"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Αντιπαροχή, Natura και παλιές αμαρτίες.....


Άρθρο της Λιάνας στο REAL PLANET, στα πλαίσια ρεπορτάζ με θέμα "Φρένο στην άναρχη δόμηση".... 
Η ιστορία της εκτός σχεδίου δόμησης ξεκινά το 1923! Παλιές αμαρτίες, νέες περιπέτειες... Και σήμερα, ένας πόλεμος με αφορμή τις περιοχές Natura αλλά διακύβευμα τη δόμηση απανταχού της ελληνικής επικράτειας.
Μια ιστορία που παραπέμπει ευθέως στην ιστορία της αντιπαροχής που επέφερε την αισθητική καταστροφή των πόλεων και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, για την οποία όμως, με περισσή υποκρισία, όλο το ανάθεμα πέφτει στη δεκαετία του ’60, όταν αυτή υιοθετήθηκε.
Υποκρισία, γιατί πράγματι, η αντιπαροχή, αν και στο ξεκίνημά της εξυπηρέτησε επείγουσες στεγαστικές ανάγκες, γρήγορα εξελίχθηκε σε υπαίτιο καταστροφής του αστικού περιβάλλοντος. Κάπου στη δεκαετία του ’80, συνειδητοποιήσαμε πως..... οδηγούσε στην άνευ όρων τσιμεντοποίηση των πόλεων, αλλά τί κάναμε τότε; Την καταργήσαμε; Την αλλάξαμε; Όχι!.... Την αφήσαμε για άλλα 30 χρόνια. Κανείς δε τόλμησε να “θέσει θέμα” κι η αντιπαροχή συνέχισε να εξαφανίζει κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου. “Είναι πολλά τα λεφτά”, είναι πολλά τα συμφέροντα, μικρά και μεγάλα...
Και αν επί 50 χρόνια, κανείς δε “πείραξε” την “επάρατη αντιπαροχή” στις πόλεις, η εκτός σχεδίου δόμηση κοντεύει αιώνα, όπου όμως στις τελευταίες δεκαετίες σαρώνει τα πάντα με εκθετικούς ρυθμούς.
Πώς θα διορθωθούν όλα αυτά? Πριν από ένα-δυο χρόνια, ο Δήμαρχος των Τιράνων μεταμόρφωσε το κέντρο όταν αποφάσισε να μετακομίσει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα από παράνομες παράγκες και να φτιάξει πάρκα στη θέση τους.
Στην Ελλάδα, ποιος θα τολμήσει να διορθώσει λάθη δεκαετιών που οδήγησαν σε ασφυκτικές καταστάσεις σε πόλεις και ύπαιθρο;
Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με το όνειρο της αντιπαροχής στην πόλη και του εξοχικού στη θάλασσα. Είναι δύσκολο και για τους πολιτικούς και για τους πολίτες. Αλλά κάποτε πρέπει επιτέλους να γίνει! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: