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα.

Το πήδημα πάνω από τις φλόγες ήταν για τους αρχαίους ένα έθιμο καθαρτήριο και «διαβατήριο». Μ’ αυτόν τον τρόπο καθαρίζονταν, με τη δύναμη της φωτιάς, κι έτσι, δυνατοί και καθαροί έμπαιναν στη νέα περίοδο που άρχιζε.

της Βικτωρίας Καρακούση
halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: