«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα (31 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου 2011)

Χιλιάδες επισκέπτες  αυτές τις ημέρες επισκέπτονται  το χώρο της Εμποροπανήγυρης του Αγίου Μάμα, προκειμένου να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, αλλά και για να κάνουν τα ψώνια τους από τη διευρυμένη εμπορική αγορά, που κάθε χρόνο εμφανίζεται και πιο οργανωμένη, χάρη στις πρωτοβουλίες του Εμπορικού - Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμα (Ε.ΠΟ.Κ.Α.Μ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα είναι το μεγαλύτερο πανηγύρι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο σε μέγεθος πανελλαδικά, μετά από το Πανηγύρι των Φαρσάλων και......
  όπως δήλωσε η πρόεδρός του και πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Μάμαντος Σταματία Βογιατζή στο halkidikinews.gr «600 εκθέτες από τον  Έβρο μέχρι και την Κρήτη ήρθαν στον Άγιο Μάμα, ενώ οι αιτήσεις για συμμετοχή εμπόρων ήταν περισσότερες από τους χώρους που διατίθενται. Άτυπα η εμποροπανήγυρη άρχισε να λειτουργεί από 27 Αυγούστου γιατί οι έμποροι ήθελαν να δουλέψουν περισσότερες μέρες».

Η κ.Βογιατζή υπογράμμισε ότι ο ΕΠΟΚΑΜ παρέχει υψηλές υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και ασφάλειας στους εκθέτες. 

Επίσημα η εμποροπανήγυρη ξεκινά σήμερα  Τετάρτη 31 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή  4 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα των  θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων  

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των  θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Μάμμαντος, πολιούχου του χωριού, 
την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμμαντος  και στη συνέχεια διοργανώνεται Πολιτιστική Εκδήλωση. 
Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα Μνήμης του Αγίου Μάμμαντος θα τελεσθεί  Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει το Αγιομαμίτικο Συμπόσιο.

Λίγα λόγια για τον Άγιο
Ο Άγιος Μάμας έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα, γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Καππαδοκίας το 260 από γονείς χριστιανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν για τη χριστιανική τους δράση και φυλακίστηκαν.
Ο Άγιος γεννήθηκε στη φυλακή και, επειδή οι γονείς του, ο Θεόδοτος και η Ρουφίνα, πέθαναν εκεί, ανέλαβε να τον μεγαλώσει κάποια γυναίκα, που ονομαζόταν Αμμία Ματρώνα. Αυτή ήταν ευσεβής χριστιανή και σ’ αυτήν οφείλεται το όνομα του Αγίου.
Η παράδοση λέει ότι ο μικρός συνήθιζε να τη φωνάζει “μάμα”. Κατά την εφηβική του ηλικία ο Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια.
Σήμερα πολλοί ναοί, στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Μάμα. Η λατρεία του εξαπλώθηκε από την Καππαδοκία στη Χίο, στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη Μακεδονία
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: