«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

·       ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ»
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, μέλος της Αστικής Σύμπραξης (ΑΣ) «Συνέργια για την Απασχόληση στη Χαλκιδική» και με το διακριτικό τίτλο «Συνέργια», ενημερώνει τα μέλη του ότι το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα συνεδριάσεων της ...
Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (Πολύγυρος – Διοικητήριο), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση πραγματοποίησης συναντήσεων επιχειρηματιών και ανέργων στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέες ευκαιρίες Απασχόλησης στην Χαλκιδική – Αντίδοτο στην Κρίση». Την εκδήλωση τη διοργανώνει η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ και η ώρα έναρξη της  εκδήλωσης είναι 10.30 πμ και λήξης 15.15. Στην εκδήλωση θα  παρουσιαστούν οι βασικές αρχές και οι στόχου του προγράμματος, ενώ θα υπάρξουν και συναντήσεις τρίωρης περίπου διάρκειας μεταξύ επιχειρηματιών και ανέργων . Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ 2371024407, 24507 (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ.)

·       ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ
Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXIS προκειμένου οι οφειλέτες του Δημοσίου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν με τους κωδικούς TAXISnet στη σχετική εφαρμογή και να επιλέξουν τον τύπο ρύθμισης που επιθυμούν να ενταχθούν.

·       ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ 103 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Καταργείται η υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικές δραστηριότητες, στις οποίες εντάσσονται 897 επαγγέλματα (ΚΑΔ), σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας. Με το νέο καθεστώς, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία χαμηλού ρίσκου δεν θα απαιτείται πλέον να εφοδιάζονται με άδεια λειτουργίας παρά μόνο με μία υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας. Πλέον θα χρειάζεται η δήλωση έναρξης εργασιών στην εφορία, η αναγγελία στο ΓEMH, η ενημέρωση των κατά τόπους περιφερειών. Η απόφαση αφορά στο 25% του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης περιορίζεται δραστικά, κατά τουλάχιστον 2-3 μήνες, και καταργείται παράβολο ύψους 60 έως 1500 ευρώ, ανάλογα με τη δραστηριότητα.

·       ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2,654 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ «ΤΡΥΠΑ» ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟ 10ΜΗΝΟ

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,654 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, έναντι στόχου για πρωτογενές 3,539 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 10μηνο Ιανουαρίου– Οκτωβρίου 2014, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,448 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,958 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015 για έλλειμμα 1,567 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,654 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,590 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,539 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 41,319 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,278 δισ. ευρώ ή 3,0% έναντι του στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37,807 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 666 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 35,702 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 562 εκατ. ευρώ ή κατά 1,5% έναντι του στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015.

·       ΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Ειδική σήμανση σε κάθε δωμάτιο πρέπει να έχει πλέον κάθε τουριστικό κατάλυμα, ώστε να αποδεικνύεται ότι λειτουργεί νόμιμα, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα. Η ειδική αυτή σήμανση θα ακολουθεί την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας του καταλύματος.
Επιπλέον θεσμοθετείται η αρμοδιότητα έκδοσης και χορήγησης της σήμανσης στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ακόμη θεσμοθετείται η επιβολή κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Τουρισμού σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του φορέα επιχείρησης που εκμεταλλεύεται τουριστικό κατάλυμα στην υποχρέωση επικόλλησης σε κάθε δωμάτιο του ειδικού θεωρημένου αυτοκόλλητο.

·       ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ  

Σημαντική ώθηση στην κτηματαγορά δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μειώνοντας από το 2015 τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών, μέσω της μείωση της φορολογίας των ακινήτων κατά την υπογραφή των συμβολαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αποσύνδεση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) από τις αντικειμενικές αξίες. Από το νέο έτος ο ΦΜΑ θα επιβάλλεται επί της πραγματικής τιμής πώλησης του ακινήτου, όπως αυτός θα αναγράφεται στο συμβόλαιο. Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που σχετίζονται με την αποσύνδεση του τεκμηρίου απόκτησης του ακινήτου από την αντικειμενική αξία, έτσι ώστε να μην προκύπτουν –όχι μόνο– επιπλέον επιβαρύνσεις για τους αγοραστές, αλλά και να μην υπάρχει πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» τους, έρχεται μία ακόμη διάταξη που θα τονώσει την κτηματαγορά. Με την προωθούμενη ρύθμιση ο ΦΜΑ που υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 3% θα επιβάλλεται στην πραγματική τιμή πώλησης και όχι στην αντικειμενική αξία. Το νέο σύστημα δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί πριν από τον Ιούλιο του 2016.
·       ΣΤΑ 2/3 ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ Η ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Στα 2/3 της εμπορικής αξίας θα διαμορφωθεί η τιμή πρώτης προσφοράς στους πλειστηριασμούς από το 2016, όπως ορίζεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης.  Το νέο σύστημα, όπως προβλέπεται από τις μεταβατικές διατάξεις θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2016, ενώ νωρίτερα στα τέλη του 2015 θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
·       ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 54.450 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Με πρόστιμο 22 εκατ. ευρώ καταδικάζει στις 2 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για μη συμμόρφωση στις κοινοτικές οδηγίες διαχείρισης αστικών στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και ημερήσιο πρόστιμο 54.450 ευρώ έως ότου κλείσει και αποκατασταθεί και η τελευταία χωματερή στη χώρα. Η Ελλάδα καταδικάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2005 για τη λειτουργία 1.128 παράνομων χωματερών, ενώ τον Απρίλιο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε προδικαστική διαδικασία, για επιβολή χρηματικών κυρώσεων. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2013 ανακοινώθηκε η εκ νέου παραπομπή της χώρας λόγω μη συμμόρφωσης με την απόφαση του 2005, καθώς είχαν απομείνει 396 (90 ενεργοί και 306 ανενεργοί) από τους 3.036 ΧΑΔΑ που καταγράφηκαν διαχρονικά. Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε τον περασμένο Ιούνιο και επειδή είχαν ήδη αποκατασταθεί πλήρως 103 ΧΑΔΑ, την ημέρα της εκδίκασης υπήρχαν 70 ενεργοί και 223 ανενεργοί (συνολικά 293).

  •  ΞΕΚΙΝΗΣΕ  Η ΠΡΩΤΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Ξεκινά από Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014, η πληρωμή της πρώτης δόσης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα: «Πιστώνεται, στους λογαριασμούς 351.043 δικαιούχων το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ύψους περίπου 44 εκατ. ευρώ, ως η πρώτη καταβολή για την εφετινή χειμερινή περίοδο Οκτωβρίου 2014 – Απριλίου 2015. Από το σύνολο των δικαιούχων, 240.386 ή το 68% αυτών έκαναν χρήση της δυνατότητας προκαταβολής 25% επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού του επιδόματος».

  • ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
Ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος νόμος εξασφαλίζει τα εξής: (α)Καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία. Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων είναι συγκεντρωμένο σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος, (β)Οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της συμβατότητας που επιτυγχάνεται, με βάση το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να απαιτείται επιπλέον κόστος λογιστικής μετάφρασης, (γ) Ολοκληρώνεται η κατάργηση κοστοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με την περαιτέρω απλοποίηση του ΚΦΑΣ., (δ) Εισάγονται κανόνες τήρησης λογιστικών βιβλίων ενσωματωμένες στις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές που συνεπάγονται μειωμένο κόστος λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την δυνατότητα διενέργειας ουσιαστικών φορολογικών ή άλλων ελέγχων, (ε) Διευκολύνεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση στη χονδρική και τη λιανική και η συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του κόστους συναλλαγών. Το τελικό κείμενο του νόμου αποτυπώνει σε 41 άρθρα και λίγες σελίδες, την προηγούμενη νομοθεσία 1200 και πλέον σελίδων.

  • ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΟ 10ΜΗΝΟ

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,654 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου του 2014, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, εμφανίζοντας μεγάλη υστέρηση στα έσοδα με αποτέλεσμα την απόκλιση έναντι του στόχου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,448 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,958 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015 για έλλειμμα 1,567 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: