«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στην αύξηση του ΦΠΑ

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), μετά τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Με χθεσινή επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου η ομοσπονδία σημειώνει ότι το επιπλέον κόστος των 6 μονάδων στον ΦΠΑ, δηλαδή περίπου 350 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία της Ελλάδος, θα.... επιβαρύνει άμεσα τα τελικά λειτουργικά αποτελέσματά τους, επιπλέον του ενός δισ. ευρώ το οποίο απωλέσθη από τον τζίρο το 2009. Είχε προηγηθεί ο ΣΕΤΕ, χαρακτηρίζοντας καταστροφική για τον τουρισμό την αύξηση του ΦΠΑ στο επίπεδο του 15%.
Σύμφωνα με την ΠΟΞ, το επιπλέον κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ, για την οποία, όπως σημειώνει, έκανε αναφορά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών προχθές, δεν μπορεί να μετακυλισθεί στον τελικό καταναλωτή καθώς τα τουριστικά πακέτα έχουν ήδη τιμολογηθεί από πέρυσι για το 2010.
Η ομοσπονδία αναφέρει στην επιστολή της ότι «έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη τουριστική χρονιά, όπου οι πρώτες κρατήσεις δείχνουν για το 2010 περαιτέρω πτώση 10% έως 20%, κυρίως λόγω του ισχυρού ευρώ αλλά και του γεγονότος ότι οι οικονομίες των χωρών που τροφοδοτούν τουριστικά τη χώρα μας δεν έχουν ακόμη ανακάμψει. Στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να περιμένουμε μια χρονιά αντίστοιχη με το 2009».
Το βαθύτερο και μεσοπρόθεσμο, όμως, πρόβλημα του τουρισμού της χώρας είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητάς του σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, σημειώνει η ΠΟΞ. Το εν λόγω έλλειμμα προκύπτει από την έλλειψη σύγχρονων υποδομών και ορθού χωροταξικού σχεδιασμού, προσβασιμότητας (φθηνών και πυκνών αεροπορικών - ακτοπλοϊκών συνδέσεων), ανεπαρκούς και αναποτελεσματικής προβολής - διαφήμισης, ισχυρού ευρώ (έναντι δολαρίου, στερλίνας κ.λπ.), υψηλού περιθωρίου τραπεζικών δανείων υπερδιπλάσιου της Ευρωζώνης και υψηλού κόστους ΦΠΑ, όπως επίσης και του κόστους διαχείρισης της γραφειοκρατίας.
Καταλήγοντας η ΠΟΞ τονίζει ότι παρά την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό και τη λειτουργία με τη λογική του «αυτόματου πιλότου» επί δεκαετίες, παραμένουμε η 14η παγκόσμια τουριστική δύναμη.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: