«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΣτΕ: μπουλντόζα σε 21 βίλες

«Φρένο» στην οικοπεδοποίηση, αλλά και στη χρήση ιδιωτικών και δημόσιων δασών για οικιστικούς σκοπούς βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τάχθηκε υπέρ της κατεδάφισης 21 κατοικιών που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία «Σάνη» στη δασική και παραθαλάσσια περιοχή Σταυρονικήτα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, που συμμετείχαν στην κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη, αποφάσισαν την απόρριψη και των τελευταίων αιτημάτων στα οποία είχαν προχωρήσει ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες των 21 κατοικιών...... Πρόκειται για τους ιδιώτες που αγόρασαν τα ακίνητα που είχε κατασκευάσει η εταιρεία «Σάνη» την περίοδο 1995-1998 σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Πάντως, τη διετία 2003-2004, το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του είχε ακυρώσει ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες για την ανέγερση των 21 κατοικιών.
Τα μέλη του ΣτΕ έκριναν, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική εισήγηση του συμβούλου της Επικρατείας Δημ. Σκαλτσούνη, ότι η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημόσιων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, καθώς μάλιστα η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερο δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος θα δικαιολογούσε τη μεταβολή του προορισμού του δάσους. Σχετικά με την ακύρωση των οικοδομικών αδειών, έκριναν ότι δεν συνιστά επέμβαση στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, καθώς η ανέγερσή τους στηρίχτησε σε παράνομες οικοδομικές άδειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: