«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει

·      
ΟΑΕΕ : ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Κάθε μήνα, και όχι κάθε δίμηνο, θα καταβάλλονται από εδώ και στο εξής, οι εισφορές στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Αντώνης Μπέζας. Η μηνιαία καταβολή θεσπίστηκε σύμφωνα με τον ν. 4254/2014,, αφενός για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων οι οποίοι, λόγω της...
οικονομικής συγκυρίας, αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διμηνιαία καταβολή των εισφορών, αφετέρου για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του τρόπου είσπραξής τους. Η εφαρμογή της μηνιαίας καταβολής θα ξεκινήσει από 1.3.2015 επειδή στο διάστημα αυτό η Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) θα ολοκληρώσει την τροποποίηση του υφιστάμενου πληροφοριακού συστήματος του Ο.Α.Ε.Ε., ώστε να υποστηρίζει την μηνιαία είσπραξη των εισφορών.

·       ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ «BELGRADE GASTRO FEST»
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, ότι προτίθεται να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο Βελιγράδι με την επωνυμία ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ GASTRO FEST. Το Φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορίου, Τουρισμού και Επικοινωνιών της Σερβίας και των Τουριστικών Οργανώσεων του Βελιγραδίου και διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Διπλωματούχων Μαγείρων (Σεφ) της Σερβίας στον Εκθεσιακό Χώρο του Βελιγραδίου στην αίθουσα 5. Στο Φεστιβάλ μπορούν να συμμετάσχουν και να εκθέσουν τα προϊόντα όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής και εμπορίας των τροφίμων (ελιές, λάδι, τυροκομικά) και ποτών. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να  γνωριστούν με όλους τους επαγγελματίες του χώρου από τη Σερβία και άλλων γειτονικών χωρών, ώστε να συνάψουν σε επίπεδο χονδρικής, σημαντικές συμφωνίες και εμπορικές συνεργασίες που θα αναβαθμίσουν την δυναμική της εταιρείας τους και θα δώσουν σημαντική ώθηση στο νευραλγικό τομέα των εξαγωγών. Παράλληλα θα διοργανώνεται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και διαγωνισμοί γαστρονομίας, παρουσιάσεις και διαλέξεις σχετικά με τις τελευταίες διαπιστώσεις και εμπειρίες στον τομέα της γαστρονομίας. Παρακαλούνται οι επιχειρηματίες-μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας του Βελιγραδίου, μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα τηλ 23710 24200 , εσωτ. 6 υπεύθυνος κος Μήντος Δημήτρης.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής «ΕΠ.ΑΝ.Ε.Χ.» πραγματοποιεί σεμινάρια ΕΦΕΤ για «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο στο Επιμελητήριο, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων (30 άτομα). Βασική προϋπόθεση για τα μέλη μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το έτος (2013) στα μητρώα του Επιμελητηρίου. Μαζί με την αποστολή της αίτησης προς το Επιμελητήριο θα πρέπει να σταλούν 1.Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, 2.Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού σημειώματος ή Βεβαίωσης Απόδοσης ΑΦΜ, 3.Απόδειξη κατάθεσης κόστους σεμιναρίου 80€ ανά εκπαιδευόμενο, το οποίο κόστος του σεμιναρίου καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό της Επιμελητηριακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής: Τράπεζα Πειραιώς  5276 034 671 536,  IBAN  GR  11 0172 2760 0052 7603 4671 536. Για οποιαδήποτε πληροφορία και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Η αίτηση συμμετοχής υπάρχει αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου:  www.epichal.gr. Έχουν συμπληρωθεί και θα αρχίσουν σεμινάρια ΕΦΕΤ για «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» στις περιοχές Πολύγυρος 17&18/09/2014, Στρατώνι 25&26/09/2014. Οι αιτήσεις για τα σεμινάρια «Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων»του ΕΦΕΤ θα γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2014.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Β΄ & Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής «ΕΠ.ΑΝ.Ε.Χ.» προτίθεται να πραγματοποιήσει σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 90,00€) και Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 50,00 €). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στον Πολύγυρο στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων ανά κατηγορία. Βασική προϋπόθεση για τα μέλη του Επιμελητηρίου που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το τρέχον έτος (2014) στο μητρώο του Επιμελητηρίου και να έχουν καταβάλλει το ανάλογο κόστος του σεμιναρίου. Μαζί με την αποστολή της αίτησης προς το Επιμελητήριο θα πρέπει να σταλούν τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά καθώς και 1.Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, 2.Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού σημειώματος ή Βεβαίωσης Απόδοσης ΑΦΜ, 3.Απόδειξη κατάθεσης κόστους σεμιναρίου, το οποίο κόστος του σεμιναρίου καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό της Επιμελητηριακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής: Τράπεζα Πειραιώς  5276 034 671 536,  IBAN  GR  11 0172 2760 0052 7603 4671 536. Για οποιαδήποτε πληροφορία και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Οι αιτήσεις συμμετοχής, οι προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάρχουν αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Έχουν συμπληρωθεί και θα αρχίσουν σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ Κατηγορίας στα Νέα Μουδανιά 01&02/10/2014 και 13&14/10/2014, Πολύγυρος 20&21/10/2014.
Οι αιτήσεις για τα σεμινάρια του Τεχνικού Ασφαλείας Β’ & Γ΄ κατηγορίας θα γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2014.

  • ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συνεχίζοντας την προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του, διανέμει δωρεάν στα μέλη του την 'Κάρτα Μέλους Πολλαπλών Χρήσεων'. Εκτός από την ευκολότερη επικοινωνία των μελών μας με το Επιμελητήριο, μέσω της κάρτας, έχουν ήδη επιτευχθεί σοβαρές εκπτώσεις στα νοσήλια μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, στις τιμές μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Θέλοντας να ενισχύσουμε τα προνόμια της Κάρτας Μέλους και με έκπτωση στις αγορές προϊόντων από καταστήματα της Χαλκιδικής, παρακαλούμε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να προσφέρουν κάποια έκπτωση σε παρεχόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες στους κατόχους αυτών των καρτών, να προμηθευτούν την αίτηση προσφοράς έκπτωσης από τα γραφεία του Επιμελητηρίου ή από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.epichal.gr και να στείλουν την προσφορά τους με e-mail: info@epichal.gr ή με Fax 2371021355.
Τα ονόματα, οι διευθύνσεις και οι προσφορές των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με την κάρτα μέλους αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής www.epichal.gr. Οι νέες επιχειρήσεις που παρέχουν προσφορά δημοσιεύονται εκτός από την ιστοσελίδα και στο περιοδικό του Επιμελητηρίου.
Οι επιχειρήσεις που  προσφέρουν έκπτωση στα μέλη μας εφοδιάζονται με ειδικό σήμα το οποίο θα είναι αναρτημένο στις εισόδους των επιχειρήσεων.

·       ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ  «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας»

Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ανακοινώνεται ότι παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 23.59 μ.μ. η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο της δράσης «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας». Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού των ενδιαφερομένων να υποβάλλουν αιτήσεις για την συμμετοχή τους στο παραπάνω πρόγραμμα.

·       ΣΤΑ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 8ΜΗΝΟΥ 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός σε επίπεδο κεντρικής
κυβέρνησης, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, έναντι στόχου για πλεόνασμα 962 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Τα στοιχεία, που εξαιρούν τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, αναφέρονται στην κεντρική κυβέρνηση και δεν περιλαμβάνουν τους προϋπολογισμούς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. Το πρωτογενές αποτελέσμα δεν περιλαμβάνει επίσης δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.



  • ΞΕΚΙΝΑ Ο ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΧΡΕΩΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
Άρχισε από Πέμπτη 11/9/2014  με σημαντική καθυστέρηση,  η διαδικασία αυτόματων συμψηφισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ ασφαλιστικών Ταμείων (πλην ΟΓΑ) και εφορίας. Με στόχο την είσπραξη 150 εκατ. ευρώ εντός του 2014, για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών οργανισμών, από σήμερα κιόλας, τίθεται σε ισχύ η διάταξη νόμου που προβλέπει τη διασταύρωση στοιχείων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, ταμείων και Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προκειμένου να γίνει συμψηφισμός των χρεών με τις επιστροφές. Εκτιμάται ότι περίπου 800.000 φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ θα περάσουν από κόσκινο προκειμένου να ελεγχθεί εάν έχουν χρέη από τις ασφαλιστικές εισφορές. Για όσους διαπιστώνεται η ύπαρξη οφειλών, οι επιστροφές φόρου θα κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, από τον Οκτώβριο θα αρχίσει ο συμψηφισμός οφειλών που έχουν αγρότες προς τον ΟΓΑ με επιδοτήσεις που δικαιούνται από τα κοινοτικά ταμεία. Η έναρξη της διαδικασίας είχε προβλεφθεί για τον Ιούλιο του 2014, όμως υπήρξε δυσκολία στις διασταυρώσεις μεταξύ του ΚΕΑΟ και των Ταμείων, για να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς που χρωστούν εισφορές δικαιούνται και επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι διαδικασίες ξεκίνησαν άμεσα,  για το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών πλην ΟΓΑ. Στόχος είναι η είσπραξη 50 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, για τον ΟΓΑ, ο συμψηφισμός θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο μήνα κατά τον οποίο καταβάλλονται αποζημιώσεις προς τους αγρότες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

·       ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΟΣ: ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΙΜΑ  17,6 ΔΙΣ ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΑΝ ΜΟΛΙΣ  913 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία μόλις το 5,2% των προστίμων που επιβάλλονται φτάνει στα κρατικά ταμεία. Τα υπόλοιπα ποσά των προστίμων που επιβάλλονται χάνονται στα φορολογικά δικαστήρια ή ακόμα χειρότερα μπαίνουν στις λίστες με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 17,6 δισ. ευρώ που επιδικάστηκαν έως το τέλος του περασμένου έτους, εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα μόλις 913,4 εκατ. ευρώ. Στα αρχεία των διοικητικών δικαστηρίων, εκκρεμούν 75.871 φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις από τις οποίες οι 2.528 προέκυψαν στην αρχή του 2014. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται, πάντως, σε εγρήγορση, ρίχνοντας το βάρος κυρίως στις αποκαλούμενες υποθέσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου.
  • ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΣΤΟ ΟΧΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2014
Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα τέλη Αυγούστου στα 222,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 59,9 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο σφραγίσθηκαν 1.593 ακάλυπτες επιταγές αξίας 24,1 εκατ. ευρώ, ενώ αποσύρθηκαν 4.324 απλήρωτες συναλλαγματικές αξίας 7,08 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014 ανήλθαν σε 15.040 τεμάχια, 45,93% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 38.415, καταγράφοντας μείωση 28,09% εν συγκρίσει με την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013.

  • ΣΤΑ 511 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟ 8ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2014
Στα 511 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014. Από αυτές τα 395 εκατ. ευρώ αφορούν σε καταπτώσεις εγγυήσεων φορέων εντός της γενικής κυβέρνησης και τα 116 εκατ. ευρώ σε καταπτώσεις
φορέων εκτός της γενικής κυβέρνησης. Αν και στον Προϋπολογισμό 2014 υπάρχει πρόβλεψη για καταπτώσεις εγγυήσεων ποσού 699 εκατ. ευρώ, ενδέχεται ο στόχος αυτός να ξεπεραστεί. Το 2013 οι καταπτώσεις εγγυήσεων ανήλθαν στα 879 εκατ. ευρώ, έναντι 796 εκατ. ευρώ το 2012. Ως ποσοστό του ΑΕΠ παρουσίασαν αύξηση και ανήλθαν στο 0,46% του ΑΕΠ, έναντι 0,39% το 2012. Σημειώνεται πως μόνον στο διάστημα 2006 - 2011 περίπου 15.000 κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις έλαβαν την εγγύηση του Δημοσίου για δάνεια ύψους μεγαλύτερου των 5,5 δισ. ευρώ. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου διαμορφώνεται σήμερα στα 17 δισ. ευρώ ή στο 9,2% του ΑΕΠ.

  • ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ 15,37 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Στα 15,37 εκατ. ευρώ ανήλθαν τον Αύγουστο οι εισπράξεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από τις ρυθμίσεις «Νέα Αρχή» και «Πάγια Ρύθμιση».Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το ΙΚΑ από τη ρύθμιση «ΝέαΑρχή» τον Αύγουστο εισπράχθηκαν 4,62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν χρέη προς το ΙΚΑ, τα 229 χιλ. ευρώ αφορούσαν σε οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και σε χρέη προς τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων αφορούσαν εισπράξεις ύψους 251,7 χιλ. ευρώ. Από την «Πάγια» ρύθμιση τον Αύγουστο εισπράχθηκαν 10,74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν χρέη προς το ΙΚΑ, τα 650,6 χιλ. ευρώ αφορούσαν σε οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και σε χρέη προς τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων αφορούσαν εισπράξεις ύψους 59,5χιλ. ευρώ.

·       ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ Α.Φ.Μ. ΚΑΙ Α.Μ.Κ.Α. ΑΠΟ ΤΟ  2017

Στην ενοποίηση του AΦM και του AMKA όλων των πολιτών σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων που, με βάση κεντρική πολιτική απόφαση, θα γίνονται ενιαία από τα μέσα του 2017. Tην ενοποίηση του AΦM και του AMKA προβλέπει η Mελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το Aσφαλιστικό, στο πλαίσιο της διαδικασίας είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τις φορολογικές αρχές.

·       ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ: ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ; ΚΑΝΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ

Ακόμη και κατασχέσεις της περιουσίας του Δημοσίου θα μπορούν να ζητούν οι πολίτες σε περίπτωση που φορείς του δημόσιου τομέα τους χρωστούν χρήματα. Νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα προβλέπει τη δυνατότητα των ιδιωτών να προχωρούν σε έκδοση διαταγής πληρωμής ή και σε κατασχέσεις κατά του Δημοσίου. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο στο κοινοτικό το οποίο προβλέπει ότι οι ιδιώτες μπορούν να στραφούν για την είσπραξη των απαιτήσεών τους κατά του Δημοσίου με δικαστική απόφαση (διαταγή πληρωμής) που εκτελείται άμεσα. Μάλιστα σε περίπτωση μη είσπραξης των οφειλόμενων, δρομολογείται διαδικασία κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας. Το θέμα αυτό αναμένεται να προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση καθώς κρατικοί φορείς θα πιεστούν να εξοφλήσουν τεράστια ποσά που χρωστούν σε ιδιώτες, όπως π.χ. σε διάφορους επιχειρηματίες, προμηθευτές κ.λπ. Εξαιρούνται ρητά οι απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως, για παράδειγμα, επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ.

·       «ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

«Πτωχευτικό δίκαιο» και για τα φυσικά πρόσωπα, με σκοπό να διαγράφονται πλήρως οι οφειλές εκείνων που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σχετική πρωτοβουλία ετοιμάζει ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται τα αντίστοιχα θεσμικά πλαίσια που ισχύουν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία. Το νέο πλαίσιο, θα προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής νοικοκυριών που είτε έχουν είτε δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να απαλλαγούν πλήρως από τα χρέη τους προς τράπεζες και Δημόσιο. Με το σχεδιαζόμενο πλαίσιο, ο καταναλωτής που θα ζητά τη διαγραφή οφειλών αξιοποιώντας και όποιο περιουσιακό στοιχείο -π.χ. ακίνητο- τυχόν διαθέτει, θα μπαίνει για ένα χρονικό διάστημα σε καθεστώς παρακολούθησης σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών του δεδομένων.
  • ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΕΝΤΥΠΟ Ε4)
Tην καθιέρωση ειδικού ερωτηματολογίου με το οποίο θα αποτυπώνονται οι ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες εργαζομένων, προβλέπει, μεταξύ των άλλων, απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (Υπ. Εργασίας Αριθμ. 29502/85/01.09.2014). Oι επιχειρήσεις θα υποβάλουν συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο, ταυτόχρονα με την υποβολή των καταστάσεων προσωπικού που γίνεται κάθε χρόνο. Η συμπλήρωση του «Εντύπου Έρευνας Ανίχνευσης Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Ειδικότητες και Δεξιότητες», θα είναι κατ' αρχή προαιρετική. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια ανίχνευσης των αναγκών του ιδιωτικού τομέα που θα συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στη στόχευση της κατάρτισης και στην ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η δημιουργία στο μέλλον, ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. Επιπλέον, ορίζεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων καταστάσεων προσωπικού των επιχειρήσεων, δηλαδή το έντυπο Ε4, θα γίνεται το χρονικό διάστημα από 1 έως 21 Οκτωβρίου κάθε έτους. Η χρονική περίοδος που παρέχεται για την υποβολή, είναι μικρότερη από εκείνη που ίσχυε έως σήμερα, όμως οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται πλέον να καταγράψουν εξαρχής το σύνολο του προσωπικού τους που είναι ήδη καταγεγραμμένο στο σύστημα «Εργάνη», αλλά μόνο τις μεταβολές που έχουν μεσολαβήσει. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται για κάθε έτος με απόφαση του υπουργού κατόπιν εκτίμησης των περιστάσεων, ενώ δεν απαιτείται η ηλεκτρονική κατάθεση συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού όταν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάζει νόμιμο εκπρόσωπο. Η καταγραφή των μεταβολών αυτών, παρέχει στο σύστημα τη δυνατότητα να καταγράφει σε ημερήσια βάση όχι μόνο τον ακριβή αριθμό του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων στη χώρα αλλά και την εξέλιξή τους.

·       ΣΤΟΝ ΧΑΜΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ – ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΣΤΟΝ ΥΨΗΛΟ ΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΕΣ ΒΙΛΕΣ

Στον χαμηλό συντελεστή του ΕΝΦΙΑ εντάσσονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις (μικρές επιχειρήσεις, τουριστικά καταλύματα κ.ά.), σύμφωνα με ρύθμιση που αποδέχθηκε η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή. Παράλληλα ξεκαθαρίσθηκε ότι θα ενταχθούν στον υψηλό συντελεστή του ΕΝΦΙΑ οι βίλες και οι κατοικίες που ενοικιάζονται την τουριστική περίοδο. Αναφερόμενη στη ρύθμιση, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι «διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα πλήρωναν πολλαπλάσιο φόρο» καθώς «θα φορολογούνταν ως κατοικίες».

·       ΣτΕ: ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Δεκτή έκανε η Επιτροπή Αναστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 307/2014 απόφασή την αίτηση των καταστηματαρχών, εμπόρων και ιδιωτικών υπαλλήλων, που ζητούσαν να ανασταλεί η από 7/7/2014 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης με την οποία επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας τις Κυριακές. Έτσι, προσωρινά, τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν τις Κυριακές, μέχρι να εκδοθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει οι έμποροι, κλπ., η οποία θα συζητηθεί το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή. Η οριστική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2015. Η Επιτροπή Αναστολών έκρινε ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οι έμποροι, καταστηματάρχες, κλπ. θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη» ηθική βλάβη. Για την ανάγκη εξυπηρέτησης του αυξημένου αριθμού τουριστών και τις Κυριακές,  μπορεί με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, να οριστούν οι περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τμ και υπό τον όρο να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μη λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μη βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

·       ΤΕΛΟΣ Ο ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΡΟΩΝ – ΕΚΡΟΩΝ

«Λευκή λίστα» με όσα πρατήρια αποστέλλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος εισροών-εκροών που έχουν εγκαταστήσει πανελλαδικά θα δώσει άμεσα στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Mε όσα από τα εν λειτουργία πρατήρια δεν εμφανίζονται σε αυτήν τη λίστα της Γενικής Γραμματείας, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα οφείλουν να διακόψουν άμεσα τον ανεφοδιασμό τους. Παράλληλα, το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, η λίστα θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή υπηρεσία ανοικτών δεδομένων (www.opengov.gr), προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα πρατήρια που έχουν συμμορφωθεί ή μη. Από την ίδια ημερομηνία και μετά, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να εφοδιαστούν με ειδική εφαρμογή στο κινητό τους, ούτως ώστε να πληροφορούνται για τα πλησιέστερα σε αυτούς πρατήρια που προμηθεύουν καύσιμα χωρίς αποκλίσεις (μικρότερη του 1,5%).
·       ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΠΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αυξημένοι θα είναι από τον Οκτώβριο οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς μέσα στον μήνα καλείται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει προς τα πάνω το ύψος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ΥΚΩ, μέσω των οποίων επιβαρύνονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρική διασύνδεση με τα νησιά (και ηλεκτροδοτούνται με μονάδες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο), έχουν εκτοξευθεί την τελευταία διετία. Στην αύξηση συνέβαλε και η ένταξη επιπλέον νοικοκυριών στο κοινωνικό τιμολόγιο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες θέρμανσης μετά την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Οι νέες επιβαρύνσεις έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις που έγιναν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τα εξοχικά. Πάντως, πόση ακριβώς θα είναι η αύξηση των ΥΚΩ και πώς θα επιμεριστεί στις τρεις κατηγορίες καταναλωτών, δηλαδή σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς, δεν είναι ακόμη σαφές. Ολα δείχνουν ότι η αύξηση θα επιμεριστεί σε δύο ή περισσότερα χρόνια, ώστε να αποφευχθούν οι αντιδράσεις γιατί η επιβάρυνση θα ήταν πολύ μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: