«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

3.000 ΑΤΟΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΠΗ ΚΑΛΑΙΤΖΗ & ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Σημαντικές διαγνώσεις, μεταξύ των οποίων καρκίνοι του δέρματος, έγιναν στη διάρκεια των δωρεάν ιατρικών εξετάσεων που πραγματοποίησε σε κατοίκους χωριών της Θεσσαλονίκης, η γιατρός και τέως Έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή.
«Η σπουδαία αυτή εμπειρία απέδειξε ότι έναν απλό τσεκ-απ μπορεί να σώσει μία ζωή και ότι ο προληπτικός έλεγχος είναι υποχρέωση όλων μας. Μαζί με τους εθελοντές νέους γιατρούς τη...
ΕΕΦΙΕ επισκεφτήκαμε 30 χωριά της περιφέρειας Θεσσαλονίκης και εξετάσαμε περίπου 3.000 κατοίκους. Οι εξετάσεις ήταν απλές, όπως μέτρηση αρτηριακής πίεσης και δερματολογικοί έλεγχοι αλλά απαραίτητες, καθώς διαπιστώσαμε πέντε περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος σε ασθενείς οι οποίοι είχαν άγνοια για την κατάσταση της υγείας τους», τόνισε η κα. Καλαϊτζή.
Επίσης στην διάρκεια των δωρεάν ιατρικών εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι:
·         το 50% των γυναικών δεν έχει κάνει ποτέ τεστ Παπανικολάου ή μαστογραφία
·         το 60% των ανδρών δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση για προστάτη
·         το 90% δεν έχει ελέγξει ποτέ τους σπίλους (ελιές) του δέρματός του
·         το 80% λαμβάνει φάρμακα για την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια χωρίς να προσέχει τη διατροφή του
·         το 40% καταφεύγει με ευκολία σε αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά φάρμακα
·         το 20% παίρνει σχεδόν καθημερινά παυσίπονα
 «Η κατάσταση είναι πολύ δυσάρεστη στα χωριά της Θεσσαλονίκη εάν αναλογιστείτε πως δεν μιλάμε πια για δωρεάν υγεία, πως τα Κέντρα Υγείας δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν όλα τα περιστατικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολη ακόμη και η πρόσβαση στα αγροτικά ιατρεία, πόσο μάλλον στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης συγκοινωνίας. Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι που στερούνται βασικές ιατρικές υπηρεσίες και παροχές έχουν ευγένεια ψυχής. Όλοι τους μας υποδέχτηκαν με το πιο θερμό χαμόγελό τους. Όλοι τους μας ευχαριστούσαν με τα πιο ευγενικά λόγια. Όλοι τους άκουγαν με προσοχή τις ιατρικές συμβουλές που τους δίναμε. Όλοι τους περιμένουν να ξαναπάμε και θα ξαναπάμε», σημειώνει η κα. Καλαϊτζή.
Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (παράρτημα Θεσσαλονίκης) Κώστας Ιμπριάλος δήλωσε για την εκστρατεία: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα. Πόπη Καλαϊτζή που έδωσε την δυνατότητα σε περισσότερους από 50 φοιτητές ιατρικής και νέους ιατρούς, μέλη της εταιρείας μας, να συμμετέχουν στην εκστρατεία και να παρέχουν αναντικατάστατο ιατροκοινωνικό έργο. Η θερμή υποδοχή από τους κατοίκους και των 30 χωριών που επισκεφθήκαμε, ενίσχυσαν την επιθυμία μας να προσφέρουμε τον χρόνο και τις γνώσεις μας προς το κοινωνικό όφελος».
Οι δωρεάν ιατρικές εξετάσεις θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα χωριά της περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: