«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

«Λεφτά υπάρχουν» αλλά μόνο για τα τζαμιά

4 Εκατ. € για το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο
Την ώρα που η κυβέρνηση κόβει από παντού λόγω μνημονίου, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς... «λεφτά υπάρχουν», αλλά δίνονται μόνο για την αναστύλωση τεμενών στη Θράκη.

Με ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος κατάγεται από τον 'Εβρο και εκλέγεται εκεί βουλευτής, έκανε γνωστή την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει στην αναστύλωση του ιστορικού τεμένους, που...... χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και θεωρείται το παλαιότερο στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Νοέμβριο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε την ανάδειξη του τεμένους με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Στη διάρκεια συζήτησης του θέματος η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη τάχθηκε υπέρ της άμεσης συντήρησης του μνημείου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε το σημαντικότερο μουσουλμανικό μνημείο της Ευρώπης και πρέπει να το αναδείξουμε».


Το ΚΑΣ επικαιροποίησε παλαιότερη μελέτη για την αναστύλωση του μνημείου και γνωμοδότησε για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Aρχαιολογικών Εργων (ΤΔΠΕΑΕ).

«Ενδειξη καλής θέλησης» βλέπουν οι Τούρκοι
Η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» υποστηρίζει πως το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να αναστυλώσει το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο ως «ένδειξη καλής θέλησης για την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο»... Τον περασμένο Οκτώβριο, και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιω­μάτων(ΕΔΑΔ), η Αγκυρα ανακοίνωσε την επιστροφή του ιστορικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το κτίριο του οποίου είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης και πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Διαθρησκευτικού Διαλόγου και Ειρήνης και Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Κέντρο.


Το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου, γνωστό ως Τέμενος του Σουλτάνου Βαγιαζήτ του Κεραυνού, άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 15ου αιώνα με διαταγή του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Α’ και ολοκληρώθηκε από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Α’ (1402 -1421).

Οπως δείχνει η κτητορική επιγραφή πάνω από την εντυπωσιακή κεντρική είσοδο, το τζαμί εγκαινιάστηκε το 1420. Σήμερα θεωρείται το σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο της Θράκης και ένα από τα αρχαιότερα και πλέον αξιόλογα θρησκευτικά μωαμεθανικά κτίσματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Πρόκληση!

Στέλιος Παπαθεμελής, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης:
 «Οταν στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας καταστρέφονται ανεκτίμητοι θρησκευτικοί θησαυροί, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια  στην κατεχόμενη Κύπρο, την Ιμβρο και την Τένεδο στοχοποιούνται από τη νεοθωμανική Τουρκία, είναι προκλητική η κίνηση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει στην αναστύλωση του τεμένους στο Διδυμότειχο, ειδικά σε μια εποχή που λόγω της κρίσης οι προτεραιότητές μας πρέπει να είναι άλλες. Σαφώς και είμαστε υπέρ της συντήρησης του μνημείου, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας με την Τουρκία και εφόσον έχουν καλυφθεί άλλες μεγαλύτερες ανάγκες στη χώρα μας».



Ζήτησαν να προσευχηθούν σε ημιτελές τέμενος των Σερρών
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Σύλλογος Θρησκευτικών Λειτουργών Τεμενών Δυτικής Θράκης αιτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής (ναμάζι) σε εγκαταλελειμμένα τεμένη του ελλαδικού χώρου (Γιαννιτσά, Τρίκαλα κ.ά.), ανάμεσά τους και του Τζιντζιρλί Τζαμί στην πόλη των Σερρών, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα.
Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε αρνητικά στο προκλητικό αίτημα, υποστηρίζοντας πως σε πολλά από τα τεμένη αυτά συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης, προκαλώντας την αντίδραση του νομικού εκπροσώπου του συλλόγου κ. Ιλχάν Αχμέτ, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και στελέχους πλέον της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Με δηλώσεις του στη «Yeni Safak», ο πρώην βουλευτής έκανε λόγο για σκοπιμότητες από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού, αφού, όπως υποστήριξε, μέλη του συλλόγου επισκέφθηκαν τις Σέρρες και είδαν την κατάσταση του τεμένους.
«Διαπιστώσαμε πως η ανακαίνιση έχει ολοκληρωθεί εδώ και επτά χρόνια και δεν γίνονται πλέον εργασίες»,  δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Ιλχάν, συμπληρώνοντας προκλητικά: «Αντιμετωπίζουμε με λύπη τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα αυτό. Εάν μας έδιναν άδεια, θα κάναμε ναμάζι εκεί. Σκοπός μας ήταν να κάνουμε την προσευχή της Παρασκευής μέσα σ’ αυτό το τζαμί που έχει μείνει από τους προγόνους μας στις Σέρρες».

Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται την αρχή της αμοιβαιότητας ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου στο μέλλον να επιτραπεί η τέλεση μουσουλμανικής προσευχής στο Τζιντζιρλί Τζαμί. «Ενώ η Τουρκία μετά το αίτημα της Ελλάδας άνοιξε το μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα, η Αθήνα δεν έδωσε άδεια για ναμάζι (προσευχή) στα οθωμανικά τεμένη», αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=113558

Δεν υπάρχουν σχόλια: