«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

"ΟΧΙ" στη μεταλλευτική δραστηριότητα ψήφισε το ΔΣ Αριστοτέλη

Αντίθετη με την επέκταση της παραδοσιακής, υφιστάμενης  μεταλλευτικής δραστηριότητας δήλωσε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Αριστοτέλη, σε συνεδρίαση του οργάνου την Πέμπτη το απόγευμα και στην οποία δεν συμμετείχε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, καθώς ο επικεφαλής της, Χρ. Πάχτας, ισχυρίστηκε ότι τίθεται εν αμφιβόλω η προσωπική τους ασφάλεια.


Στο ψήφισμα που εκδόθηκε, η νέα δημοτική αρχή εκφράζει την αντίθεσή της στην επένδυση και υπογραμμίζει ότι η...
επέκταση των μεταλλείων στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές «μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μία απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, τα δάση, τον αέρα, τον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής».

Παράλληλα  η δημοτική αρχή αποφάσισε να διακόψει όλες τις οικονομικές συναλλαγές του Δήμου Αριστοτέλη με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», με τη μορφή δωρεών, χρημάτων, ειδών ή έργων, που από το 2011 δεχόταν η προηγούμενη δημοτική αρχή υπό τον κ. Πάχτα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι δωρεές από την εταιρεία προς το Δήμο, που είχαν συμφωνηθεί για το έτος 2014, αγγίζουν τα 920 χιλιάδες ευρώ. 

«Σήμερα γιορτάζουμε! Σε έναν τόπο που έχει δοκιμαστεί η δημοκρατία, σήμερα εφαρμόζεται στην πράξη» δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιάννης Μίχος.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αριστοτέλη έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από δημότες που βρέθηκαν εντός και εκτός δημοτικού μεγάρου.

Το ψήφισμα

«Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της παραδοσιακής, υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Η επέκταση της μεταλλείας στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μία απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής.

Σεβόμαστε τους εργαζόμενους και θεωρούμε αναφαίρετο και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των πολιτών το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής επαγγέλματος και της αξιοπρεπούς εργασίας.
Επιδιώκοντας μία διαφορετική, αειφόρο ανάπτυξη για τον τόπο μας θα προσπαθήσουμε να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και να δημιουργηθούν νέες.
Θα διεκδικήσουμε την αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου αυτό έχει επιβαρυνθεί, τόσο από την εταιρεία όσο και από την πολιτεία με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

-    Ζητούμε από την πολιτεία αποχαρακτηρισμό περιοχών από μεταλλευτικές με προτεραιότητα σε εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν είτε τουριστικά είτε στον πρωτογενή τομέα.

-    Πιέζουμε για την πλέον αυστηρή εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων, μελετών και κανόνων.

-    Διακόπτουμε τις οικονομικές συναλλαγές με τη μεταλλευτική εταιρία, με την μορφή δωρεών,  σε χρήμα, είδη και έργα, καταργώντας την υπ’ αριθμ. 332/2011 και την υπ’ αριθμ. 145/2013, αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

-    Διεκδικούμε και επιβάλλουμε δικαιώματα, τέλη, μισθώματα και φόρους.

Επειδή η αδειοδότηση ή η ακύρωση αδειών των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων υπερβαίνει και είναι εκτός των θεσμικών αρμοδιοτήτων του Δήμου, ως Νέα Δημοτική Αρχή, ανοίγουμε το διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις για επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για την ανάπτυξη της περιοχής.

Θέλουμε να ενώσουμε όλους τους δημότες, ανεξάρτητα από την τυχόν διαφορετική μας θέση σε σχέση με το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Ονειρευόμαστε όλοι μαζί από κοινού το αύριο στην περιοχή μας».


Γιατί δεν παρέστη ο Χρ. Πάχτας

Σε επιστολή του προς το δημοτικό συμβούλιο ο Χρήστος Πάχτας υποστηρίζει ότι λόγοι που καθιστούν αμφίβολη την προσωπική του ασφάλεια δεν του επέτρεψαν να παραστεί στη συνεδρίαση.

Ο κ. Πάχτας τονίζει πως τέτοιες δημοτικές συνεδριάσεις πρέπει να γίνονται στα χωριά του άξονα από Αρναία μέχρι Στρατώνι, όπου δεν συντρέχει καμία απειλή και κανένας κίνδυνος για την ελευθερία των απόψεων και την προσωπική ασφάλεια των παρευρισκομένων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Ζουμπάς, υποστήριξε ότι σε απαντητική επιστολή προς τον κ. Πάχτα τον διαβεβαίωσαν πως δεν συντρέχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την ασφάλεια του. Κάτι που δεν έγινε πιστευτό από τον κ. Πάχτα, καθώς στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατήγγειλε φραστικούς προπηλακισμούς και ύβρεις σε βάρος του μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Η επιστολή της Ελληνικός Χρυσός

Στη συνεδρίαση είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και η Ελληνικός Χρυσός, εκπρόσωποι της οποίας τελικά δεν συμμετείχαν. Ωστόσο η εταιρεία σε επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τιμούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τις Δημοτικές Αρχές και σεβόμαστε απόλυτα τον θεσμικό τους ρόλο και τις αποφάσεις των.
Επαναλαμβάνουμε την διάθεσή μας για συμβολή σε κάθε αθροιστική κοινωνική λογική και με συμμετοχή στο δημοκρατικό διάλογο αλλά και με συγκεκριμένες πρακτικές.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε λογική που δυναμιτίζει την προσπάθεια κοινωνικής συνοχής από οπουδήποτε και αν προέρχεται, κυρίως δε όταν πηγάζει από εξωθεσμικές πρακτικές.
Η ήδη διαμορφωμένη ατμόσφαιρα και η κατατεθειμένη στόχευση των γνωστών πια κύκλων, όχι μόνο απέχει του δημοκρατικού διαλόγου αλλά προσεγγίζει την στείρα δυναμική αντιπαράθεση.
Κύριε πρόεδρε, θεωρούμε δεδομένο ότι τόσο η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και των θεσμικών οργάνων του Δήμου, όσο και η δική μας προσήλωση στην αθροιστική κοινωνική λογική, θα διαμορφώσουν πολύ σύντομα τις συνθήκες  εποικοδομητικής συνεργασίας. Εκεί θα είμαστε δυναμικά παρόντες».

της Βικτωρίας Καρακούση
halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: