«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Περί εκλογών και περί της γυναικείας συμμετοχής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ATHENS INTERNATIONAL
RADIO, 104.4
σχετικά με τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές της Κυριακής, το στοίχημα των εκλογών, την μεγάλη αποχή αλλά και
τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική καθώς και τα κριτήρια της γυναικείας ψήφου
 Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Λίγες μέρες μετά το τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών, σας στέλνω μερικές σκέψεις και απόψεις γύρω από το στοίχημα των εκλογών, την μεγάλη αποχή, αλλά και τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική καθώς και τα κριτήρια της γυναικείας ψήφου, όπως διατυπώθηκαν σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα του κ.Τσιλιόπουλου, σε συνέντευξη στο Athens International Radio, FM 104,4, τη βραδιά της δεύτερης Κυριακής των εκλογών, μόλις μισή ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Φιλικά,
Λιάνα Γούτα
 

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης
Συνέντευξη
στο Athens International Radio, 104,4 FM, και στον κ.Τσιλιόπουλο
αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών,
14/11/10


-                                         Από τη Θεσσαλονίκη είναι μαζί μας η κυρία Λιάνα Γούτα, Υπεύθυνη του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η κα Γούτα είναι δραστήρια στην πολιτική αλλά και... δε θα ‘λεγα στο φεμινιστικό κίνημα, γιατί δε μου αρέσει ο όρος, αλλά στο κίνημα για να προωθηθούν οι γυναίκες στην κοινωνία και σε άλλους κοινωνικούς ρόλους. Καλησπέρα κα Γούτα και ευχαριστώ που είστε μαζί μας.
-                                         Καλησπέρα κ. Τσιλιόπουλε. Εγώ ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την εισαγωγή σας.
-                                         Κα Γούτα, ποια είναι τα στοιχήματα για αυτές τις εκλογές κατά τη γνώμη σας?
-                                         Σήμερα ψηφίσαμε για τις δημοτικές και τις περιφερειακές αρχές, που θα καθορίσουν το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών και της καθημερινής μας ζωής. Αυτό είναι ένα από τα κύρια στοιχήματα. Και παρόλο που αυτό θα έπρεπε να είναι ΤΟ κύριο στοίχημα, δυστυχώς, στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, οι πολίτες δε μπορούν απλά να επικεντρωθούν στα τοπικά προβλήματα, αλλά πρέπει να δουν και να λάβουν υπόψη τις καθημερινές τους ζωές κάτω από το δύσκολο πρίσμα της οικονομικής κρίσης. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες πρέπει να κρίνουν και να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα. Αυτό που ελπίζουμε για αύριο είναι να έχουμε ικανούς εκλεγμένους τοπικούς ηγέτες έτσι ώστε να κάνουνε τις πόλεις και τις Περιφέρειες μας μοντέρνες, καθαρές, βιώσιμες, φιλικές προς τους πολίτες, ελκυστικές για να ζήσει και να εργασθεί ο πολίτης σ’ αυτές, αλλά και ηγέτες ικανούς να αντιληφθούν την τωρινή κρίση, και αναλόγως να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών.
-                                         Πόσο επηρεάζεται ο δεύτερος γύρος των εκλογών από την αντιμνημονιακή ψήφο?
-                                         Πιστεύω ότι τα κριτήρια της ψήφου δεν αλλάζουν τόσο εύκολα από τη μια μέρα στην άλλη. Εξεπλάγην όταν είδα την αλλαγή στην κυβερνητική στρατηγική σχετικά με τις εκλογές, σε αυτές τις τελευταίες ημέρες. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στην αρχή, μιλούσε για κριτήρια τοπικών κοινωνιών, κατόπιν και μόλις 2 εβδομάδες προ των εκλογών έριξε το δίλημμα του να ψηφιστούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι κάτω από την απειλή των πρόωρων εκλογών, και μόλις την νύχτα της περασμένης Κυριακής επανήλθε στην άποψη των εκλογών με τοπικά κριτήρια. Οι ψηφοφόροι δεν έχουν αδύναμη μνήμη, και δεν αλλάζουν άποψη και τα κριτήρια τους μέρα παρά μέρα, ακολουθώντας τι υπαγορεύει ο κ Παπανδρέου ή ο κάθε πολιτικός. Σίγουρα λαμβάνουν υπόψη αυτά που αναφέραμε πρωτύτερα, δηλαδή τόσο τις τοπικές παραμέτρους όσο και τη γενικότερη κρίση που επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή.
-                                         Τι σημαίνει η χαμηλή συμμετοχή και πως αυτή επηρεάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη Ν.Δ.?
-                                         Η χαμηλή συμμετοχή και η υψηλή αποχή δεν ευνοεί κανένα, και κυρίως δεν ευνοεί την πολιτική ζωή. Είναι φυσικά ένα δυνατό και ηχηρό μήνυμα που οι πολίτες στέλνουν σε όλα τα πολιτικά κόμματα, μια φωνή που γιγαντώθηκε τελευταία, μια στάση που πιστεύω πως δεν είναι αδιαφορία αλλά αντιθέτως είναι μια δυνατή πολιτική επιλογή, που έχει πρόθεση να στείλει το μήνυμα της οργής και της απογοήτευσης σε όλο το πολιτικό μας σύστημα. Κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών, είδαμε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής που παρατηρήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Για αυτό όλα τα κόμματα πρέπει να πάρουν υπόψη αυτό το ανησυχητικό σημάδι, (το σημάδι του «συναγερμού»), και είμαι σίγουρη πως θα το κάνουν. Αλλά θέλω να υπογραμμίσω πως με το να απέχουμε δυστυχώς το μόνο πράγμα που καταφέρνει κανείς είναι να αφήνει το μέλλον του στους άλλους. Μόνο συμμετέχοντας και εξασκώντας το δικαίωμα στη ψήφο, μπορούμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο
-                                         Γιατί οι ψηφοφόροι αποφεύγουν τις γυναίκες υποψηφίους?
-                                         Παρά τη συζήτηση για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών στην πολιτική ζωή, οι στατιστικές δείχνουν ότι η συμμετοχή των γυναικών στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι πολύ χαμηλή: Χαμηλή συμμετοχή στο Εθνικό Κοινοβούλιο (πολύ χαμηλότερη από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο), χαμηλή συμμετοχή σε κυβερνητικές θέσεις και γενικά σε εκτελεστικές θέσεις, το πολύ απογοητευτικό 2-4% των γυναικών δημάρχων ή νομαρχών μέχρι σήμερα... Και πολύ φοβάμαι πως και στις σημερινές εκλογές δε θα δούμε μεγάλες διαφορές. Η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά σε παγκόσμιες έρευνες σχετικά με τις ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες και μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις της αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Πιστεύω πως ένας λόγος είναι το γεγονός ότι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων δεν εμπιστεύονται ή δε δίνουν ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες πολιτικούς. Ένα άλλο θέμα είναι ότι συχνά συμπεριλαμβάνουν γυναίκες υποψήφιες βάσει επικοινωνιακών κριτηρίων και όχι βάσει κριτηρίων εμπειρίας και ικανότητας. Για αυτό ακόμα και η μέση σύγχρονη γυναίκα, η επιστήμονας, η επιχειρηματίας, η εργαζόμενη γυναίκα δε μπορεί εύκολα να βρει την αντιπροσώπευσή της μεταξύ των υποψηφίων, που συχνά μοιάζουν υποψήφιες διαγωνισμών ομορφιάς και τίποτα παραπάνω!
-                                         Πως μπορούν τα κόμματα να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα και να εξισορροπήσουν τα πράγματα?
-                                         Πιστεύω ότι το κύριο πράγμα για τα κόμματα είναι να επιλέγουν όχι με κριτήρια...“Τόλμης και Γοητείας” (“The bold and the beautiful”) αλλά να επιλέγουν ανάμεσα στις ικανές, τις υψηλά καταρτισμένες, μεταξύ των επιστημόνων, και των σκληρά εργαζόμενων γυναικών που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην εργασία, την οικογένεια και την κοινωνία. Και φυσικά θα πρέπει να τις εμπιστευθούν και να τις ορίσουν και σε εκτελεστικές θέσεις, για να τους δώσουν την δυνατότητα να δείξουν τί μπορούν να κάνουν. Στην Ελλάδα οι γυναίκες έχουν κατακτήσει την ισότητα στην εκπαίδευση, και οι επιδόσεις τους είναι μάλιστα υψηλότερες από αυτές των ανδρών, αλλά είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος, σε ότι αφορά τις ίσες ευκαιρίες σε εκτελεστικές και σε θέσεις ευθύνης, όπως στην πολιτική για παράδειγμα.
-                                         Κα Γούτα σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας. Είναι πάντα μεγάλη χαρά η συζήτηση μαζί σας.
-                                         Εγώ ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση κ.Τσιλιόπουλε. Ήταν και δική μου χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: