«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Σε απόγνωση οδηγούνται οι αγρότες της Χαλκιδικής οι οποίοι καλούνται να παραδώσουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές.


https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?view=att&th=139fa3de6d99a579&attid=0.1&disp=inline&realattid=f_h7hdc66m0&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-_1iu3-GISeN5iPdGIYgLQ&sadet=1348550620347&sads=qLPFuNGIqSPP23sax7q6MNDY95A 

Η κατάσταση με τις ελιές Χαλκιδικής είναι οριακή. Η τιμή των 0,80 στην πρώτη κατηγορία -όπως ανακοινώθηκε από συγκεκριμένους εμπόρους-  αφορά το 15% της συνολικής παραγωγής. Η παραπάνω τιμή είναι απαράδεκτη και δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση,  δεν«βγαίνουν» οικονομικά, θα προσπαθήσουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα η ποιότητα να υποβαθμιστεί. Κάτι τέτοιο θα.... απαξιώσει το προϊόν και θα είναι καταστροφικό για όλους.
Ζητήθηκε  πιστοποίηση και έλεγχος του καρπού,  και αυτό το κόστος φορτόθηκε στους  παραγωγούς!! Εκτός από τα παραπάνω ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ θα είναι μειωμένος έως 25%,η Ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των αγροτών και την μείωση της επιστροφής ΦΠΑ από το 11% στο 7%. Φυσικά το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, καύσιμα η έλλειψη νερού καθώς λιπάσματα και φυτοφάρμακα πωλούνται πολύ ακριβά χωρίς κανέναν έλεγχο. Άρα λοιπόν, βάση των παραπάνω δεν υπάρχει κανένας λόγος συνέχισης της παραγωγικής προσπάθειας. Αυτό  που ζητούν οι παραγωγοί  είναι να αμείβονται οι κόποι τους, ώστε και στην χώρα μας -ο παραγωγός- να εισπράττει αυτό που δικαιούται και όχι με τα ψίχουλα που του πετούν οι έμποροι. Τα υπερκέρδη των εμπόρων έχουν ως  αποτέλεσμα ο καταναλωτής να αγοράζει τις ελιές 800% παραπάνω από ότι πληρώνετε ο παραγωγός.
O χρυσός της Χαλκιδικής είναι η ελιά. Το λάδι αναμένεται να ανέβει λόγω της μεγάλης ξηρασίας που επικράτησε στην Ισπανία και η μείωση παραγωγής στο ελαιόλαδο αναμένετε να φτάσει στο 50%.
Μην βιάζεστε να παραδώσετε ελαφρά την καρδία το προϊόν σας που με τόσο κόπο καταφέρατε να παράγετε και να συλλέξετε, με ενδεικτικές τιμές στα τιμολόγια.
Τα κτήματα που παρουσιάζουν πρωιμότητα μπορούν να μαζευτούν και να τα παραδώσετε στις ενώσεις Πολυγύρου και Ν. Μουδανιών, που παίρνουν τις ελιές για λογαριασμό παραγωγών, κανείς δεν έχασε από τις ενώσεις χρήματα και αν θυμηθούμε  στο παρελθόν αυτές ήταν που καθόριζαν τις τιμές.
Πρέπει η φετινή χρονιά να γίνει μάθημα για όλους μας έτσι ώστε να στραφούμε στις ομάδες παραγωγών, να ενισχυθούν οι συνεταιρισμοί, να μεταποιούν και να εμπορεύονται τα προϊόντα σε καλύτερες τιμές.
Σκεφτείτε λοιπόν πριν αρχίσετε το μάζεμα υπολογίστε τα έξοδα σας και δείτε το μέσο όρο της φετινής ποιότητας της ελιάς, υπολογίστε τι θα πάρετε αν και πότε θα πληρωθείτε.

                                      
                                                                                                               Ο Πρόεδρος του Α. Σ. Σημάντρων

                                                                                                                         Ευάγγελος Μισαηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: