«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ο αρχαίος πολιτισμός της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας στην Ιταλική RAI TV!

Στο πλαίσιο της οργάνωσης προβολής του έτους Αριστοτέλη 2016 (2.400 χρόνια από τη γέννηση του), ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι επισκέψεις των 2 ιταλικών αποστολών που οργάνωσε ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής στα μέσα Μαΐου.

Η πρώτη αποστολή ήταν των 2 διεθνώς αναγνωρισμένων ιταλών αρχαιολόγων: ANDREAS STEINER  &CARLO CASI από το...
περιοδικό ARCHEO, οι οποίοι στη Διεθνή έκθεση BIT στο Μιλάνο το Φεβρουάριο και σε συνομιλίες που είχαν με στελέχη του Οργανισμού, είχαν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να συμπεριλάβουν στο περιοδικό ένα άρθρο για την αρχαία Όλυνθο και τον Αριστοτέλη. 

Οι ιταλοί αρχαιολόγοι ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Οργανισμού επισκέφτηκαν στην περιοχή και είχαν μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με την Διευθύντρια και αρχαιολόγο κ Ελισάβετ Τσιγαρίδα, η οποία είναι Υπεύθυνη των ανασκαφών στην αρχαία Όλυνθο και Διευθύντρια του Μουσείου Πέλλας. Τοσημαντικό είναι ότι ο διευθυντής του περιοδικού Andreas Steiner θα συμπεριλάβει στο επόμενο τεύχος, άρθρο/αφιέρωμα στην αρχαία Όλυνθο και τον Αριστοτέλη ενώ το 2016 θα ετοιμάσει ένα τεύχος αφιέρωμα μόνο στο έργο του Αριστοτέλη με αφορμή και την υποψηφιότητα για την ανακήρυξη του 2016 σε «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη» από την UNESCO.

Κατά την επίσκεψη τους, οι αρχαιολόγοι είχαν μία σειρά συναντήσεων με τους υπεύθυνους των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο και να συνομιλήσουν με τη Διευθύντρια του Μουσείου και αρχαιολόγο, κ Πολυξένη Βελένη καθώς και με το Διευθυντή της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, κ Σταμάτη Χονδρογιάννη. Επίσης, επισκέφτηκαν  τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης-Τύμβο Κάστα καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο στις Σέρρες, ενώ πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνέντευξη με την αρχαιολόγο κ Κατερίνα Περιστέρη. Τέλος, στη Βέροια επισκέφτηκαν το μουσείο της Βεργίνας και συνομίλησαν με τον αρχαιολόγο Γιάννη Γραικό. Τόσο το επιστημονικό υλικό όσο και η ζέση των αρχαιολόγων και των τοπικών αρχών δημιούργησε τις βάσεις για μία περαιτέρω συνεργασία.

O Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής βρίσκεται σε συζητήσεις με τους αρχαιολόγους για την πραγματοποίηση ενός ακόμα αφιερώματος το 2016 στο περιοδικό MEDIOEVO αυτή τη φορά με θέμα τοΆγιο Όρος

Η δεύτερη επίσκεψη αφορά 3 ιταλούς δημοσιογράφους, οι οποίοι γυρίζουν ένα  ντοκιμαντέρ για λογαριασμό της RAI International με θέμα: MONEY & ART το οποίο θα προβληθεί σε Αυστραλία, Καναδά, Ελβετία, Βατικανό.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής βλέποντας τις δυνατότητες προβολής μέσω της δημοσιότητας ενός τέτοιου εγχειρήματοςπήρε την πρωτοβουλία και οργάνωσε την επίσκεψη των ιταλών δημοσιογράφων.

Το ντοκιμαντέρ, όσον αφορά το ελληνικό κομμάτι, ξεκινάει με κεντρικό θέμα το Μ. Αλέξανδρο και τα αρχαία νομίσματα της Αμφίπολης και της Πέλλας και στη συνέχεια, δίνει βάρος στα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν γυρίσματα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και πήραν συνέντευξη από τη Διευθύντρια κ Μαρία Τσαντσάνογλου με θέμα τη συλλογή Κωστάκη που αυτή τη στιγμή περιοδεύει στην Ιταλία και την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων και συλλογών, κ Θούλη Μισιρλόγλου με κεντρικό ενδιαφέρον  τη συλλογή Ιόλα, αντίστοιχα. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ Γιάννη Μπουτάρη θίγοντας θέματα πολιτισμού, ιστορίας, τέχνης και χρήματος. Οι κινηματογραφικές λήψεις ολοκληρώθηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Πέλλας  και τις Σέρρες και μίλησαν με την αρχαιολόγο Ελισάβετ Τσιγαρίδα και το συγγραφέα/ερευνητή νομισμάτων Αστέριο Τσίντσιφο.
Η Χαλκιδική θα είναι παρούσα στο ντοκιμαντέρ μέσα από θέμα των εικόνων του Αγίου Όρους.
Το ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, στη συνέχεια θα προβληθεί στην Ιταλική RAI ενώ η επίσημη παρουσίαση του θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής είναι η έγκριση από τηRAI για την παραγωγή 5 επεισοδίων αφιερωμένα στον Αριστοτέλη και τον Μ. Αλέξανδρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: