«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ... ΚΑΗΚΑΝ ΣΤΗ «ΖΟΥΓΚΛΑ»

Αυτή είναι η αίσθηση που αποκομίσαμε από τη χθεσινή εκπομπή που έγινε στη «Ζούγκλα» του Μάκη Τρανταφυλλόπουλου, όπου τα σενάρια τρόμου και καταστροφής της ηγετικής αφρόκρεμας των αντιδρώντων, ερχόμενα σε επαφή με το «οξυγόνο» της ισόρροπης δημοσιογραφικής παρουσίασης, της ύπαρξης της άλλης πλευράς και της παράθεσης της επιστημονικής πραγματικότητας, στην κυριολεξία έγιναν κάρβουνο. 
Έγινε αντιληπτό σ’ όλο το πανελλήνιο, ότι το επιστημονικό υπόβαθρο της ομάδας των αντιδρώντων είναι σαθρό, γιατί βασίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε σενάρια, θεωρίες, εκτιμήσεις προθέσεων και ιδεολογικές προκαταλήψεις, που από πίσω τους κρύβουν το μονοδιάστατο «αναπτυξιακό θέλω» αυτών των ανθρώπων.

Θέλουν μια ανάπτυξη που να βασίζεται αποκλειστικά στην... οικοδομική δραστηριότητα και πουθενά αλλού. «Επένδυση» για εκείνους είναι η πώληση χωραφιών, που προορίζονται για μεζονέτες, οτιδήποτε άλλο είναι σκέτα νέτα καταστροφικών «φαραωνικών διαστάσεων».

Προέκυψαν και άλλα συμπεράσματα αλλά και ερωτήματα από τη χθεσινή εκπομπή. Το πρώτο έχει να κάνει με τη «δηλητηρίαση», που έχει υποστεί ο κόσμος της Ιερισσού. Εντύπωση μας έκανε ο δογματικός φανατισμός που επικρατεί σ’ όλες τις ηλικίες των κατοίκων εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας. 
Ένα σκηνικό που ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί φερ ειπείν στη Μ.Παναγία, όπου οι κάτοικοι της έδειξαν με τις τοποθετήσεις τους, ότι σέβονται την άλλη άποψη και δε φαντάζονται ένα μέλλον χωρίς την Ιερισσό, αλλά και τα υπόλοιπα  παραθαλάσσια χωριά του δήμου, παρά τις όποιες ενστάσεις των κατοίκων τους. 

Σ΄αυτό το σημείο, ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ένα ακόμη στοιχείο. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος μίλησε για διχασμό της Μ.Παναγίας, όταν είναι γνωστό σ’ όλη τη ΒΑ Χαλκιδική, ποιοι και πόσοι είναι αυτοί που αντιδρούν. Αντίστοιχα για την Ιερισσό μας έδωσε μια απόλυτη εικόνα, όπου οι πάντες είναι κατά της μεταλλείας στη ΒΑ Χαλκιδική, όταν υπάρχουν 300 αιτήσεις Ιερισσιώτων για πρόσληψη στην εταιρεία και 50 άτομα που εργάζονται ήδη σ’ αυτήν. 
Ερώτηση:

 Θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος στη Ιερισσό υπέρ της επένδυσης σε μια κάμερα, χωρίς να κυνηγηθεί , να διαπομπευτεί ή ακόμη και να κινδυνέψει η σωματική του ακεραιότητα; 

Ψεύτες να βγούμε αλλά με το κλίμα που επικρατεί στην  Ιερισσό, μόνο με γυρισμένη την πλάτη και ίσως με αλλοιωμένη τη φωνή του θα μιλούσε κάποιος ή κάποιοι απ’ αυτούς τους κατοίκους για ευνόητους λόγους.

 Στη Μ. Παναγία όμως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτοί που είναι κατά της μεταλλείας μπορούν να μιλήσουν χωρίς κανένα φόβο. Το απέδειξε χθες ο κ. Τόσκας. Και δε συμβαίνει, γιατί πουθενά στα Μαδεμοχώρια δεν έχει στηθεί ένας αντίστοιχος μηχανισμός προπαγάνδας υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας, που να σπρώχνει τον κόσμο στον άκριτο φανατισμό, την άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατίας και τυφλής βίας.

Ερωτήματα από την άλλη μας προκάλεσε και η παγιωμένη αντίληψη που επικρατεί στις τάξεις των αντιδρώντων για το πως αξιολογείται ένας επιστήμονας, ως έχων τη σοβαρότητα και το κύρος. 

Σύμφωνα με τις απόψεις των αντιδρώντων «το καλό πακέτο», το έχει ο επιστήμονας που δεν πληρώνεται από την εταιρεία. «Οι επιστήμονες της εταιρείας λένε όσα λένε, γιατί είναι υπάλληλοι της», ισχυρίστηκαν και χθες, ενώ αντίστοιχα «σκάρτοι» είναι και εκείνοι οι επιστήμονες των κορυφαίων πανεπιστημίων της χώρας, που συμμετείχαν στη σύνταξη της ΜΠΕ, επειδή πληρώθηκαν από την Ελληνικός Χρυσός.

Ερώτηση: 
Η κ. Ιγγλέζη στο διάστημα που εργαζόταν ως δασολόγος στην TVX  δεν ήταν σωστή επιστήμονας; Ξέχασε τις γνώσεις τις ή έχασε τον επιστημονικό προσανατολισμό, επειδή εργαζόταν ως επιστήμονας στον ιδιωτικό τομέα; Σε γενικότερο επίπεδο όποιος επιστήμονας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, χάνει την αξία του και απαξιώνεται το επιστημονικό του κύρος; Αξία και κύρος έχουν ΜΟΝΟ όσοι απασχολούνται στο δημόσιο ή για λογαριασμό κάποιων κομμάτων; Αν ναι, γιατί τότε αμφισβητούν και την επιστημονική εγκυρότητα των επιστημόνων του ΙΓΜΕ και του ΥΠΕΚΑ;  
Πιστεύουμε ότι αυτές οι εμμονές στο τέλος εκθέτουν τους ίδιους τους αντιδρώντες και όχι τους επιστήμονες που καταφέρονται αρνητικά.

Για το τέλος κρατήσαμε το ερώτημα που έθεσε... ο γνωστός διώκτης του κυανίου, ο κ. Τριανταφυλλίδης, για το που πάει το κυάνιο που χρησιμοποιείται εδώ και στα 40 χρόνια στο εργοστάσιο εμπλουτισμού του Στρατωνίου. 
Νομίζουμε ότι κανείς δεν θα του αρνηθεί να κάνει μια δειγματοληψία στο Στρατώνι και να την πάει σ’ όποιο εργαστήριο αυτός επιθυμεί. Είναι προτιμότερο νομίζουμε αυτό από το να παίζει εδώ και τόσα χρόνια το ρόλο του «μάντη Κάλχα»... 
Με μαντεψιές σοβαρή επιστημονική τοποθέτηση δεν υφίσταται και ούτε κουβέντα κατ' επέκταση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: